We zijn halverwege het eredivisie seizoen 2016-2017 en dan is het tijd om de balans eens op te maken. Hoe staan de verschillende clubs ervoor, wat zijn hun kansen en hoe gaan ze de tweede helft van het seizoen in? Voor je eredivisie weddenschappen in 2017 is dit de tijd om je daarin te verdiepen. Broeit er wat bij een club? Wie wil er weg of moet er weg? Welke coach heeft het team op gang? En wie raakt de grip op het elftal juist kwijt? Welke transfergeruchten gaan rond? Vandaag kijken we naar de ploegen in het rechter rijtje van de eredivisie, van de middenmoters tot en met de gedoodverfde degradatiekandidaten. Volgende week kijken we naar de bovenste helft van de ranglijst.

stand eredivisie 2016 winterstop

10. FC Groningen: kwaliteit van de spelersgroep moet er nog uitkomen

Het team van coach Ernest Faber begon het seizoen erg slecht. De openingswedstrijd thuis werden de Groningers door Feyenoord met 0-5 weggespeeld. Een weekje later waren ook de Rotterdammers van Excelsior te veel voor ze. En net toen iedereen verwachtte dat er echt onrust uit zou breken en Faber voortijdig de Euroborg mocht verlaten, begonnen de Groningers punten te pakken. Het bleef wisselvallig, maar de formatie wist zich netjes naar een 10e plek te vechten. Aan Faber de opdracht om het team meer balans te geven en stabieler te gaan presteren. Dan is er veel mogelijk.

11. Willem II: meer scoren is goed voor het rendement in Tilburg

Deze zomer kwam trainer Erwin van de Looi over naar Willem II om de selectie over te nemen van Jurgen Streppel. Met hem kwam ook aanvaller Fran Sol naar de Tricolores. Die deed het goed met zijn 7 doelpunten. Het probleem voor de Tilburgers is dat er verder te weinig wordt gescoord. Slechts vijf keer werd er door iemand anders dan Sol gescoord. En dat is jammer, want verdedigend houdt Willem II het potdicht achterin. Dat is de verdienste van keeper Lamprou natuurlijk, maar ook van de onverzettelijke spelers vóór hem. Nu nog scoren!

12. NEC: Peter Hyballa inspireert Nijmegen

Ze moesten in Nijmegen even wennen aan de nieuwe man voor de groep. Peter Hyballa is de fanatieke Duitser die Ernest Faber opvolgde. Een makkelijke start had hij niet. Danny Hoekman stond als nieuwe technisch manager al snel ter discussie en keeper Jones was vertrokken. Maar de conclusie na 17 speelrondes moet zijn dat Hyballa behoorlijk presteert en met een twaalfde plaats hoger staat dan menigeen had verwacht. Bovendien speelde hij gelijk tegen Vitesse en dat maakt het leven voor een NEC-trainer altijd prettiger.

13. Sparta: onverwacht goed voetbal van de promovendus

Sparta vierde het honderdjarig bestaan van stadion Het Kasteel op een goede manier. De Rotterdamse club van tradities werd overtuigend kampioen in de Jupiler League. Daarna wisten ze toch wel onverwacht de goede lijn door te zetten in de eredivisie met inmiddels een dertiende plaats. Er zit overigens meer in, want de Rotterdammers hebben aanzienlijk hoger gestaan en zijn juist de laatste wedstrijden wat minder op dreef. We hebben echter alle vertrouwen in het vakmanschap van Alex Pastoor, ondanks zijn soms bizarre uitspraken rond het veld.

14. ADO Den Haag: sores op het veld en hommeles erbuiten

De theorie dat voor prestaties op het veld de organisatie binnen een club stabiel moet zijn, wordt week in week uit bewezen bij ADO Den Haag. Gelukkig startte de club onder leiding van Zeljko Petrovic spectaculair met 9 punten uit de eerste drie wedstrijden. Dankzij die start staan ze bij de winterstop nog 14e. De afgelopen periode zag je echter duidelijk dat het geruzie tussen de club en eigenaar Wang niet bevorderlijk was voor de resultaten. Gelukkig werd de laatste wedstrijd wel weer gewonnen tegen Sparta. Hopelijk komt er bestuurlijke rust en kunnen Petrovic en de zijnen aan herstel gaan werken.

15. Excelsior: naar een betere positie met een nieuwe keeper?

Van Excelsior werd vooraf weinig verwacht. Met dat uitgangspunt doet de formatie van Mitchell van der Gaag het niet zo slecht. Zorgwekkend is wel dat dit net als bij ADO Den Haag vooral met de goede start te maken heeft. Ze wonnen de eerste twee wedstrijden maar daarna ging het bergafwaarts. Omdat er vooral veel tegendoelpunten werden geïncasseerd, is de tijdelijke komst van Warner Hahn als nieuwe keeper positief voor de weddenschappen op Excelsior in 2017. Hij wordt een half jaar gehuurd van Feyenoord.

16. PEC Zwolle: zeer, zeer matig

Van PEC Zwolle kunnen we weinig maken dit seizoen. Het team van Ron Jans toont normaliter fris en verzorgd voetbal. Vorige seizoenen was het een van de smaakmakers in de eredivisie. Dit seizoen mag het kennelijk niet zo zijn. De vraag is of Ron Jans de juiste snaar nog weet te raken bij deze spelersgroep. Ook de laatste wedstrijd tegen Heracles Almelo werd dramatisch verloren met 3-0.

‘Met tien man was er veel te weinig agressie en strijdlust en weer niet iemand die dan opstaat en de boel opjuint. Ik vond Heracles eigenlijk helemaal niet zo groots en ze kregen de zege zo in de schoot geworpen’ (Ron Jans tegen FOX Sports)

Hopelijk weet hij alsnog de juiste ingang te vinden bij dit team. Want PEC Zwolle hoort natuurlijk geen degradatievoetbal te spelen.

17. Roda JC: kampioen van de gelijke spelen.

Bijna onderaan staan en dan toch bij de top 5 van de minst gepasseerde ploegen horen. Dat tekent de Limburgers dit jaar en het bewijst dat Roda verdedigend op orde is. Maar scoren lukt veel minder, met als gevolg dat Roda JC erg vaak gelijk speelt. Waarbij de blessures van de potentiële doelpuntenmakers Simon Church en Dani Schahin natuurlijk ook niet helpen. Positief is dat dankzij de gelijke spelen het gat naar de clubs boven de degradatiezone nog is te overzien. Maar er is absoluut meer nodig om uit het gat te klimmen. Nieuw jaar, nieuwe kansen.

18. Go Ahead Eagles: het wordt tijd voor een keerpunt

Het is gewoon te weinig wat Go Ahead Eagles tegen de concurrenten in kan brengen op het ogenblik. Het team van coach Hans de Koning moet meer brengen om punten naar Deventer te halen. Gelukkig zijn de verschillen onderaan de ranglijst beperkt en kunnen een paar overwinningen je alsnog zo richting de middenmoot lanceren. De uitslag tegen Feyenoord was in ieder geval hoopgevend. Want de enige nederlaag dit seizoen leed de Rotterdamse titelkandidaat uitgerekend in Deventer.