Chambers is de vierde speler die overkomt naar Arsenal. Samen met Sanchez, Debucy en Ospina is hij een van de nieuwelingen bij Arsenal in een poging van Wenger om Arsenal weer op de rails te krijgen. Wenger schrijft geschiedenis door de duurste transfer-campagne van de club te boeken te zetten. Hij is echter nog niet klaar, voordat Arsenal de puzzel compleet heeft is de Franse oefenmeester nog op zoek naar een sterke middenvelder.

Toen het nieuws van Chambers naar buiten kwam zei Chambers dat Wenger tegen hem had gezegd dat hij zo nu en dan op het middenveld zou worden ingezet. Chambers speelde in zijn vroege jaren als voetballer wel eens als centrale middenvelder, maar hij heeft de afgelopen tien jaar voornamelijk als rechtsback gespeeld. Het lijkt er niet op dat hem zal worden gevraagd weer te switchen naar een vaste plek op het middenveld.

Arsenals’ huidige opties op die positie beloven ook niet veel soeps. Afgelopen seizoen bleek leeftijd al een rol te gaan spelen voor Arteta. Dat proces zal natuurlijk niet vertragen, hij wordt dit seizoen 33. Ook vadertje tijd wacht niet voor middenvelders.

Wenger had zijn zinnen gezet op een aantal defensieve middenvelders zoals Khedira, Bender en Schneiderlin. Maar Wenger en zijn staf denken dat ze al een oplossing hebben gevonden voor de nu nog onbeklede positie.

En hoewel Wilshere de vaardigheden heeft die je mag verwachten op het middenveld heeft hij geen positionele discipline. Hij kan soms wat dwalen en zich als een losgeslagen kanon over het veld bewegen. In de 5-1 nederlaag van Arsenal tegen Liverpool konden we de ongeschiktheid van Wilshere als defensieve middenvelder pijnlijk beamen.

Diaby. Dat is de naam die we op het middenveld van The Gunners terug moeten zien. Echter is Diaby in een adem te noemen met blessuregevoelig en voldoet ook hij niet aan het profiel van een sterke middenvelder waar Wenger op kan bouwen.

Middenveld niet enige zorg voor Arsenal

Als Vermalen wordt verkocht zal Arsenal ook op zoek moeten naar een nieuwe centrale verdediger. Als Wenger er voor kiest om Joel Campbell te verkopen dan zal er waarschijnlijk prioriteit worden gegeven aan een aanvaller, maar er is geen enkele positie zo belangrijk als het middenveld. Arsenal heeft kracht, intelligentie, inzicht en discipline nodig. Ze hebben iemand nodig die aan de basis van aanvallen, defensieve coördinatie en slim spel staat. Ze hebben iemand nodig die ervoor kan zorgen dat talenten als Ramsey en Ozil tot hun recht komen.

De puzzel is bijna compleet, maar Wenger zal de rest van de transferperiode goed moeten kijken naar dat laatste stukje van de puzzel voor een compleet plaatje.