Slechts een aantal clubs in de wereld representeren het hoogst haalbare niveau een voetballer kan halen in zijn loopbaan als prof. Voor Rakitic was er maar één; een debuut maken voor Barcelona is als een soort Mount Everest top bereiken voor de Kroaat.

Vele clubs wilden Rakitic aantrekken na zijn briljante seizoen met Sevilla. Hij scoorde 15 goals en 18 assists en hij werd tot de vierde beste speler van de Primera Division bekroond. Boven hem stonden Messi, Ronaldo en Bale. Volgens Football Espana had Rakitic de clubs voor het uitzoeken, maar hij wilde heel graag naar Barcelona.

Rakitic is een goede verdedigende middenvelder met als sterke punten zijn precieze passes, voorzetten en schoten op doel van buiten de zestien. Hij komt pas echt tot leven in het centrum of aanvallende middenveld posities. Zijn rol als diepe middenvelder voor Kroatie tijdens het WK was een van de redenen, volgens critici, waarom de Kroaten niet voorbij de groepsfase kwamen. Het lijkt erop dat de nieuwe Barcelona coach, Luis Enrique, Rakitic gaat gebruiken als de vervanger voor Xavi. Maar hoe vervang je zo’n fenomeen?

Rakitic maakte zich op voor zijn debuut tegen Elche afgelopen zondag en wist direct belangrijk te zijn met een assist op een goal van Messi. Het werd 3-0.

Is Rakitic echt goed genoeg? Past hij goed in het team? Kan hij wat meer dynamiek in het spel van Barcelona brengen en toch de controle binnen het team houden? Kan hij überhaupt tiki-taka spelen en is dat eigenlijk wel nodig?

Het is zowel interessant als een klein beetje beangstigend. De komst en het debuut van Rakitic kan een nieuw tijdperk voor Barcelona zijn. Voor Rakitic is het in elk geval een droom die uitkomt.