Deze week maken we kans op maar liefst 3 gouden medailles bij het WK Veldrijden. We kijken even vooruit. Ook de schaatsfans komen deze week aan hun trekken. En hoe herstelt Ajax van de klap?

Winst op het WK veldrijden 2019?

wint Mathieu van der Poel WK Veldrijden 2019Alle wielerfans kijken deze week richting Denemarken. In Kopenhagen wordt de Zesdaagse baanwielrennen gehouden. Maar belangrijker is het WK veldrijden in Bogense. Bondscoach Gerben de Knegt toont zich erg optimistisch over de Nederlandse kansen, en niet onterecht natuurlijk:

“We zijn bij de elite mannen en vrouwen én de beloften vrouwen titelfavoriet. Bij de andere categorieën zijn we outsiders voor een podiumplek” (Bondscoach veldrijden de Knegt in het AD)

Bij de elite mannen zijn alle ogen natuurlijk gericht op Mathieu van der Poel. Hij is al een veelvraat qua overwinningen maar won ook de Grote Prijs Adrie van der Poel in Hoogerheide, de generale repetitie voor het WK veldrijden. Enige echte concurrent is uiteraard de Belgische Wout van Aert.

Bij de elite vrouwen gaat het normaliter tussen Marianne Vos en Lucinda Brand (ook zij won in Hoogerheide). Maar ook Annemarie Worst (Europees kampioen) en Denise Betsema maken kans. Bij de vrouwen-beloftes is Ceylin del Carmen Alvarado favoriet. Kijken dus, komend weekend.

Een mooie schaatsweek

We gaan een boeiende schaatsweek tegemoet. Allereerst is er op de Oostenrijkse Weissensee de jaarlijkse alternatieve Elfstedentocht. De landelijke marathontop reist jaarlijks af naar het vertrouwde meer met de meer dan 6 vierkante kilometer ijs. Favorieten noemen is lastig want het marathonpeloton kent nogal wat doorzetters die onder de – naar verwachting – zware omstandigheden kunnen buffelen en pieken. Een van hen is Crispijn Ariëns die op loodzwaar ijs vorig jaar won ondanks twee valpartijen en evenzoveel gescheurde ribben. Ook deze woensdag staat hij aan de start voor de 200 kilometer afzien. Ander namen die vallen bij de bookmakers zijn Jouke Hoogeveen en Simon Schouten.

Daarnaast worden er in het weekend nog een tweetal wereldbekerwedstrijden verreden:

  • In Hamar wordt de ISU World Cup afstanden gehouden in het Vikingskipet. Omdat een week later het WK afstanden op de agenda staat, ontbreken onder andere Sven Kramer, Patrick Roest, Antoinette de Jong en Ireen Wüst. Naast de 500 meter, 1000 meter, 1500 meter staan er voor de vrouwen een 3 kilometer en de mannen een 5 kilometer geprogrammeerd. Er zijn geen teamwedstrijden.
  • In Dresden rijden op hetzelfde moment de shorttrackers. Grote afwezige Sjinkie Knegt heeft inmiddels een huidtransplantatie aan zijn beide benen ondergaan. Zijn herstel duurt nog een tijd maar lijkt de goede kant op te gaan.

Eredivisie voetbal dit weekend

In onze vorige sportblog was het blok over Feyenoord-Ajax weggevallen. Excuses, maar tegelijkertijd misschien maar goed ook. Want iedere voorspelling werd afgelopen zondag door Robin van Persie en de rest aan diggelen geschoten (Feyenoord – Ajax 6-2). De oude vos bouwde een monumentje voor zichzelf in de Kuip door weergaloos te spelen en 2 cruciale doelpunten te scoren. Dirk Kuyt klapte op de tribune maar keek er een beetje jaloers bij. Want als van Persie zo doorgaat in de Kuip gaat hij Dirk nog voorbij in de populariteitspolls.

Hoe dan ook is het afwachten hoe Ajax zich het komend weekeind houdt. Het hechte team lijkt uit elkaar te vallen en of het gat van 5 punten met PSV nog te dichten is, valt te bezien. PSV draait ook niet meer top maar lijkt onder van Bommel nooit écht door de ondergrens te gaan. Hooguit is het allemaal wat zwakker. Komende zondag lijkt PSV – Fortuna Sittard ook net wat makkelijker dan Ajax – VVV-Venlo. Voor Feyenoord is ondanks de winst de titel volledig uit zicht. In een soort niemandsland tussen Ajax en nummer 4 AZ kan het rustig zijn wedstrijden afwerken. Dit weekend Excelsior – Feyenoord. Ook interessant: PEC Zwolle – FC Utrecht, om te zien of Jaap Stam weer een overwinning kan boeken, zijn derde op rij.

Meer sport deze week

  • In Milton Keynes (Engeland) zijn de Darts Masters dit weekend
  • Het is maar de vraag of je het ergens op tv kunt gaan kijken (misschien online), maar anders is het EK ijsspeedway natuurlijk een spectaculair kijkspel.