Het EK Handbal voor vrouwen is ongelooflijk goed begonnen. Ondanks het missen van enkele topspeelsters eindigden onze handbalvrouwen als groepswinnaar. Hoe gaat het verder tijdens het EK in Frankrijk? En wat staat er nog meer op de sportagenda deze week? Naast heel veel wintersporten – je kunt op veel plaatsen naar skiën, langlaufen en bobsleeën kijken – is er ook nog veel andere sport te genieten.

Winnen ‘we’ het EK handbal voor vrouwen 2018

Winst op het EK handbal voor vrouwen 2018?Nadat twee belangrijke speelsters van het Nederlandse handbalteam al in de voorbereiding moesten afhaken – Yvette Broch en Danick Snelder – was het onduidelijk waartoe ons vrouwenteam in staat was bij het EK in Frankrijk. Tot nu toe verloopt het toernooi echter boven verwachting met als voorlopige hoogtepunt de winst (28-27) in de absolute dying seconds van de wedstrijd Nederland – Spanje. Toen iedereen zich al had verzoend met een gelijkspel, scoorde Lois Abbingh alsnog met een fantastische vrije worp:

“Het was ogen dicht en gooien” (Abbingh over haar treffer tegen de NOS)

Daarmee zijn onze handbalsters groepswinnaars in hun voorronde op het EK handbal voor vrouwen en al gekwalificeerd voor de zogenaamde hoofdronde. Daarin worden de resultaten uit de voorronde meegenomen en de uiteindelijke nummers 1 en 2 uit iedere hoofdronde gaan de halve finales spelen op 14 december. Maar eerst is er woensdag nog Nederland – Kroatië als afsluitende groepswedstrijd op woensdag.

Eredivisie

Feyenoord heeft het land en zichzelf een grote dienst bewezen afgelopen weekend. Een ontketend team liet PSV de afgelopen week bij Feyenoord-PSV alle hoeken van de Kuip zien. Hoewel de Eindhovenaren in de 2e helft nog dichterbij kwamen en Feyenoord wat hulp van de scheidsrechter nodig had, wonnen de Rotterdammers de derby terecht met 2-1. Omdat Ajax tegen ADO Den Haag wel gewoon won, is het weer een stuk spannender geworden in de eredivisie. Goed om even te kijken waar we staan voor het komende competitie weekend.

Ajax en PSV ontlopen elkaar nog maar 2 punten en ook maar 1 doelpunt. Feyenoord volgt op een eerbiedige 8 punten maar mag nog wel de wedstrijd tegen VVV-Venlo inhalen (aanstaande donderdag). Dat is overigens een heuse topper want VVV-Venlo staat halverwege het seizoen keurig 7e. Ook Heracles heeft een bijzondere prestatie neergezet met een 4e plek op de ranglijst, net gevolgd door FC Utrecht dat onder Dick Advocaat op stoom is gekomen. Dé wedstrijd van komend weekend is dan ook FC Utrecht – Heracles Almelo. Vitesse completeert de subtop.

Meer sport in de week van 3 t/m 9 december

  • Geen superprestige of wereldbeker wedstrijd misschien, maar de GP Rouwmoer op 8 december in het Belgische Essen is nog steeds een leuke affiche voor de liefhebbers van veldrijden. Onder andere de elite heren komen aan de start en vorig jaar won de onvermijdelijke Mathieu van der Poel, voor Laurens Sweeck en Toon Aerts.
  • In Nederland kunnen de atletiekfans kijken naar het Europese Kampioenschap Cross Country (ofwel veldloop). Dat wordt 9 december in Tilburg gehouden in de omgeving van de Beekse Bergen. Er is daar een parcours vastgesteld van 1.500 meter lang met wedstrijden voor mannen en vrouwen in de categorieën senioren, onder 23 en onder 20 jaar.
  • De Nederlandse mannen hockeyers zijn hun WK hockey goed begonnen met een overtuigende overwinning van 7-0 op Maleisië. Dat betekent dat het aanstaande duel Duitsland – Nederland op 5 december waarschijnlijk al bepalend is voor de groepswinst. Duitsland won de eerdere wedstrijd tegen het wat zwakkere Pakistan. Groepswinst betekent een duel minder omdat de winnaar een ronde overslaat en direct naar de kwartfinale gaat.
  • Er zijn wereldbeker wedstrijden voor zowel de schaatsers op de langebaan (in Polen) als de shorttrackers (Kazachstan).