Vanaf komend seizoen is er een officieel WK Formule E. Hoewel de Formule E nu al een bekende raceklasse is, krijgt het van de mondiale autosportbond dan echt de wereldkampioenschapsstatus. Daarmee komt het op gelijke hoogte met het WK Formule 1, het WK rally, het WK rallycross en het WK Endurance. De impact kan groot zijn. Gaat de Formule E de Formule 1 eerder overklassen dan iedereen dacht? En zullen we eerder een Nederlandse Formule E wereldkampioen hebben dan een Formule 1 kampioen? We kijken natuurlijk ook nog even naar de overige sport deze week.

De Formule E nu echt een wereldkampioenschap sport

Tot nu toe kan de uitstraling van de Formule E niet echt tippen aan die van de Formule 1. Waar iedere coureur uiteindelijk een stoeltje in die koningsklasse wil veroveren, is de Formule E meer een klasse voor de ‘net-niet’ coureurs geworden. Kenmerkend was dat onze nationale F2 kampioen Nyck de Vries geen team kon krijgen in de Formule 1, en dus ‘maar’ de overstap maakte naar de elektrische klasse. Zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne kwam er terecht na een minder succesvol Formule 1 avontuur bij McLaren.

Heeft Formule E meer toekomst dan de Formule 1?

screenshot Formule E 2019 SAUDIA Diriyah E-Prix (YouTube)Toch kun je jezelf serieus afvragen hoelang die pikorde zo blijft. De Formule 1 heeft moeite om grote fabrieksteams vast te houden. Mercedes is er momenteel ongelooflijk succesvol en blijft voorlopig nog. Om Ferrari te behouden voor de klasse hebben de Italianen een soort aparte status en een vetorecht bij regelwijzigingen. Renault ploetert feitelijk al jaren en Honda is alleen als motorenleverancier aanwezig. En waarschijnlijk vooral omdat Max Verstappen boven verwachting presteert met hun materiaal.

Een team als Mercedes heeft inmiddels ook een toonaangevend Formule E team. Veel meer merken richten zich juist exclusief op de Formule E, nu ook hun consumentenauto’s steeds sneller elektrisch lijkt te worden. Tien merken doen al mee waaronder Audi, BMW en Nissan. Op niet al te lange termijn zou de Formule 1 met zijn hybride motoren het wel eens kunnen afleggen tegen het elektrische broertje. Ook al gaan de wagens in de F1 nu nog veel sneller. Extra charme geeft het feit dat de emissievrije races midden in het centrum van wereldsteden kunnen worden afgewerkt.

Eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1 of de Formule E?

De vraag is dan ook in welke klasse we de eerste Nederlandse wereldkampioen gaan zien. Max Verstappen staat er in de F1 uitstekend voor met zijn Red Bull – Honda combinatie om volgend jaar om de titel te strijden. Maar Red Bull heeft tot nu toe wel steeds moeite gehad om een heel jaar concurrerend te zijn. Daar staat tegenover dat we ook in de Formule E twee rijders hebben die in de voorste regionen meestrijden. Nyck de Vries is een absoluut talent. Hij rijdt bovendien voor een topteam en toont al na een paar races dat hij voorin kan meedoen. Robin Frijns rijdt voor het Britse Envision Virgin Racing en eindigde vorig jaar al als vierde op de ranglijst. Ook hij is een serieuze titelkandidaat.

Meer sport in de week van 2 tot 8 december

  • Voetballiefhebbers kunnen midweeks naar een Premier League programma kijken. Met onder andere Manchester United – Tottenham Hotspur.
  • Deze week wordt het EK Zwemmen op de korte 25 meter baan gehouden in Glasgow.
  • De schaatsers en schaatsters gaan naar Nur-Sultan (Kazachstan, inderdaad) voor de derde wereldbekerwedstrijden van het seizoen.
  • De eredivisie gaat de 16e speelronde in met steeds meer nieuwe of interim trainers op de bank. Deze week namen zowel Leonid Sloetski (Vitesse) als Alfons Groenendijk (ADO Den Haag) zelf afscheid van hun ploeg. Daarmee hebben we al een record aantal trainerswissels voor de winterstop. Terwijl de vraag nog open staat of Mark van Bommel die winterstop wel haalt bij PSV.
  • De handbalsters moeten nog stevig aan de bak om een ronde verder te komen op hun WK Handbal. Ze startten met een verliespartij tegen Slovenië maar herstelden zich iets tegen Angola en Cuba. De sterkste tegenstanders – Servië en Noorwegen – komen deze week echter nog.