De transferperiode is deze week afgelopen en dat betekent dat we bij veel clubs nog verrassende nieuwe spelers tegenkomen bij de komende speelronde. Ook zijn de laatste Afrika Cup deelnemers terug. Genoeg voor een boeiende speelronde 21 van de Eredivisie.

Vrijdag: ADO Den Haag – Vitesse

Henk Fraser mag in den Haag aftrappen tegen de club die hij vorig jaar nog trainde. Hij zal er met positieve verwachtingen naartoe komen, want Fraser’s Vitesse zit in een positieve flow na het recente bekersucces tegen Feyenoord en de competitiewinst op AZ. Al hadden ze in Arnhem bij die winst wel nadrukkelijk de hulp nodig van de AZ-goalie.

Zaterdag: AZ – PSV

AZ start zaterdag met de nieuwe keeper Tim Krul onder de lat. De Ajax reservekeeper maakte van de week wel een heel bijzondere trip. ’s Ochtends vloog hij naar Watford om daar te praten over een contract. Dat ketste op het laatste moment af toen de medische keuring wat lang duurde en ook AZ nog belangstelling bleek te hebben. Het is een markante transfer nadat AZ-keeper Sergio Rochet tijdens de afgelopen wedstrijd tegen Vitesse stevig in de fout ging maar nadrukkelijk door John van den Brom werd beschermd:

“Dat hoort bij het spelletje. Sergio is een jonge talentvolle keeper die zich ontzettend goed ontwikkelt. Dit zijn de eerste echte fouten in de competitie die voor ons echt schadelijk zijn.” (van den Brom tegen Fox Sports)

Overige wedstrijden zaterdagavond

  • In de Goffert rekenen ze op punten bij NEC – Go Ahead Eagles. Het verlies met 4-0 tegen Feyenoord was natuurlijk een domper voor NEC vorige week, maar vooral Go Ahead zit in de hoek waar de klappen vallen. De degradatiekandidaat trok in de slotfase van de transferperiode geen nieuwe spelers aan. Wel namen ze in Deventer afscheid van Mohamed Hamdaoui.
  • Willem II – Heracles Almelo is een leuke affiche tussen de nummers 11 en 12 die beiden in het rechterrijtje staan, net los van de degradatiezone. De winnaar kan wellicht aanhaken bij NEC.
  • Bij FC Groningen – Excelsior is de vraag of Excelsior weet te profiteren van het vertrek van veel Groningen spelers. De Groningers zagen Albert Rusnák en Danny Hoesen naar de Verenigde Staten vertrekken. Pijnlijk is ook het vertrek van eigen kweek Hans Hateboer.

Zondag: FC Twente – Feyenoord

FC Twente heeft goed aangekocht in de winterperiode en Oussama Assaïdi toonde afgelopen zondag tegen PEC Zwolle al direct zijn meerwaarde met een prachtige goal over dertig meter. Feyenoord heeft een heerlijke wedstrijd tegen NEC (4-0) in de benen en mocht ook El Ahmadi weer verwelkomen na zijn Afrika Cup trip met Marokko.

FC Utrecht – SC Heerenveen

Een erg leuk vooruitzicht, de wedstrijd tussen de nummers 4 en 6 van de Eredivisie. Bij winst kan Utrecht de vierde plek zelfs overnemen van de Friezen. Die worden door velen als de winnaar van de transferperiode gezien. Onder andere kwam het supertalent Martin Ødegaard over vanuit Madrid. De aanwinst liet tegen Groningen vorig weekend al prachtige dingen zien, maar het rendement ontbrak nog (0-0).

Overige zondag wedstrijden

  • Bij Roda JC Kerkrade – Ajax zien we ongetwijfeld de investeringen van de nieuwe Roda geldschieter terug. Roda versterkte zich met maar liefst negen nieuwe spelers, een herhaling van eerdere massa-aankopen van de Limburgers tijdens de winterstop. Ajax mikt meer op diepte-investeringen. Er werd afscheid genomen van Tim Krul (AZ) en Anwar El Ghazi (naar Lille), maar ras-handelaar Marc Overmars verraste met de Braziliaanse vleugelspits David Neres. Het aanstaande vertrek van Traoré aan het eind van het seizoen is daarmee al afgedekt.
  • Voor Sparta – PEC Zwolle heeft Sparta zich versterkt met – inderdaad – Jerson Cabral en Martin Pusic. Sparta heeft Ouasim Bouy weer gehuurd van Juventus. Het verschil tussen de nummer 13 en 16 van de eredivisie is maar één punt.