We hebben gisteren kunnen genieten van de eilandderby tussen Engeland en Wales. Voor de Nederlanders was het bovendien leuk te zien dat team Kuipers als arbitraal trio overeind bleef in de wedstrijd tussen Duitsland en Polen.

De kans op mooiere wedstrijden voor onze topscheidsrechter wordt er alleen maar groter van.

Toch Engeland! En Duitsland stelde teleur

wedden op engeland walesOnbelangrijke wedstrijden zijn er natuurlijk helemaal niet in deze fase van het EK, maar gisteren stond er toch een bijzonder spektakelstuk op de agenda. In het Verenigd Koninkrijk werd al lang uitgekeken naar de broederstrijd tussen de Engelsen en de Welshmen. De manier waarop de fans het in het stadion beleefden was adembenemend.

En een gevecht werd het, maar zeker in de eerste helft was het klassenverschil dat er op papier zou moeten zijn, eigenlijk onzichtbaar. Sterker nog, Wales ging met 1-0 de rust in nadat Bale opnieuw uit een vrije trap scoorde.

Het was overigens niet de eerste goal dit EK waar je kon discussiëren over de keeper. (Tip: probeer eens op een fout van een keeper te wedden tijdens dit EK)

Omdat Engeland met de rug tegen de muur stond en ook Rooney het niet meer leek te weten, stelde Roy Hodgson in de tweede helft alsnog Vardy en Sturridge op. Vardy scoorde de gelijkmaker nog geen 10 minuten nadat hij in het veld gekomen was. Sturridge scoorde vlak voor tijd – een andere terugkerend fenomeen dit EK – de winnende goal.

De rest van deze speeldag stond in de schaduw van deze kraker. Puur op wilskracht wonnen de Noord-Ieren van Roemenië en Duitsland-Polen was ronduit teleurstellend. Het was de eerste 0-0 tijdens dit toernooi en daarmee is het belangrijkste over deze wedstrijd wel gezegd.

Vooruitblik 17 juni: Italie-Zweden

Ook vandaag staan er weer een paar geweldige duels en weddenschappen op de agenda. Wat gaat het Zweden van Zlatan Ibrahimovic inbrengen tegen Italië? Bij de bookmakers is Italië favoriet.

Italië dat een degelijke wedstrijd tegen de Belgen liet zien, en bovendien gewoon erg mooi bleek te kunnen scoren. Bij de Zweden blijft het uitgangspunt dat Ibrahimovic maar één moment nodig heeft, al liet hij na de wedstrijd tegen Ierland duidelijk doorschemeren dat hij meer steun van zijn teamgenoten verwacht. (lees ook eens de column van Hugo Borst over Zlatan)

Een gelijkspel is niet uitgesloten, want dat lijkt voor de Italianen al voldoende en ook de Zweden houden dan perspectief op de achtste finales.

Groep D wie gaat er als groepswinnaar eindigen?!

In Groep D worden twee wedstrijden gespeeld, te weten Spanje-Turkije en Tsjechië-Kroatië. Het zou zo maar kunnen zijn dat we aan het eind van de dag twee teams met zes punten hebben. Zowel Spanje als Kroatië wekten de indruk dat hun eerdere overwinningen geen toeval waren en dat er meer mogelijk is.

In hun eerste wedstrijd bleek Kroatië met Luka Modric duidelijk sterker dan Turkije en datzelfde gold voor Spanje tegen Tsjechië. Maar onvoorspelbaar blijft het omdat Turkije en Tsjechië teams met passie zijn en voor hun laatste kans knokken. Tsjechië-Kroatië en Spanje-Turkije worden dus spannende wedstrijden, en al even spannende weddenschappen.