De afgelopen sportweek had een spectaculair slot. We hoopten al op de droomfinale op de Australian Open en Federer en Nadal losten de belofte in. De fantastische finale van zondag is nu al een klassieker in de tennisgeschiedenis. Het zorgt ervoor dat we direct weer zin hebben in nieuwe sportevenementen de komende week. Wat is er zoals te doen?

Internationaal voetbal deze week

Komend weekend is er natuurlijk weer volop competitievoetbal. Niet alleen in de Eredivisie maar ook in de andere grote Europese competities, van de Bundesliga tot en met de Primera Division. Maar ook doordeweeks zijn er veel en vooral boeiende wedstrijden te zien:

  • De Africa Cup nadert de climax. Feyenoord is stiekem blij dat Marokko al uit het toernooi ligt, zodat steunpilaar Karim El Ahmadi weer terugkeert naar de Kuip. Deze week worden de halve finales gespeeld. Woensdag Burkina Faso – Egypte en donderdag Kameroen – Ghana. Zondag is de finale van het Afrikaans kampioenschap.
  • In de Engelse Premier League wordt een midweeks programma afgewerkt. Leuke wedstrijden zijn onder andere Liverpool – Chelsea op dinsdag en op woensdag Stoke City – Everton en West Ham United – Manchester City.
  • In Spanje worden de heenwedstrijden gespeeld van de halve finales in de Copa del Rey. Bijzonder leuk is de wedstrijd op woensdag, Atlético Madrid – FC Barcelona. Donderdag wordt Celta de Vigo – Deportivo Alavés gespeeld. Celta is een verrassende halve finalist in het toernooi, nadat het Real Madrid in de kwartfinale wist te verslaan. Zidane toonde zich daar overigens een matig verliezer want na twee wedstrijden weet hij het verlies aan tijdgebrek:

“We hebben gewoon uitstekend gespeeld. Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar de jongens hebben het goed gedaan en we kwamen gewoon tijd te kort.” (Zidane)

Premier League Darts

De Premier League is niet alleen de meest aansprekende voetbalcompetitie, ook de darters hebben hun eigen Premier League. Daarin spelen tien spelers van de Professional Darts Corporation (PDC) wekelijks op donderdag tegen elkaar. Deze week start het toernooi en er zullen in totaal 16 speelrondes zijn, verdeeld over plaatsen in Groot-Brittannië en Ierland. Ook wordt er een wedstrijd in Nederland afgewerkt (Rotterdam Ahoy, 16 maart). Bij de top 3 geplaatste spelers zijn Michael van Gerwen, Gary Anderson en Peter Wright. Daarnaast doen vanuit Nederland Jelle Klaassen en Raymond van Barneveld mee.

De Elfstedentocht 2017

Door de lange vorstperiode begonnen dit jaar toch weer veel mensen over de mogelijkheid van een Elfstedentocht, maar het lijkt er weer niet van te komen. Wel start de marathon top woensdag 1 februari op de Weissensee in Oostenrijk aan hun alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer. Favorieten? Bij de vrouwen wil Birgit Witte haar overwinning van vorig jaar graag nog een keer herhalen. Bij de mannen won Niels Mesu de afgelopen aflevering. Overigens is er op de Weissensee een heel programma aan wedstrijden deze periode.

Super Bowl 2017 zondagnacht

De nacht van zondag op maandag blijven we natuurlijk op voor de American Football Super Bowl 2017. In Houston spelen de New England Patriots en de Atlanta Falcons tegen elkaar in hét sportevenement van het jaar voor veel Amerikanen. En als het niet over de sport gaat, gaat het wel over het pauzeoptreden (Lady Gaga dit jaar) en de peperdure commercials. Kijken dus, zondagnacht.

Meer schaatsen: Worldcup Shorttrack

ShorttrackNet als de langebaanschaatsers werkt ook de shorttrack top een worldcup circuit af gedurende het winterseizoen. Dit weekend wordt in Dresden de vijfde ronde afgewerkt. Bij de mannen staan de 500 meter, 1000 meter, twee keer de 1500 meter en de 5000 meter relay op het programma. Sjinkie Knegt is de grote favoriet voor individuele prijzen, hij won al meerdere keren de 1500 meter tijdens de worldcup wedstrijden. Ook doen de Nederlandse mannen het over het algemeen goed (drie keer een tweede plaats) bij de 5 kilometer relay. Bij de vrouwen worden dezelfde disciplines afgewerkt, met een 3000 meter relay in plaats van 5 kilometer. Op de relay maken onze shorttracksters zeker kansen en daarnaast is er natuurlijk Suzanne Schulting.

Wielersport agenda

Na de deceptie voor Mattieu van der Poel op het WK Veldrijden staat er ook dit weekend weer een wedstrijd op het programma: De Superprestige wedstrijd in Hoogstraten (België).

De sprinters op de weg starten deze dinsdag voor de Dubai Tour, een etappewedstrijd die tot en met zaterdag wordt verreden. Omdat Dubai vooral vlak is, is het een populair evenement voor de mondiale sprinttop om de vorm te testen in aanloop naar onder andere het klassiekerseizoen.