Komend weekend gaan we genieten van interlandvoetbal. De vijfde wedstrijdronde in de Europese kwalificatie voor het aanstaande WK Voetbal 2018 in Rusland wordt gespeeld. Dat betekent dat we op de helft van het kwalificatietoernooi zijn na deze wedstrijden en in veel groepen begint het spannend te worden. We kijken even vooruit naar de huidige stand en situatie en bespreken de leukste weddenschappen voor het komende kwalificatieweekend.

Hoe werkt de WK kwalificatie precies

Aan het aanstaande wereldkampioenschap in Rusland doen in totaal 32 landen mee. De kwalificatie voor het toernooi gaat via de verschillende kwalificatietoernooien. Iedere ‘confederatie’ organiseert die voor het eigen continent en de UEFA organiseert dus het kwalificatietoernooi voor de Europese landen.

Er kunnen 14 Europese landen naar het WK in 2018. Eén plek is uiteraard al gereserveerd, want gastland Rusland hoeft zich niet te kwalificeren. De overige dertien worden als volgt verdeeld. Er zijn 9 kwalificatiepoules waarin een volledig programma wordt gespeeld. De groepswinnaars kwalificeren zich rechtstreeks. Vervolgens valt de slechtste nummer twee af en de overgebleven acht runners-up van iedere poule spelen een play-off voor de resterende vier tickets naar Rusland 2018.

Groep A, de poule met het Nederlands elftal

stand WK Kwalificatie groep A voor Bulgarije - Nederland

WK Kwalificatie groep A (bron: Wikipedia)

Nederland zit in groep A. Een groep waarin we het redelijk doen tot op heden. Het Oranje van bondscoach Blind heeft na vier wedstrijden zeven punten verzameld, drie minder dan nummer één Frankrijk. Nederland staat gelijk met Zweden qua punten maar heeft een iets beter doelsaldo (één doelpunt verschil).

Nederland is het toernooi moeizaam gestart. We startten de kwalificatiereeks tegen Zweden. De Scandinaviërs hadden weliswaar het EK vorig jaar gehaald, maar speelden daar niet indrukwekkend en bovendien heeft Zlatan Ibrahimovic inmiddels afscheid genomen van het nationale elftal. Desondanks wist Nederland slechts gelijk te spelen in Zweden, onder andere door een zwak moment van de teruggekeerde Strootman. Van Wit-Rusland werd vervolgens wel gewoon gewonnen (en nog ruim ook, met 4-1), maar Frankrijk bleek te sterk in de eigen Arena waar Pogba na 30 minuten de enige goal scoorde en Frankrijk het verder wel prima vond. Tegen Luxemburg werd daarna wel weer gewonnen.

Voorspelling voor Bulgarije – Nederland

Wat betekent dat voor de wedstrijd komende zaterdag? De Bulgaren staan een puntje achter ons met twee overwinningen (tegen Wit-Rusland en Luxemburg, iedere keer met een marge van één goal). Van zowel Zweden als Frankrijk werd met drie doelpunten verschil verloren. Puur cijfermatig is de ploeg een maatje te klein voor de Nederlanders.

Opstelling Bulgarije – Nederland

Uiteraard zijn we met 16 miljoen bondscoaches druk bezig de ideale opstelling te bepalen. Eén vraag staat dit keer centraal. De wedstrijd tegen de Bulgaren zou normaliter toch vooral op de Bulgaarse helft gespeeld moeten worden en er moet absoluut gewonnen worden. En wie moet daarbij onze spits zijn? We hebben namelijk twee opties, die overigens beiden niet echt doen denken aan het prototype sierlijke spits waar Nederland van nature zo dol op is. Beiden zijn geen van Basten, Bergkamp of Kluivert:

  • Bas Dost is natuurlijk de gedoodverfde kandidaat. De spits van Sporting Lissabon is uiterst doelgericht en trefzeker dit seizoen. Kijken naar zijn cijfers – ook afgelopen weekend maakte hij met twee doelpunten het verschil – kan de bondscoach niet om hem heen.
  • Maar Vincent Janssen lijkt een streepje voor te hebben bij Danny Blind en is in het Nederlands elftal ook een voorbeeld van wilskracht. Tegelijkertijd moeten de echte successen nog komen sinds hij naar Engeland is verhuisd en heeft Blind op basis van resultaten eigenlijk geen reden om hem op te stellen.

Maar Blind zelf kan dat anders zien. Hij geeft aan Dost meer dan Janssen als breekijzer te zien als de wedstrijd niet draait en verdedigde zich op voorhand al voor een keuze voor Janssen door in de Telegraaf op de fitheid van Janssen te wijzen:

“Dat zien we doordat we onze meetgegevens op de training kunnen koppelen aan de gegevens uit het verleden. Het ziet er bij Janssen goed uit en dat komt mede doordat de reserves van Tottenham Hotspur na elke wedstrijd trainen.”

Behalve wat gekwakkel – categorie hoofdpijn, misselijk – is iedereen fit en ook Robben is helemaal klaar. Hij kwam met wat problemen aan zijn voet uit het weekend, maar dat lijkt inmiddels opgelost.

Meer WK Kwalificatieduels

Ook in de andere groepen worden uiteraard kwalificatiewedstrijden afgewerkt. We noemen even een paar mooie weddenschappen:

  • Portugal – Hongarije is 25 maart de meest aansprekende affiche in Groep B. Portugal staat al drie punten achter op groepsleider Zwitserland die de Europees Kampioen gewoon met 2-0 klop gaf in de eerste wedstrijd. Hongarije kan Portugal inhalen op de tweede plek
  • Dat in Groep C voorafgaand aan Azerbeidzjan – Duitsland de Duitsers aan kop staan, zal niemand verbazen, maar Azerbeidjan staat netjes derde. Wel al met vijf punten achterstand.
  • Ierland – Wales is een interessante match in Groep D. Ierland leidt daar en Wales staat derde.
  • Voorafgaand aan Montenegro – Polen leidt Polen de Groep E met drie punten voorsprong op gastheer Montenegro. De belangen zijn dus groot daar.
  • In Groep H is onze aandacht natuurlijk gericht op België – Griekenland. De Belgen leiden hun groep met twee punten voorsprong op de Grieken.