voetbal transfers nosVolgende week start de tweede helft van de Eredivisie 2016/2017. Tijd om in alle rust even de voorlopige transfers door te nemen. De transferperiode loopt tot en met 31 januari, maar de meeste clubs zullen in het begin hun slag proberen te slaan. In het weekend van 13 tot 15 januari staat de eerstvolgende speelronde gepland en dan willen de coaches hun selectie zo compleet mogelijk hebben. Mocht je overigens eens meer willen weten hoe transfers achter de schermen tot stand komen dan vind je hiernaast een mooie uitleg.

 

18. Go Ahead Eagles: Niet naar Turkije, wel nieuwe spelers

Go Ahead moet een geweldige tweede seizoenshelft draaien om rechtstreekse degradatie te voorkomen. De aanloop is echter weinig hoopvol. Het geplande trainingskamp in het Turkse Belek werd op kort voor vertrek gecanceld nadat er een nieuwe aanslag in Turkije plaatsvond. Er stond onder andere een oefenwedstrijd tegen Fenerbahçe gepland. Hoe de club nu de komende week doorbrengt, is onduidelijk. Wel duidelijk is dat Go Ahead zich heeft geroerd op de spelersmarkt. Ze huurden Daniel Crowley van Arsenal, Elvis Manu van Brighton & Hove Albion en Pedro Chirivella van Liverpool.

17. Roda JC: Nieuwe spits uit België.

Ook Roda JC moet er tegenaan na de winterstop. Bij de club uit Kerkrade stopte Roel Brouwers. Van Kortrijk werd de spits Athhasanios Papazoglou gehuurd. Net als bij Go Ahead verloopt ook bij Roda het trainingskamp met hindernissen. Trainer Yannis Anastasiou moest helaas vroegtijdig terugkeren uit Portugal vanwege familieomstandigheden.

16. PEC Zwolle: Het laatste jaar van Ron Jans

Hij had het al een beetje laten doorschemeren in interviews, maar we zien Ron Jans dit jaar voor het laatst in Zwolle. Na dit seizoen trekt de coach de deur achter zich dicht. Ron Jans zal er alles aan gelegen zijn om de club in ieder geval te handhaven in de eredivisie nadat hij in 2014 de ploeg nog naar de KNVB Bekerwinst wist te leiden. Hij zal het zonder routinier Wout Brama moeten doen, want die vertrekt tussentijds naar FC Utrecht.

15. Excelsior: Warner Hahn is het nieuwe slot op de deur

Excelsior incasseerde veel doelpunten de eerste seizoenshelft en hoopt dat op te lossen met de huur van Warner Hahn van grote broer Feyenoord. Hahn zal er blij mee zijn. Hij wordt gezien als talentvolle doelman, maar hikt behoudens een succesvol seizoen bij PEC Zwolle eigenlijk al jaren aan tegen een plek als eerste keeper, ook door blessureleed. Dit is zijn kans, hopelijk kan hij het aantal tegendoelpunten van Excelsior verminderen.

14. ADO Den Haag: Wang moet 2,5 miljoen betalen

ADO Den Haag heeft rond de winterstop vooral in rechtszalen gestreden. Met een gunstige uitkomst vooralsnog, want de rechter besloot dat eigenaar Wang fout zit in zijn conflict met de club en de toegezegde miljoenen ook echt moet betalen. Hij kan echter nog in hoger beroep en ook verder is niet duidelijk of de Chinese zakenman er erg wakker van ligt. De club heeft wel afscheid genomen van José San Román die na een half jaar ADO besloot terug te keren naar Argentinië.

13. Sparta: De blik weer omhoog?

Voor Sparta is het zaak het positieve begin van de competitie nu weer een doorstart te geven. Daar krijgen de Rotterdammers wat versterking voor. De Finse international Janne Saksela komt over van Rovaniemen Palloseura. Koen Muller – die eerder bij NEC speelde – komt transfervrij over en mag zich op amateurbasis bewijzen. Positief is ook dat Roland Bergkamp na een half jaar revalideren van zijn knieblessure weer aan de slag lijkt te kunnen.

12. NEC: exit Quincy Owusu-Abeyie

Quincy Owusu-Abeyie is alweer vertrokken bij de Nijmegenaren. De speler heeft al vele clubs versleten en het idee was dat hij bij NEC zijn carrière de goede kant op zou sturen. Na verschillende incidenten is zijn contract echter weer ontbonden. De club versterkte zich ondertussen met Ali Messaoud die op huurbasis overkomt van FC Vaduz en Jordan Larsson (Helsingborgs IF), de zoon van Henrik Larsson.

11. Willem II: Door met dezelfde selectie.

Willem II zal meer moeten scoren na de winterstop om optimaal rendement te hebben van de potdichte verdediging. Vooralsnog zal dat met dezelfde spelers moeten gebeuren want de selectie blijft voorlopig in stand en er komt ook niemand bij. Wel lijkt er belangstelling voor middenvelder Anouar Kali. In dat geval kan Willem II ook zelf nog nieuwe spelers halen. Club Brugge-aanvaller Nikola Storm zou in beeld zijn.

