In voetbal zijn spelers uit verschillende landen verdeeld door veel meer dan iets simpels als de taal en speelstijl. Verschillen in mentaliteit spelen ook een grote rol. Laten we kijken naar de wedstrijd tussen Real Madrid en Levante waar de reacties van spelers tijdens deze wedstrijd soms interessanter waren dan de wedstrijd zelf.

Als we in het voetbal denken dat een speler niet goed genoeg speelt, of niet doet wat hij moet doen, dan reageren we met fluitconcerten, boegeroep of gooien we zakdoekjes. Dat is logisch. De liefde, passie en loyaliteit dat sommige Engelse fans hebben voor hun club gaat voorbij de dienstplicht als fan zijnde. Het idee dat we voor een bepaalde kant van het veld moeten klappen wanneer ze met 5-0 van het veld zijn geslagen is ondenkbaar, het is niet logisch.

Iedereen zag en sprak over het gebaar dat Ronaldo maakte naar Bale toen Bale’s de openingstreffer maakte tegen Levante. Na de kopkans van Ronaldo maakte Bale het af waarop de Portugees een handgebaar maakte uit frustratie dat precies zijn pech op dit moment weergeeft.

Het was geen reactie of afgunst op de goal van Bale, maar het was een gebaar van iemand die een stukje scherpte miste. Juist op dat punt waar hij zo goed is. Wat ons bij Bale brengt.Volgens de Britse media is hij er helemaal weer, hij scoort en zet Real Madrid terug op winst. Het is dus een veel ja en amen en het is allemaal het werk van Bale. Toch? Nou nee, het is een verkeerde denkwijze en hier is ons inziens waarom.

gareth-baleDe reactie van zowel de media als ook de reactie van Bale zelf was incorrect te noemen. Wat de media zegt met hun woorden en wat Bale doet met zijn acties geeft aan hij de credit graag in ontvangst neemt of het nu terecht is of niet. “Ik ben de beste.”

Dat terwijl er toch reden was voor al het boe-geroep richting Bale de laatste tijd. Bale scoorde de afgelopen negen wedstrijden voor Levanta nul goals en slechts één assist. En iedereen, inclusief de fans, verwachten veel meer van hem.

Waarom speelde hij beter tegen Levante? Om te beginnen, hij werkte veel harde, hij was overal bij betrokken. Hij was nadrukkelijk aanwezig op de voorste linie en deed eindelijk wat er van hem wordt verwacht, zeker voor iemand die 101 miljoen euro heeft gekost. Het irritante is dat hij dit iedere week kan doen. De Madrileense dokters zeggen dat hij zo goed in vorm is dat hij twee wedstrijden op dezelfde dag kan spelen. Daarom is het ook zo frustrerend als je hem niet hard ziet werken zonder bal.

Wat hij zich misschien niet realiseert is dat de goals slechts onderdeel zijn van de prestaties, hoewel dat natuurlijk van hem wordt verwacht. Maar het publiek heeft hem niet uitgejoeld omdat hij niet heeft gescoord, maar om de manier waarop hij speelt. Wat mensen van hem vragen was harder werken, meer verdedigen, meer zweet op het middenveld, af en toe laten zien dat er wat scherpte in zit in plaats van afwachten tot hij de spotlight kan stelen.

Als het reageren op het maken van de goals gepaard gaat met het maken van een kommetje om de oren met de handen en de cornervlag schoppen zijn manier van zeggen is: “Kijk ik ben beter dan jullie me credit voor hebben gegeven en ik verdien geen kritiek.” Dan hebben hij en iedereen die dat zeggen het bij het verkeerde eind. Een scheve glimlach was meer dan genoeg geweest om zijn punt te maken.

Hij moet zich realiseren dat dit Real Madrid is, dit is het leven dat hij met alle geluk in de wereld kon kiezen voor zichzelf en aan de andere kant van al het geld, beroemdheid en alle vleierij dat er bij komt kijken, zoals Ramos al gauw na de wedstrijd zei, dit is Real Madrid. En bij Real Madrid zijn de verwachtingen erg hoog. Als je dat niet kunt accepteren dan hoor je niet bij de club. Maar Bale kan dat vast accepteren en dat zal hem vast ook wel lukken. Zondag liet hij eindelijk zien uit welk hout hij is gesneden, maar laten we het nog even in perspectief zetten. Het was voor het eerst in 10 wedstrijden dat hij het liet zien, en met alle respect voor de tegenstander, het was Levante maar.