Wordt er een Nederlander wereldkampioen wielrennen op de weg in 2018? Dat is geen gekke veronderstelling want het Nederlandse wielrennen zit onmiskenbaar in een topperiode. We nemen verderop in deze blog even onze kansen door. En er is meer leuke sport deze week.

Een Nederlandse wereldkampioen wielrennen op de weg dit jaar?

Nederland wereldkampioen wielrennen op de weg 2018?In Innsbruck is afgelopen zondag het WK Wielrennen op de weg gestart. Inmiddels voert Nederland al ruimschoots het medailleklassement aan. Dat komt vooral door de magistrale drieslag van de Nederlandse vrouwen bij de tijdrit door Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Ellen van Dijk. Woensdag is het de beurt aan de mannelijke tijdrijders. Uiteraard is Tom Dumoulin weer favoriet om wereldkampioen wielrennen op de weg te worden, met Rohan Dennis als grote concurrent.

In het weekend zijn de wegwedstrijden waarin we natuurlijk ook kansrijk zijn. Wel zijn er op zondag natuurlijk veel meer kanshebbers, zeker omdat er stevig zal worden geklommen rondom Innsbruck. Bij de Nederlanders is wederom Tom Dumoulin een van de titelkandidaten, maar ook Bauke Mollema en Wout Poels kunnen meedoen voor de regenboogtrui. Maar verder lijken met name Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski, Vincenzo Nibali en Primoz Roglic de grote favorieten. Bij de vrouwen is er veel meer kans op Nederlands succes met onder andere Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen.

KNVB Bekertoernooi 2018-2019 van start

Op het moment van schrijven is de openingsdag van de 1e ronde om de KNVB Bekertoernooi al gespeeld. Ook de eerste verrassingen zijn er al, en dan met name de knock-out die AFC uitdeelde aan Telstar (5-0!). Ook het verlies van NAC tegen RKC is een tik voor de club uit Breda die het toch al niet makkelijk heeft. En Sparta blameerde zich tegen Noordwijk met een 3-2 verlies. Donderdag staan er een paar op voorhand interessante duels op het programma. FC Groningen – FC Twente is natuurlijk boeiend omdat Groningen een beroerde start heeft gehad in de eredivisie en FC Twente het juist behoorlijk doet een niveautje lager. Ook FC Utrecht – MVV zal niet helemaal zonder spanning zijn voor de mannen uit de Domstad en hun nieuwe coach Dick Advocaat.

Grand Prix Formule 1 van Rusland

We zien de afgelopen races een meer volwassen Max Verstappen rondrijden. De manier waarop hij zijn 2e plaats in Singapore veroverde en behield was erg knap. Het is ook Ross Brawn, de technisch directeur van de Formule 1 opgevallen. In een interview beschreef hij de verandering:

“Zijn prestatie in Singapore herbergt alle kwaliteiten van een toekomstig wereldkampioen. Het is niet voldoende om een paar keer uit te blinken en daarna domme fouten te maken. Steeds vaker karakteriseren de races van Max zich niet alleen in fenomenale snelheid, maar ook in meesterschap.”

Tegelijkertijd hebben we een bizar seizoen waarin nu al iedereen voornamelijk naar volgend jaar lijkt te kijken. Iedereen lijkt druk met de rijderswisselingen in de teams en de mogelijkheden van de nieuwe motoren van Honda en Renault. Terwijl er toch aan de top nog een magistraal titelgevecht wordt geleverd tussen Hamilton en Vettel. Vooralsnog toont Hamilton aan dat hij daarin mentaal de bovenliggende partij is.

Meer sport in de laatste week van september 2018

  • Er zit een leuke ronde eredivisie aan te komen. Ajax moet de tik tegen PSV van afgelopen weekend verwerken, een aantal andere clubs zit ook al behoorlijk in zwaar weer (bijvoorbeeld Groningen).
  • Er wordt ook geracet op 2 wielen. Bij de Superbike is er een race voor het wereldkampioenschap op Magny-Cours. In de MXGP heeft Jeffrey Herlings in Assen de wereldtitel al behaald dus de laatste race gaat voor hem alleen om de raceoverwinning zelf.
  • De darters beginnen in Dublin aan hun World Grand Prix toernooi.
  • De volleybalvrouwen starten in het weekend het WK Volleybal.
  • Golf liefhebbers kijken vooruit naar de Ryder Cup die vanaf vrijdag wordt gespeeld.