Abdelhak NouriSoms is sport volkomen onbelangrijk. Zoals afgelopen zaterdagmiddag. Ajax en Werder Bremen spelen in een mooi zomerzonnetje een oefenduel, als plotseling Abdelhak Nouri naar de grond zakt en doodstil blijft liggen. Minutenlang wordt hij gereanimeerd en inmiddels – een aantal dagen later – horen we voorzichtig optimistische geluiden uit het Oostenrijkse ziekenhuis. Het waren hartritmestoornissen, maar zijn hart en hersens lijken niet beschadigd. Sterkte, Appie!

De sportwereld draait door dus we kijken toch verder vooruit naar de komende sportweek

Tour de France, we gaan een week klimmen

De Tour lijdt dit jaar absoluut onder het feit dat te veel favorieten al uit de koers zijn. We hebben vorige week al afscheid genomen van de gediskwalificeerde Sagan en zijn slachtoffer Cavendish. Dit weekend was de koninginnenrit zodanig gepland dat er in combinatie met de regen levensgevaarlijke situaties ontstonden. Slachtoffers waren onder andere Robert Gesink en Richie Porte. Gesink liep een breuk in een van de onderste ruggenwervels op. Porte brak zijn bekken en een sleutelbeen. Zoals Bauke Mollema terecht opmerkte:

“Die afdalingen sloegen echt nergens op. Zeker drie, vier afdalingen waren heel link en het wegdek was erg bumpy. Ook zaten er veel linke bochten in. Als je zo’n parcours neerlegt, verbaast het me niet dat er een paar man naar huis moeten.” (Mollema voor de NOS Camera)

Na anderhalve week vormen Chris Froome, Fabio Aru en Romain Bardet de top drie. De meeste indruk maakt sprinter Marcel Kittel want die heeft inmiddels vier etappes gewonnen. Onze landgenoot Dylan Groenewegen kruipt daarbij langzaam dichterbij en eindigde bij de 10e etappe voor het eerst op het podium met een derde plaats. Er is nog een vlakke etappe op woensdag en natuurlijk de slotrit, dus wellicht? Vanaf donderdag gaan we een week de heuvels en bergen in.

Wimbledon 2017 update

Bij de mannen in London was de afgelopen dagen de grootste verrassing de uitschakeling van Rafael Nadal door Gilles Müller. Dat gebeurde in een prachtige partij op het scherpst van de snede. We gaan de kwartfinales in met de top 3 van de ranking nog in het spel. Gezien het schema zouden we zomaar Andy Murray kunnen terugzien in de finale. Tegen de winnaar van de kraker in de halve finale Novak ĐokovićRoger Federer? Maar goed, dan ben ik aan het speculeren.

Bij de vrouwen is in de kwartfinales inmiddels de als nummer twee geplaatste Simona Halep uitgeschakeld door Johanna Konta. Ook veel andere favorieten zijn het toernooi al uit (onder andere Angelique Kerber en Karolína Plíšková). Komende weekend hebben we de finales.

Formule 1: Is Silverstone het eind van de pechreeks van Verstappen?

Wat moest onze toekomstige wereldkampioen – mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen – de gifbeker leegdrinken de afgelopen weken. Na meerdere uitvalbeurten in de afgelopen races zou het afgelopen zondag dan weer eens gaan gebeuren. De kwalificatie was niet denderend, maar Verstappen is een snelle starter en het Spielberg circuit zat vol Nederlandse fans. Maar Max voelde in de opwarmronde al dat het met de koppeling niet goed zat, kwam vervolgens niet weg en kreeg als klap op de vuurpijl een tik in de eerste bocht. Exit Verstappen. Hopelijk lukt het komend weekend op Silverstone echt weer een keer en regent het bovendien. Vorig jaar toonde Max hier zijn brille met een miraculeuze inhaalactie op Rosberg en vervolgens een fantastisch duel waarin hij de Duitser met de veel snellere Mercedes lang achter zich wist te houden. Hopelijk dit jaar weer zo’n mooie race.

Meer sport deze week

  • In het weekend start ook het EK voetbal voor vrouwen in Nederland.
  • De golfers kunnen genieten van de US Open.
  • In Hongarije begint het WK Schoonspringen en synchroonzwemmen.