Ja dat zou mooi zijn als we het WK hockey voor mannen in 2018 weer eens kunnen winnen. Want inmiddels is het alweer 20 jaar terug dat onze mannen hockeyers voor het laatst de titel naar zich toe wisten te trekken. Destijds was het in Utrecht geen eenvoudig karwei. Iets dat het ook deze keer zeker niet zal worden, want de concurrentie is groot.

WK hockey voor mannen in 2018 in India

Wint Nederland weer eens het WK hockey voor mannen in 2018?De internationale hockey top is namelijk breed bij het mannen hockey. 5 Landen werden al eerder wereldkampioen in een toernooi dat vanaf de jaren ’70 wordt georganiseerd. Aanvankelijk iedere twee jaar, maar sinds 1978 eens in de 4 jaar. Winnaars van het WK hockey voor mannen zijn tot nu toe Australië (3x), Duitsland (2x), India (1x), Nederland (3x) en Pakistan (4x). Nederland werd wereldkampioen bij twee thuis-toernooien in 1973 en 1998, en verloor bij het WK in Den Haag vier jaar geleden in de finale van Australië. Na Pakistan staat ons land tweede in de overall medaillespiegel.

Maar wat zijn de kansen om het WK hockey voor mannen in 2018 te winnen? Onze mannen zijn goed, maar minder dominant als de vrouwen. Die wonnen afgelopen week de laatste editie van de Champions Trophy op een wijze die voor het hockey als kijksport eigenlijk niet goed is. Als je in de finale met 5-1 van Australië wint en alle 6 wedstrijden wint met een doelsaldo van +17, is de overmacht wel erg groot.

Dat zal de Nederlandse mannen niet overkomen. Het team van bondscoach Max Caldas lijkt er weliswaar klaar voor na de 7-1 in de uitzwaaiwedstrijd tegen mede WK-ganger Ierland. Maar spelers als Jeroen Hertzberger, Billy Bakker en Mink van der Weerden beseffen dat er zware concurrentie zal zijn van zo’n 6 titelkandidaten zijn:

“Wij zijn één van die landen, maar het zal heel close worden. Ik verwacht het spannendste WK ooit” (hockey bondscoach Max Caldas in Trouw)

Het team heeft sowieso voor zichzelf iets goed te maken na de mislukte Olympische Spelen in 2016. Daar leek het ieder voor zich, nu lijkt er weer een team te staan. De mannen hockeyers starten in de poule met Maleisië, Duitsland en Pakistan. Een extra tegenstander wordt gevormd door de omstandigheden. Het zal erg warm en vochtig zijn in India. De mannen kunnen aan de bak.

En hoe gaan onze handbalvrouwen het doen op hun EK Handbal?

Ook de handbalvrouwen beginnen deze week aan een groot toernooi. In Frankrijk wordt het EK Handbal gespeeld. Het team – met een Deense bondscoach en veel speelsters die in dat land spelen – start de groepsfase met 3 wedstrijden. Hongarije – Nederland op zaterdag en volgende week staan Nederland – Spanje en Nederland – Kroatië op het programma. De handbalvrouwen gaan wel met een stevige handicap richting Frankrijk. Tijdens de voorbereiding moest aanvoerder Danick Snelder afhaken met een blessure. Het zal lastig zijn deze cirkelspeelster te vervangen.

Meer sport in de slotweek van november 2018

  • Uiteraard staat er weer Europees voetbal op het programma: AEK Athene – Ajax en PSV – Barcelona. Bij Ajax gaat het nog om de winst in de groep. PSV is al uitgeschakeld voor de CL en kan alleen nog proberen via een derde plaats in de poule de eindfase van de Europa League te bereiken.
  • Ook belangrijk: aanstaande zondag en maandag staan de lotingen voor zowel de finaleronde van de Nations League als de kwalificatie van het EK 2020 op het programma. Tegen wie moet Oranje het gaan opnemen?
  • Bij het WK Schaken beginnen kemphanen Carlsen en Caruana na hun 12e remisepartij op woensdag een tiebreak waarin op één dag 4 snelle partijen worden afgewerkt. Hierbij lijkt Carlsen in het voordeelwant hij lijkt sneller te kunnen beslissen dan zijn uitdager.