Nee, niet het WK schaatsen maar het WK schaken 2018. Eens in de twee jaar komt de koning van de denksporten onder de aandacht van het grote publiek als ergens ter wereld de titelverdediger en de uitdager een tweekamp van 12 partijen spelen. Ook dit jaar en deze week begint het. Naast een hoop voetbal, Formule 1 en shorttrack.

Het WK schaken 2018: Magnus Carlsen – Fabiano Caruana

wint Magnus Carlsen WK schaken 2018Wat Messi is voor het voetbal, Hamilton voor de Formule 1 en Usain Bolt kort geleden nog voor de atletiek, is Magnus Carlsen voor het schaken. Hij is sinds 2013 de regerend wereldkampioen en is ook de eerste topschaker die wat glamour naar het schaakbord brengt met bijvoorbeeld een reclamecampagne voor een modemerk. De Noor werd al op zijn 13e grootmeester en was in 2010 (op zijn 19e) de jongste schaker ooit die de FIDE-ratinglijst aanvoerde. In 2013 verbrak hij de record rating van schaaklegende Garri Kasparov met zijn rating van 2861.

In 2013 versloeg hij als uitdager de regerend wereldkampioen schaken Viswanathan Anand overtuigend. Tegen opnieuw Anand (2014) en daarna Sergej Karjakin (2016) verdedigde hij zijn titel met succes. Deze maand probeert hij dat bij het WK schaken 2018 weer te doen tegen zijn Amerikaanse uitdager Fabiano Caruana. De schakers spelen een tweekamp van 12 partijen en de ‘best of 12’ wint. Mocht er na 12 partijen nog een gelijke stand zijn dan eindigt het kampioenschap met tie breaks die allereerst bestaan uit 4 snelle partijen en dan eventueel 5 ‘blitz games’. Als het dan nog steeds gelijk is, wordt er een “Armageddon” game gespeeld. Als die gelijk eindigt, wordt de speler met zwart tot winnaar uitgeroepen. Voor de liefhebbers van schaken, maar ook van de spanning die bij zo’n tweekamp hoort: kijken van 8 november tot 29 november in Londen, het WK schaken 2018.

Wat is er deze voetbalweek te beleven?

Allereerst zijn er dinsdag en woensdag weer groepswedstrijden gepland voor de Champions League. Voor PSV betekent de uitwedstrijd in Londen (Tottenham Hotspur – PSV) op dinsdag de laatste kans om in Europa te overwinteren. Dat geldt overigens ook voor de Spurs, want beide ploegen hebben slechts een punt in de groep uit het eerdere onderlinge duel in Eindhoven. Koplopers zijn Inter en Barcelona en Internazionale – FC Barcelona zal ook wel wat meer internationale aandacht krijgen.

Ajax staat er met de koppositie in groep E aanmerkelijk beter voor. De Amsterdammers gaan woensdag voor de winst in Lissabon (Benfica – Ajax). Ajax staat samen met Bayern München soeverein aan kop met 7 punten en een doelsaldo van 5-1. Benfica staat 3e met slechts 3 punten.

Donderdag staan dan nog de Europa League wedstrijden op de rol en daarna wordt het spannend voor onze Oranje vrouwen. Zij spelen vrijdag 9 november hun eerste play-off wedstrijd tegen Zwitserland voor de WK-kwalificatie. 13 november spelen ze de return.

In het weekend is er vervolgens nog een reguliere eredivisie speelronde gepland. Topper daarin is Heracles Almelo – Feyenoord om de 3e plaats op de ranglijst. De wedstrijd start zondag pas om kwart voor vijf, dus hopelijk functioneren de stadionlampen van het Polman Stadion beter dan die van de Kuip.

Meer kijkplezier in de sportweek van 5 t/m 11 november

  • Max Verstappen is in de winning mood op het ogenblik en optimistisch over zijn kansen op het circuit van Interlagos in Brazilië, ook al ligt dat circuit de Red Bulls van nature minder. Het is de voorlaatste race van het seizoen. Max kan in theorie nog 3e worden in het klassement maar het gaat vanaf nu nog vooral om de individuele race resultaten en het constructeurs kampioenschap.
  • De langebaanschaatsers hebben vorige week hun seizoen opening gevierd met de Worldcup kwalificaties. De dare devils van de korte baan gaan al op voor hun 2e Worldcup shortrack wedstrijd, in Salt Lake City deze keer. Vorig weekend in Calgary werden al veel medailles gescoord door de Nederlandse shorttrackers.