Als je van topvoetbal houdt – en van spannende voetbalweddenschappen – is het WK Voetbal 2018 in Rusland een feestje uiteraard. Komende donderdag gaat het toernooi der toernooien van start. Nederland is er niet bij. Maar dat is geen reden om het maar te negeren. Want juist als je zonder Oranje bril naar de ploegen en hun kansen gaat kijken, kan voetbal erg leuk zijn. Wie zijn de kanshebbers komende maand?

Welk land wint het WK Voetbal 2018?

Wie wordt wereldkampioen 2018? Het is 30 jaar geleden dat Nederland in Argentinië verloor van de thuisploeg die vooral een reclamebord voor het generaalsregime leek te zijn. Nu is Rusland officieel een democratie maar ook Poetin zal natuurlijk graag staan glimmen naast wereldkampioen Rusland. Maar hoe groot is die kans? Klein, volgens de BBC die deze week met een mooie WK-analyse kwam. Op basis van historische resultaten bepaalden ze de waarschijnlijke winnaar. Met een zeer verrassende uitslag zoals je hieronder leest.

Voorspel de winnaar van het WK Voetbal 2018

De analyse van de BBC verloopt als volgt. Men heeft uit de statistieken de volgende conclusies getrokken. Om het WK Voetbal 2018 te winnen moet je:

 • Groepshoofd zijn. Dat is sinds we in 1998 naar 32 deelnemers groeiden altijd zo geweest. Dan blijven dus Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Portugal, Argentinië, België, Polen en Rusland over.
 • Niet het gastland zijn. Tot en met 1978 was dat vaak nog een garantie voor succes, daarna (op Frankrijk in 1998 na) niet meer. Rusland valt dus af.
 • Een ijzersterke verdediging hebben. De Britse rekenmeesters ontdekten dat sinds 1998 geen van de wereldkampioenen meer dan 4 goals tegen kreeg in 7 wedstrijden. Van de overgebleven landen heeft Polen een veel hoger aantal tegendoelpunten geïncasseerd in de kwalificatie. Polen valt dus af.
 • Uit Europa komen. Recente WK winnaars komen uit Europa of Zuid-Amerika. Als het WK in Europa wordt gehouden, is er altijd een Europese winnaar. Argentinië en Brazilië gaan het dus niet redden.
 • Thibaut Courtois sleutelspeler in winst België WK Voetbal 2018

  Wint Courtois het WK voor België?

  Een uitstekende keeper hebben. Kijk ook naar de opmerking over het geringe aantal tegendoelpunten. De kampioensploeg levert vaak niet de topscorer. De beste keeper van het toernooi hoort vaak juist wel bij het kampioensteam. Hierdoor valt Portugal af want Rui Patricio is niet van het niveau Manuel Neuer, Hugo Lloris en Thibaut Courtois.

 • Ervaren zijn, en dan hebben we het over het aantal gespeelde interlands per speler. Sinds 1998 heeft de winnaar een steeds groter aantal interlands op zijn naam staan. De Duitsers wonnen het WK 2014 met 42 interlands per speler. Frankrijk heeft van de resterende landen een veel minder ervaren team. De Belgen en Duitsers zijn beiden ongeveer even ervaren. Maar…
 • Je moet niet de voorgaande editie hebben gewonnen. Prolongatie van de WK titel is sinds Brazilië in 1962 geen land meer gelukt.

Dat betekent exit Duitsland en België wereldkampioen voetbal 2018. Een zekerheidje, zo lijkt het volgens de statistieken.

Kijktips de eerste dagen van het WK Voetbal 2018

We starten met de groepsfase en met 32 landen kunnen we uiteraard ook slechte wedstrijden verwachten. Dat begint waarschijnlijk met de openingswedstrijd want van Rusland – Saoedi-Arabië verwacht ik weinig. Maar er staan wel degelijk aardige wedstrijden op het programma de eerste dagen. Vrijdag is Portugal – Spanje natuurlijk een absolute kraker terwijl we bij Marokko – Iran een hoop landgenoten tegenkomen. Zaterdag is het bij Frankrijk – Australië leuk om te kijken of Bert van Marwijk een team heeft gemaakt van de Aussies. Diezelfde dag is het Messi time als Argentinië – IJsland begint. Maar stiekem zijn de duels Peru – Denemarken en Kroatië – Nigeria misschien wel leuker. Zondag is mijn kijktip Duitsland – Mexico, al is ook interessant om te zien of Zwitserland – Brazilië verrassingen oplevert.