Het was een enerverend sportweekend. We zagen Roger Federer voor de 8e keer (!) winnen op Wimbledon. Het betekent bij het mannentennis dat de oudjes – met alle respect – alle Grand Slams lijken te winnen dit jaar. In de Tour sloeg Bauke Mollema toe. De vrouwen wonnen overtuigend van de Noren bij het EK voetbal. Gezien de reacties van het publiek en opiniemakers als Louis van Gaal en Johan Derksen hoeven we niet lang te wachten tot het vrouwenvoetbal dezelfde status heeft als het vrouwenhockey. En Max Verstappen wist eindelijk weer een race te finishen. Hij werd vierde en won zieltjes in Engeland door zijn gevecht met Sebastian Vettel. Het lukte de Duitser daarna niet meer om publiekslieveling Lewis Hamilton aan te vallen.

Tour de France, de slotweek

Afgelopen weekend was het natuurlijk Hollands glorie toen Bauke Mollema de 15e etappe won. De Trek-Segafredo renner wist op 30 kilometer van de finish weg te springen uit de kopgroep en kon tot de eindstreep wegblijven. Als we het over Nederlands succes hebben, moeten we natuurlijk ook de prestaties van SunWeb noemen. De ploeg werkt keihard en bezorgde Michael Matthews daarmee zijn tweede overwinning en wellicht zelfs nog de groene trui.

In het algemeen klassement is Chris Froome zijn gele trui een even kwijt geweest aan Fabio Aru maar heeft die inmiddels weer terug. Zijn voorsprong op de nummers twee tot en met vier (Fabio Aru, Romain Bardet en Rigoberto Urán) is echter minder dan een halve minuut. We hebben woensdag en donderdag nog twee etappes in de Alpen voor de boeg. Daarna een dagje vlak en op zaterdag dan de individuele tijdrit. Voor de sprinters volgt dan nog de belangrijkste aankomst op de Champs-Élysées. Zou Dylan Groenewegen daar nog kunnen toeslaan? Tot nu toe komt hij net te kort in de sprints, maar wellicht?

WK zwemmen 2017 in Hongarije

Van 14 tot en met 30 juli worden in Boedapest de wereldkampioenschappen in de zwemsporten gehouden. Dat is de officiële benaming voor wat eigenlijk verschillende wereldkampioenschappen zijn:

 • Ferry Weertman

  Ferry Weertman (Bron: Wikipedia)

  Het WK Openwaterzwemmen is al van start en loopt tot 21 juli. We hebben al een mooi Nederlands succes gezien met goud voor Ferry Weertman op de 10 kilometer. Naast de 5 kilometer voor vrouwen en de landenwedstrijden hebben we ook de zware 25 kilometerwedstrijden nog op het programma staat.

 • Bij het WK Schoonspringen domineert China. Het land heeft tot nu toe bijna een derde van alle medailles verzameld. De Nederlanders spelen hier voorlopig geen rol van betekenis.
 • Op het WK Synchroonzwemmen doen namens Nederland Noortje en Bregje de Brouwer Voor de jonge zussen is dit toernooi vooral bedoeld om ervaring op te doen voor de Olympische Spelen in 2020.
 • Bij het WK Waterpolo doen de Nederlandse vrouwen mee. Ze zijn het toernooi uitstekend gestart met twee overtuigende zeges in de poulewedstrijden.
 • Komende zondag start het WK Zwemmen met favorieten als Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo.
 • Een exotisch onderdeel is het WK klifduiken. Spectaculair om te zien, maar bij gebrek aan kliffen doen hier geen Nederlanders aan mee.

Meer sport deze week

 • Van 14 tot en met 22 juli wordt op het Sneekermeer het WK Zeilen in de Yngling klasse gevaren.
 • In Minsk (Wit-Rusland) wordt deze week het EK Moderne Vijfkamp afgewerkt. Ook wordt op vrijdag in Monaco in het kader van de Diamond League de Monaco Herculis gehouden.
 • Golfer Joost Luiten zal later deze week voor een goed resultaat gaan in het British Open.
 • In Leipzig bij onze Oosterburen start woensdag het WK Schermen.
 • Motorcross liefhebbers kijken dit weekend naar Tsjechië waar zowel de vrouwen in de WMX klasse als de mannen in de MXGP starten.
 • Van een heel ander karakter zijn de komende World Games 2017 (20-30 juli). Dit bijzondere evenement is gastheer van allerlei niet-olympisch sporten. Dat betekent dat je er bijvoorbeeld karate en korfbal tegenkomt, maar ook touwtrekken en reddingszwemmen. Even kijken