Er zijn mensen die alle lof aan Messi geven voor de kalmte waarmee hij de penalty na acht minuten binnen tikte, de perfecte pass op Luis Suarez om de score te verdubbelen, het gemak waarmee hij naar binnen kwam en de nummer tien werd nadat hij op rechts begon en zijn bijna-belachelijk accurate afronding van zijn tweede goal.

Er zijn mensen die alle lof aan Neymar geven voor zijn geduld en het vinden van het perfecte moment om de trekker over te halen, zijn loopacties waar Getafe bang van werd en het aan zijn taakomschrijving houden om links te blijven spelen zonder zijn ego een kans te geven.

Er zijn mensen die alle lof aan Suarez geven voor zijn vasthoudendheid dat Barcelona de vroege penalty bezorgde, zijn acrobatische goal, zijn onbaatzuchtige inzet zowel aan de bal als zonder bal waardoor hij twee assists kon geven en zijn gedegen afronding om het nog maar wat erger te maken voor Getafe.

En al die lof is natuurlijk op zijn plaats in de wedstrijd tegen Getafe. De lof die ze krijgen voor de 102 goals die Barca in totaal scoorde dankzij bovengenoemde spelers. Ondanks dat Suarez er bijna drie maanden uit was. De lof voor het worden van de beste Barcelona-aanval in de geschiedenis en zo het record van Messi, Fabregas, Sanchez hun goals van 101 in het 2011-2012 seizoen achter zich te laten. Allemaal verdiende lof.

Maar we horen nog maar weinig lof voor Xavi, gelukkig zien ze het belang van die speler wél bij Camp Nou. Terwijl hij na een uurtje spelen het veld af kwam kreeg hij een staande ovatie van de Barcelona supporters. En ze weten natuurlijk dat zijn klokje ook door tikt en dat hij aan zijn laatste kilometers bezig is bij Barcelona. Het lijkt erop dat Xavi aan het einde van dit seizoen vertrekt en mogelijk naar Qatar of de Verenigde Staten gaat. Echter ligt nog niks vast. Zoals hij nu speelt zou niemand er wat op tegen hebben als hij dit hele jaar nog bij Barca speelt. En dat is geen toeval. Hij is de ultieme professional en precies het type speler dat je nodig hebt in wedstrijden zoals deze.

Als hij toch gaat na het einde van het seizoen dan speelt Xavi nog maximaal vier keer in Camp Nou. Er zijn wedstrijden tegen Real Sociedad en Deportivo de la Coruna waarbij hij vrijwel zeker wordt opgesteld.

Dan hebben we nog de Copa del Rey finale tegen Athletic Club op 30 mei en de halve finale van de Champions League. Dat lijkt de beste kans om hem een gewaardeerd afscheid te geven. En als hij speelt zoals nu kun je er de donder op zeggen dat Enrique hem gewoon opsteld.