10. FC Groningen: Krijgt de jeugd een kans na de winter?

Ernest Faber moet het richting de lente zonder de Slowaak Albert Rusnák doen want die vertrekt naar Real Salt Lake. Eerder namen de Groningers ook afscheid van Nicolò Pozzebon die was gehuurd van Juventus. Hij kon nog niet aanhaken bij het eerste elftal. Goed nieuws voor de Groningers is dat het vertrek van Rusnák weer nieuwe gezichten een kans geeft. Jonge spelers als Ajdin Hrustic, Roland Baas en Glenn Bijl staan te popelen.

9. Heracles Almelo: Succesvol team blijft in stand

Ramon Zomer stopte in Almelo in de winter vanwege de problemen met zijn knie. Verder bleef de selectie intact. Ook traint Mustapha Yahaya – de 22-jarige Ghanese middenvelder – na de winterstop mee en proberen ze verdediger Dario van den Buijs over te nemen van FC Eindhoven.

8. Vitesse: Komt Alexander Büttner terug naar het Gelredome?

Bij Vitesse gaat de aandacht momenteel uit naar de linksback positie. Kosuke Ota vertrekt deze winter bij de Arnhemmers. Tegelijkertijd lijkt er een terugkeer mogelijk van Alexander Büttner na zijn omzwervingen bij onder andere Manchester United en Dinamo Moskou.

7. FC Twente: Contract voor Oussama Assaidi

Bij FC Twente hebben ze zowel voetbaltechnisch als financieel prima werk geleverd de afgelopen tijd. Qua voetbal staat de club ver boven de posities die veel bookmakers vooraf in gedachten hebben. Maar ook financieel is er veel puingeruimd en was er zowaar ruimte om de transfervrije Oussama Assaidi een contract te geven. Ook de verhuurde Torgeir Børven komt terug.

6. FC Utrecht: Wout Brama en Zakaria Labyad

FC Utrecht was al voor de winterstop in het juiste ritme gekomen, maar versterkte zich ook nog in de rustperiode. Niet alleen Wout Brama kwam over van PEC Zwolle. Ook aanvaller Zakaria Labyad komt terug naar zijn geboortestad voor een contract van 2,5 jaar. Utrecht lijkt zich met deze aankoop voor te bereiden op een eventueel vertrek van Barazite, want die is toe aan een volgende stap.

5. AZ: Selectie blijft vrijwel ongewijzigd

AZ gaat uit van eigen kracht in het nieuwe jaar en deed geen aankopen. Ook liet de club geen spelers vertrekken deze winterstop. Wel deed de club Markus Henriksen over aan Hull City, maar daar speelde de speler nu al op huurbasis.

4. Sc Heerenveen, komt Ødegaard over van Real Madrid?

Ook Heerenveen beseft dat je aan succesvol team niet te veel moet sleutelen. Coach Jurgen Streppel gaat dus door met de huidige selectie. Wel werkt de club actief mee aan een vertrek van Mitchell te Vrede die overbodig is geworden bij de Friezen. Zijn naam wordt in verband gebracht met het Turkse Boluspor. Interessanter is de mogelijke overkomst van aanvallende middenvelder Martin Ødegaard die door Real Madrid aan Heerenveen zou worden verhuurd.

3. PSV, van Ginkel komt over van Chelsea

PSV staat op de derde plek maar is zeker in mineur over de resultaten dit seizoen. Toch is de basis goed en zo ziet ook technisch directeur Marcel Brands. Hij gaf in het Eindhovens Dagblad aan niet voor de breedte te zoeken:

“Als er iets voorbijkomt waarvan we substantieel sterker worden, zullen we daar zeker naar kijken. Voor de breedte hoeven we niks te halen”

Brands haalde eerder Marco van Ginkel nogmaals op huurbasis uit Chelsea en lijkt daarmee een goede zet gedaan te hebben om de aanvoer naar de spitsen te verstreken. Want daar ligt het probleem van PSV en de komst van van Ginkel is dan ook interessant voor de weddenschappen op PSV. Tegelijkertijd is er sprake van dat Luciano Narsingh naar Swansea City verhuisd, als een blessure geen roet in het eten gooit.

2. Ajax: Vertrek van de frustratie

Ook bij Ajax verandert er weinig al heeft Peter Bosz nog wel interesse in een vleugelspits. Dat moet dan wel echt een kwaliteitsspeler zijn die iets toevoegt, want inzetten op de verdere ontwikkeling van Justin Kluivert is voor Bosz ook een optie. Ajax ziet verder alleen een aantal spelers vertrekken die hun plek waren kwijtgeraakt en buiten de boot dreigden te vallen. Van Riechedly Bazoer was al eerder het vertrek richting VfL Wolfsburg aangekondigd. Nu vertrekt ook dwarsligger Nemanja Gudelj die het niet meer kon opbrengen op de bank te zitten. Hij gaat naar Tianjin Teda China.

1. Feyenoord: Never change a winning team

Feyenoord bewees voor de winterstop een uitstekende selectie te hebben met een welhaast perfect evenwicht van technisch kunnen, fysieke kracht en mentale weerbaarheid. Reservekeeper Hahn wordt verhuurd aan Excelsior zodat hij speeltijd in de eredivisie krijgt, maar verder blijft alles in Rotterdam zoals het was. Wel was er even sprake van dat Steven Berghuis terug moest naar Watford, waarvan hij wordt gehuurd. Maar de vleugelspits geeft zelf aan nog niets te hebben gehoord.