Deze week staat onder andere de eerste wedstrijd om de wereldbeker schaatsen 2017 op het programma, maar er is natuurlijk meer. Later deze week kom ik ook nog even terug op het aanstaande interlandvoetbal met onder andere de WK kwalificatie play-offs.

Nederland hoeft niet meer aan de bak voor die play-offs, maar heeft wel twee oefen-interlands op het programma staan in het kader van een verse start (al is ‘vers’ misschien niet de juiste woordkeuze met bondscoach Dick Advocaat en Wesley Sneijder die doorgaat bij Oranje). Maar eerst kijken we even wat er verder aan sport op het programma staat deze week en het komende weekend.

Wereldbeker schaatsen 2017 in Heerenveen

wereldbeker schaatsen 2017 world cupDeze week gaan we weer stevig genieten van mooie wintersporten. Zowel op de lange baan als het korte circuit gaan onze topschaatsers van start. In Thialf wordt de eerste wedstrijd om de wereldbeker schaatsen 2017 geschaatst. Voor de schaatsers is dit natuurlijk een belangrijk seizoen waarin alles in het teken staat van de Olympische Spelen van Pyongchang. Naast de 500 meter, 1000 meter en 1500 meter die door zowel de mannen als de vrouwen wordt afgewerkt, is er voor de stayers vrouwen nog de drie kilometer en voor de mannen de vijf kilometer. En uiteraard zijn er nog de ‘specials’: de ploegenachtervolging, de mass start en de team sprint. Genoeg te bekijken dus bij de wedstrijden om de wereldbeker schaatsen 2017.

Wereldbeker shortrack

De langebaan schaatsers moeten dus nog beginnen, maar voor de shorttrackers staat de derde en voorlaatste wereldbeker bijeenkomst al op het programma. Gelukkig keert Rianne de Vries terug op de baan nadat ze in juli haar enkel had gebroken. Het spectaculaire schaatsen op de korte baan mag zich in een toenemende populariteit verheugen. Bovendien gaan onze schaatsers en shorttrackers (en niet te vergeten hun coaches) ook steeds meer samenwerken. Een initiatief dat is ontstaan na de laatste winterspelen.

Grand Prix Formule 1 Brazilië

We zijn inmiddels een jaar verder na de race waarin Max Verstappen internationaal definitief zijn naam vestigde. Vorig seizoen werd hij halverwege gepromoveerd van het Red Bull opleidingsteam Scuderia Toro Rosso naar het Red Bull team, ten koste van Daniil Kvjat. In dat eerste seizoen imponeerde Verstappen direct, maar kreeg ook kritiek vanwege zijn rücksichtsloze verdedigingsstijl. Na zijn galavoorstelling in de Grand Prix van Brazilië was dat over. Brazilië is het geboorteland van wat volgens velen de beste coureur ooit was – Ayrton Senna – en vergeleken worden met die grootheid is dan ook het grootste compliment dat je kunt krijgen. Wat Verstappen liet zien was dan ook ongekend. In de chaotische regenrace wist hij keer op keer een snellere racelijn te vinden dan zijn collega’s. Hij zorgde voor de inhaalactie van het jaar op Nico Rosberg, maakte de save of the century toen hij op de drijfnatte baan in een zijslip terechtkwam en schotelde ons daarna een spectaculaire inhaalrace voor richting het podium.

Of het dit jaar ook weer zo mooi wordt? De kans op regen is altijd aanwezig op Interlagos. De Red Bulls doen het verder al geweldig goed sinds de zomerstop en zeker Verstappen steekt in een bloedvorm. Duimen dus voor regen komende zondag.

De nieuwe generatie ATP tennis

Deze week zijn ook de NextGen ATP Finals in Milaan. Dat toernooi is voor de beste 8 spelers onder de 21. Maar het is dit jaar ook een experiment met nieuwe regels om een nieuwe generatie fans aan te spreken. Sets gaan bijvoorbeeld maar tot 4 games, waardoor bij 3-3 al een tiebreak volgt. Ook valt het voordeel/nadeel weg bij 40-40 en speelt men dus direct om het punt. Terwijl bij een netservice die binnen valt het spel gewoon doorgaat. En gelukkig is John McEnroe al heel lang ouder dan 21, want wat zou hij het jammer vinden dat de lijnrechters worden vervangen door een geautomatiseerd systeem.

Verdere sport in week 45

  • De vrouwen tennissers van Amerika en Wit-Rusland strijden in de FED Cup finale
  • De MotoGP race van Valencia wordt verreden. Met als bijzondere deelnemer Michael van der Mark, die na zijn goede optreden vorige keer opnieuw de zieke Jonas Folger vervangt.
  • Zowel de snowboarders als de alpine skiërs hebben wereldbeker wedstrijden in de agenda staan.
  • De baanwielrenners komen in Manchester in actie en de veldrijders gaan los in de Superprestige wedstrijd in Gavere.
  • Nadat Michael van Gerwen de World Series Darts heeft gewonnen afgelopen week, kan hij deze week als de nummer 1 geplaatste speler aan de slag in de Grand Slam of Darts. Ook Raymond van Barneveld hoort overigens bij de geplaatste spelers. Klasse!