Winnen de dames het WK Hockey 2018? Het lijkt er sterk op, want de vrouwen zijn met overmacht door hun poulefase heen gekomen de afgelopen week. En er staat nog meer op de sportagenda midden in de zomervakantie. Sport genoeg gelukkig.

Het WK Hockey 2018

Kitty on fire op het WK Hockey 2018Onze nationale vrouwenselectie is glansrijk door de groepsfase van het WK Hockey 2018 heen gekomen. De openingswedstrijd tegen Zuid-Korea werd al met overmacht gewonnen (7-0), en tegen China (7-1) en Italië (12-1!) bewezen de hockeydames dat die uitslag bepaald geen uitschieter was. De groep is dan ook met imposante cijfers afgesloten. Groepswinnaar met 9 punten uit 3 wedstrijden en een doelsaldo van +24. De vrouwen rusten nu even uit om te kijken welke tegenstander ze in de kwartfinale treffen. Dat is een van de mindere goden die een play-off moesten spelen. Donderdag speelt Nederland om 18.00 de kwartfinale. De halve finales en finale van het toernooi staan in het weekend geprogrammeerd.

Returns voorrondes Europees voetbal

Deze week worden de returns gespeeld van de voorrondes in het Champions League en Europa League toernooi. Ajax (winst op Sturm Graz) en Vitesse (uit gelijk tegen het Roemeense FC Viitorul) hebben uitstekende vooruitzichten. AZ lijkt met de verkoop van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh toch iets te veel kwaliteit te hebben ingeleverd. De formatie van John van de Brom verloor in Kazachstan met 2-0 van Kairat.

Wielrennen na de Tour de France

Nederland staat echt weer op de internationale wielerkaart na de respectievelijke 2e en 5e plaats van Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk in de Tour de France. Deze weken kunnen de mannen bijslapen en wat cashen in de criteriums. Daarna gaan we weer verder. Komend weekend staat de Clásica San Sebastián al weer geprogrammeerd. Ook de Ronde van Polen gaat van start.

EK Zwemmen 2018 met Ranomi Kromowidjojo

Hoewel bij de zwemmers het EK vaak wat wegvalt tussen de WK’s en Olympische ambities, gaat Ranomi Kromowidjojo komende week op het EK langebaanzwemmen in het Schotse Glasgow voor goud. Makkelijk zal het niet worden, beseft ze:

“Dit is in de olympische cyclus misschien het minst belangrijke jaar, maar in Europa is zo veel concurrentie op de 50 en 100 meter vrij dat zelfs een EK niet meer vrijblijvend is” (Ranomi Kromowidjojo tegen Nu.nl)

Meer sport in de eerste week van augustus 2018

  • Het is sowieso de periode van de Europese Kampioenschappen de komende 2 weken. Er zijn zoveel Europese titeltoernooien dat de NOS zelfs een dagelijks sportprogramma onder de naam de ‘De Europese Kampioenschappen’ in het leven heeft geroepen. Een van die kampioenschappen is het EK Baanwielrennen dat in Glasgow van start gaat. Ook het EK Roeien wordt komende week gehouden.
  • In de Formule 1 lopen de gemoederen stevig op. Vooral bij Red Bull waar Verstappen deze keer zijn auto weer naast de baan mocht zetten met motorpech. De relatie met Renault bekoelt dan ook snel, wat onprofessioneel is volgens Jan Lammers. Gelukkig mogen de coureurs een paar weken op vakantie. Wel kun je dit weekend nog genieten van de Motorcross (MXGP) in België en de MotoGP wedstrijd in het Tsjechische Brno.
  • De Nederlandse mannen en vrouwen doen het redelijk op het WK Badminton dat momenteel in China wordt gehouden. Iedereen die bij 35 graden boven nul een beetje loom heeft staan shuttelen op de camping, moet even kijken naar dit WK. Het is echt topsport.
  • Watersportliefhebbers kijken online natuurlijk naar de verrichtingen van onze nationale zeiltop op het WK Zeilen in Aarhus.
  • Tennisliefhebbers kunnen kijken naar het WTA Premier vrouwentoernooi in Stanford (VS).
  • Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en 6 andere PDC toppers treden samen met 8 regionale darters aan in de Australische Auckland Darts Masters. Het is het begin van drie toernooien Down Under.