Griekenland gaat het WK in Brazilie tegemoet met een duidelijk onderscheid tussen hun belangrijkste wapen en hun achilleshiel. In essentie is de sleutel tot hun succes de verdediging, maar zit de achilleshiel hem in de aanval. In dit artikel gaan we daar even dieper op in.

Belangrijkste wapen

In de kwalificaties voor het WK deed Griekenland het erg goed. Ze kregen de minste goals tegen en dat is natuurlijk een hele prestatie. Zeker als zijnde klein voetbal land.

In tien wedstrijden kregen de Grieken slechts vier goals tegen. Alle goals kregen ze buiten eigen land tegen. Geen enkel team kon tegen ze scoren. Drie van de vier doelpunten waren in één wedstrijd gescoord, tegen Bosnia en Herzegovina. Goal nummer vier werd door Latvia gemaakt. In de drie vriendschappelijke wedstrijden in aanloop naar het WK kreeg Griekenland maar één goal tegen. Ze hielden zelfs de nul tegen Portugal en Nigeria. Aardige prestaties. De verdediging is het belangrijkste wapen van de Grieken met in het bijzonder de twee centrale verdedigers.

Sokratis Papastathopoulos van Borussia Dortmund en Kostas Manolas of Olympiakos zijn het magische duo in de achterhoede van de Grieken.

Achilleshiel

De achilleshiel, hoe passend om het over de legende van Achilles te hebben als het gaat om de Grieken. De achilleshiel van de Grieken zit hem in de aanvallende linie. Ze hebben moeite met scoren. In de tien kwalificatie wedstrijden hebben de Grieken maar twaalf keer gescoord. Tegen Liechtenstein scoorden ze maar één goal, dat terwijl Bosnia en Herzegovina er acht tegen Liechtenstein scoorden.

Tegen de Roemenen speelden ze wel sterker en maakten ze drie goals. Het wordt een lastig verhaal voor de Grieken om op de been te blijven. Want hoe sterk de verdediging ook is, als er niet wordt gescoord komen ze geen steek verder. Echter is het halen van de volgende ronde geen onmogelijke opgave, het wordt in elk geval een interessant fenomeen om Griekenland te volgen op het WK.