Gaat de formatie van Danny Blind het WK voetbal van 2018 in Rusland halen? Vanaf nu zijn eigenlijk alle wedstrijden cruciaal voor het Nederlands elftal. Komend weekend wordt in de Europese kwalificatiegroepen de vierde kwalificatiewedstrijd gespeeld. We blikken kort vooruit en beginnen uiteraard met groep A.

Het WK 2018 kwalificatieschema

Maar hoe zat het ook alweer met die kwalificatie? Wanneer ben je eigenlijk gekwalificeerd? Er zijn negen groepen met 5 of 6 landen en van iedere groep is alleen de nummer één zeker van deelname aan het WK. De acht beste nummers twee spelen play-off duels om de vier overgebleven kwalificatieplaatsen. De nummers drie en verder uit de groep zijn direct uitgeschakeld.

Groep A: Luxemburg – Nederland

En Nederland is dus derde op het ogenblik in groep A. Frankrijk en Zweden staan boven ons met 7 punten uit de eerste drie wedstrijden. De rest van de groep – Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg – moet Oranje achter zich kunnen houden. Maar drie punten achterstand op beide koplopers na drie wedstrijden maakt dat Oranje eigenlijk nergens meer punten mag morsen en zeker niet uit tegen Luxemburg. De voetbaldwerg haalde tot nu toe 1 punt tegen Wit-Rusland en verloor nipt van Zweden en Bulgarije. Oranje oefende woensdag nog tegen België (1-1). Overtuigend was het allerminst en extra zuur waren de blessures die Schaars, Janssen en Lens in het duel opliepen.

wk kwalificatie 2016 oranje

De koplopers in groep A

Misschien is Frankrijk – Zweden komende vrijdag voor de Oranje-supporters wel een belangrijker wedstrijd. Als er gelijk wordt gespeeld – en Nederland wint twee dagen erna in Luxemburg natuurlijk – staan we nog steeds derde. Maar zijn we wel beide koplopers tot op één punt genaderd en komt groepswinst zelfs weer in beeld. Loopt Frankrijk met een paar doelpunten verschil over de Zweden heen, dan kunnen we de Zweden passeren en de tweede plaats claimen. 11 november in het Stade de France, een mooie weddenschap.

België naar het WK?

13 doelpunten voor en 0 tegen, 9 punten uit drie wedstrijden. België is afgetekend koploper in Groep H en de ontmoeting met Estland zou weinig problemen mogen opleveren. Voor onze zuiderburen zou het perfect zijn als medekoploper Griekenland – met evenveel punten maar een minder doelsaldo – punten morst tegen Bosnië en Herzegovina. De Belgen lieten bij vlagen uitstekend spel zien in de oefenwedstrijd tegen Nederland en kunnen de kwalificatie vol vertrouwen tegemoet zien. De kans dat de Belgen in de zomer van 2018 naar Rusland gaan is veel groter dan dat Nederland daarin slaagt.

De overige WK kwalificatiegroepen

In groep B verwachten we geen verschuivingen. Koploper Zwitserland, runner-up Portugal en nummer drie Hongarije moeten tegen de zwakkere broeders van de groep. In Groep D gaan de Serviërs aan kop en is hun wedstrijd tegen de nummer drie Wales het meest interessante duel. Tadic tegen Bale, een match om naar uit te kijken.

Gaat Duitsland zich kwalificeren?

In groep C zal Duitsland blij zijn met tegenstander San Marino. De Duitsers hebben nogal wat afmeldingen – waaronder doelman Neuer, Kroos en Özil – maar moeten zich dat tegen de nummer zes van de groep kunnen permitteren. Veel Duitsers zullen misschien hun weddenschappen afsluiten op Noord-Ierland – Azerbeidzjan. Als de Noord-Ieren hun thuisduel winnen, staan de Duitsers vijf punten ‘los’ en maken ze weer een mooie stap richting Rusland 2018.

Gaat Kasper Dolberg spelen tegen Kazachstan?

In Groep E is Roemenië – Polen de meest interessante wedstrijd want daarin gaat het om de tweede plaats achter Montenegro. De kans is groot dat Montenegro zelf het onderaan staande Armenië zal verslaan. En de vraag in deze groep is natuurlijk ook of Ajax-fenomeen Kasper Dolberg al bij Denemarken – Kazachstan zijn interland debuut mag maken. Dát hij zijn debuut gaat maken lijkt vast te staan, maar of dat nu al is of pas bij de oefenwedstrijd tegen Tsjechië een paar dagen later is nog de vraag.

Bondscoach Åge Hareide in de Deense pers: “Dolberg gaat debuteren voor Denemarken”

Engeland – Schotland en Kroatië – IJsland

In Groep F is het eilandgevecht Engeland – Schotland natuurlijk hét affiche. Vrijdag 11 november trappen ze af op Wembley. In Groep I is er één heel interessante wedstrijd: Kroatië – IJsland, tussen de nummers 1 en 2 van de groep. In Groep G weten we al dat de strijd om kwalificatie tussen Spanje en Italië zal gaan. Als die niet tegen elkaar spelen – en dat doen ze dit weekend niet – mag u deze groep negeren.

wedden wk 2018 kwalificatie wedstrijden 2018

Volgende wedstrijdronde

Na deze wedstrijd overwinteren we in het kwalificatietoernooi. De volgende kwalificatieronde wordt pas in maart 2017 gespeeld. Een extra reden voor Blind om een goed resultaat neer te zetten met het Nederlands elftal. Anders wordt hij vier maanden lang afgestraft in de pers zonder daar wat aan te kunnen doen. We gaan het zien, komend weekend.