Deze week kunnen we zeggen dat het wielerseizoen 2018 echt losgaat met maar liefst twee etappekoersen. We hadden natuurlijk al een paar voorjaarsklassiekers achter de rug, maar de aandacht lag mede door het weer nog erg bij de wintersporten. Maar laat dat wielervoorjaar nu maar komen.

Wielerseizoen 2018 met klassiekers en etappekoersen

wielerseizoen 2018 met Dylan GroenewegenNiets zo voorspelbaar als de kalender van het wielerseizoen 2018 en we weten dus dat we ook dit jaar weer veel prachtige koersen krijgen. Klassiekers uiteraard, van de kou in Vlaanderen tot de Ronde van Lombardije in het najaar. En prachtige meerdaagse etappekoersen met als hoogtepunten de Giro en de Tour. Deze week staan Parijs – Nice en Tirreno – Adriatico alvast op het programma:

  • Tirreno – Adriatico doorkruist Italië van de Tyrreense Zee naar de Adriatische Zee. Er lijken grote kansen voor Miguel Ángel López maar vlak ook Tom Dumoulin en Wilco Kelderman niet uit voor deze wedstrijd. De laatste Nederlander die hier won was Thomas Dekker in 2006. Daarna lukte het Bauke Mollema in 2013 nog bijna.
  • Bauke Mollema rijdt dit jaar echter in Parijs – Nice, de andere etappekoers deze week. Daar was overigens al Nederlands succes te vieren, want Dylan Groenewegen is in topvorm en won met een machtige sprint de tweede etappe.

Team Sky onder vuur

Overigens ligt er wel een donkere schaduw over het wielerseizoen 2018. Net nu er wat succes leek te zijn bij het schoner maken van de sport, groeien de verdenkingen tegen Team Sky. Vandaag werd een Brits onderzoek gepubliceerd dat concludeert dat de ploeg prestatie bevorderende middelen heeft gebruikt om Bradley Wiggins in 2012 aan zijn Tour de France overwinning te helpen. Hij zou de ontstekingsremmer triamcinolon hebben gekregen. Officieel als astma medicijn, maar het middel kan ook gebruikt worden om de pijngrens te verlagen en langer fit te blijven bij zware sportinspanningen. Ook bij de huidige kopman Richard Froome loopt een onderzoek naar het gebruik van een astma medicijn. Hoewel het officieel geen doping betreft, is het wel een bom onder de geloofwaardigheid van het wielrennen. Sky won 5 van de afgelopen 6 afleveringen van de Tour de France.

Champions League en Europa League voetbal

Beide toernooien zijn in de knock-out fase natuurlijk een stuk boeiender geworden. Deze week worden de 8e finales afgewerkt:

  • In de Champions League worden de returns gespeeld. Veel aandacht zal uitgaan naar PSG – Real Madrid (3-1 thuiswinst Real vorige week) en Tottenham Hotspur – Juventus (2-2). Bij PSG krijgen ze het zwaar door het ontbreken van Neymar.
  • De Europa League begint deze week aan de 8e finales, met onder andere AC Milan – Arsenal als interessant affiche.

Nederlandse clubs zijn er niet meer bij. Wij moeten het in het weekend met de eredivisie doen. Daarin is de titelrace erg saai geworden na de zeperd van Ajax tegen Vitesse (3-2 verlies). Maar de strijd om 2e plaats en de play-offs, en de nu al zinderende degradatieduels (met dank aan het fenomeen Dick Advocaat bij Sparta) maken gelukkig veel goed.

WK Allround schaatsen in Amsterdam

Nederland was afgelopen weekend behoorlijk succesvol op het WK Sprint op de langebaan. Vooral Jorien ter Mors zal tevreden zijn met haar gouden plak op dat WK. Kjeld Nuis haalde zilver maar had stiekem op een treetje hoger gehoopt om zijn droomjaar compleet te maken. Komende weekend staat ook het WK Allround in Amsterdam nog voor de deur. Sven Kramer en Ireen Wüst verdedigen op de tijdelijke ijsbaan in het Olympisch Stadion hun titel. Ook de runners-up van vorig jaar (Patrick Roest en Antoinette de Jong) zijn er bij.

Meer sport in de week van 5 t/m 11 maart 2018

  • Onze verse bondscoach Ronald Koeman is op het tekenbord zijn elftal aan het samenstellen en heeft Wesley Sneijder bedankt voor de bewezen diensten. Het zat er aan te komen maar de Utrechter kan terugkijken op een geweldige carrière bij Oranje.
  • De Nederlandse darters stonden bij het UK Open afgelopen weekend met lege handen. Maar aanstaande donderdag kunnen we weer verder genieten bij de wekelijkse Premier League 2018 duels. Met deze week Michael van Gerwen – Simon Whitlock en Gerwyn Price – Raymond van Barneveld. Bier, chips, een tv en kijken maar.
  • Rally liefhebbers kunnen genieten van de beelden van de Rally van Mexico in het kader van het WK Rally. Hier doen geen landgenoten aan mee, maar dat maakt de sport uiteraard niet minder spectaculair om te zien.