We gaan het toetje van dit voetbalseizoen in. De voorbereiding voor het nieuwe seizoen is natuurlijk al weer begonnen en de eerste transfers zijn al doorgekomen. We gaan een interessante voorbereiding tegemoet. Maar daarover later meer. Eerst hebben we nog de zesde speelronde in de kwalificatie voor het WK Voetbal in Rusland 2018 voor de boeg. Voor Oranje staat er veel op het spel.

Maar eerst: De trainerswissel

De afgelopen periode hebben we ons vergaapt aan de poppenkast die de KNVB wist te maken van de zoektocht naar een nieuwe trainer. Weet iedereen nog hoe het zit? Na de onverwacht succesvolle WK 2014 expeditie onder Louis van Gaal moest een nieuwe bondscoach de EK kwalificatie gaan realiseren. Die keuze werd al vóór het WK 2014 gemaakt en bondscoach was toen nog een populaire baan. Iedereen ging er vanuit dat Louis van Gaal met het beschikbare spelersmateriaal op een WK alleen maar kon afgaan. En niets is voor eens coach zo fijn als succesvol zijn na een falende voorganger.

De Hiddink lobby en Danny Blind als toekomstvisie

Terwijl Ronald Koeman lang favoriet leek, ging plotseling de Guus Hiddink lobby van start. En voor iedereen iets besefte was Hiddink de nieuwe bondscoach met Danny Blind als assistent. Of Hiddink nog hongerig genoeg was vroeg niemand zich af. En bovendien had de KNVB ook vast besloten dat – zoals in Duitsland gebruikelijk – Hiddink op enig moment zou doorschuiven naar een bureaufunctie en assistent Danny Blind het bondscoachschap zou overnemen.

Blind volgt Hiddink op

Halverwege de dramatisch verlopen EK 2016 kwalificatie vertrok Hiddink voortijdig en mocht Blind het proberen het lek boven te krijgen. Dat mocht niet baten, we werden vierde in de poule achter reuzen als Tsjechië, IJsland en Turkije. Blind startte vervolgens ook de kwalificatie voor het WK 2018. Hij kreeg ook nog Dick Advocaat als adviseur naast zich. Advocaat vertrok echter al snel weer omdat er ergens in Turkije iemand met bankbiljetten zwaaide.

Via de achteruitgang weg en via de voordeur weer naar binnen: Dick Advocaat

Omdat de WK Kwalificatie ook al dramatisch startte, vertrok Danny Blind en ging de KNVB in de persoon van technisch directeur van Breukelen op zoek naar een vervanger. Uiteindelijk leek Henk ten Cate de man totdat de KNVB plotseling …Dick Advocaat uit de hoge hoed toverde. Dick wist nog niet precies wanneer hij kon starten – hij moest misschien nog een bekerfinale etc. – maar had er daarna zeker zin in. Tot die tijd mocht Fred Grim de honneurs waarnemen. En nu komt dus het duo Dick Advocaat en assistent Ruud Gullit Oranje redden. En dat is nodig, want de nood is hoog.

Kwalificatie in Groep A

Stand WK Kwalificatie groep A

Stand in Groep A (Wikipedia)

Vrijdag staat Oranje in de Kuip tegen Luxemburg. We staan vierde achter Frankrijk, Zweden en Bulgarije. Hoewel Groep A zes landen telt, heeft alleen de winnaar gegarandeerd een plek op het WK. Alleen de beste nummers twee mogen het in de play-offs alsnog proberen. Met vijf gespeelde wedstrijden zijn we halverwege de kwalificatie.

Misschien is het niet meer realistisch om nog op de eerste plaats te hopen en moeten we knokken voor een zo goed mogelijke tweede plek. Voor de wedstrijden in groep A betekent dat het volgende:

  • Wit-Rusland – Bulgarije: Laat daar Wit-Rusland maar winnen. Dat is niet onmogelijk en het zou zomaar kunnen betekenen dat we met Nederland Bulgarije kunnen inhalen.
  • Zweden – Frankrijk: laten we hier maar gewoon voor Frankrijk zijn. Winst maakt ze bijna niet meer in te halen, maar het brengt Zweden wel een stuk dichterbij. Met een verliespartij van de Zweden en een niet al te krappe overwinning van Oranje in de Kuip kunnen we na dit weekend zomaar weer tweede staan in de poule. En dan ben ik volgende keer natuurlijk weer heel positief over Dick Advocaat. Want zo werkt dat.
  • Nederland – Luxemburg: Geen discussie over, winnen natuurlijk. We moeten pieken in de Kuip deze vrijdag.

Gaat dat lukken, winnen bij Nederland – Luxemburg?

Normaliter zou dat niet eens een vraag moeten zijn. Maar de kwalificaties van Oranje de afgelopen jaren zijn nu eenmaal dramatisch. Toch wonnen we de uitwedstrijd tegen de Luxemburgers redelijk afgetekend (1-3). Chanot wist op slag van rust weliswaar een penalty te scoren, maar bij Nederland waren Robben en Memphis op schot. En feit is dat Nederland in de voorbereiding tegen Marokko en Ivoorkust al aardig voetbal liet zien. Maatgevend is het niet, maar hoop geeft het wel.

Overigens is Advocaat tot nu toe duidelijk naar spelers en pers. Hij heeft een basisplaats voor Wesley Sneijder – in het centrum – al bevestigd en ook aangegeven in het centrum met het Lazio duo Wesley Hoedt en Stefan de Vrij te beginnen. Ook Jasper Cillessen lijkt geen twijfelgeval. Daarmee zou dit zomaar de opstelling kunnen zijn morgen:

Cillessen, Veltman, De Vrij, Hoedt, Blind, Wijnaldum, Sneijder, Strootman, Robben, Janssen en Memphis (mogelijke opstelling)

Spannende wedstrijden in de andere kwalificatiegroepen

Er wordt in alle kwalificatiegroepen gespeeld de komende dagen. We noemen even een paar topwedstrijden om voor thuis te blijven:

  • In groep D verwacht ik zondag wat spektakel bij Ierland – Oostenrijk en Servië – Wales. De nummer één tegen de nummer drie en nummer twee tegen vier, die bovendien qua punten niet al te ver van elkaar afliggen.
  • In groep F is zaterdag Schotland – Engeland natuurlijk een kijktip.
  • In Groep H zullen onze zuiderburen vrijdag vooral benieuwd zijn naar de wedstrijd Bosnië en Herzegovina – Griekenland, want dat gaat om de tweede positie achter de Belgen. België zelf zou de wedstrijd in en tegen Estland niet mogen verliezen.
  • In Groep I tenslotte gaat zondag het duel IJsland – Kroatië rechtstreeks om de eerste plek in de groep. Inhalen kan IJsland de Kroaten nog niet want die hebben een veel beter doelsaldo. Maar dit is wel de wedstrijd om gelijk te komen en het doelsaldo in te lopen.