Welke clubs degraderen er na dit seizoen? Komen de voorspellingen voor eredivisie 2017-2018 uit? Over twee weken gaat de eredivisie weer verder. Ondertussen zijn de selecties naar zonnige trainingskampen verkast en worden we dagelijks verblijd met transfergeruchten. Een mooi moment om even de stand door te nemen. Wie waren de winnaars van de eerste seizoenhelft en wie de verliezers? Wie hebben kansen om zich te verbeteren en waar staan alle seinen op rood. We beginnen met het rechter rijtje deze week en volgende week kijken we naar de bovenste helft van de ranglijst.

welke clubs degraderen huidige stand

Welke clubs degraderen dit seizoen? De staart van de eredivisie

Vanaf Willem II op de 14e plaats staan de clubs die degradatierisico lopen of echt serieus in de problemen zitten:

  • Willem II had een moeizame start dit seizoen en stond ook lang onderin maar is langzamerhand wat omhoog gekropen. Echte degradatiezorgen zouden er ook niet moeten zijn als het team de ingezette lijn weet vol te houden. Extra opsteker was dat de gezondheidsproblemen van spits Fran Sol uiteindelijk meevielen. Bovendien staat met Mattijs Branderhorst inmiddels een betrouwbare keeper uit de eigen opleiding onder de lat.
  • NAC Breda is dit jaar terug in de eredivisie en dat valt niet altijd mee. Het avondje NAC is meestal prachtig, maar aan de 0-8 tegen Ajax wil niemand meer herinnerd worden. Bovendien zijn er soms wat discipline problemen. Niet in de laatste plaats bij coach Stijn Vreven zelf die zijn passie niet altijd onder controle heeft en regelmatig op de tribune verblijft.
  • Op de ranglijst staat bij FC Twente altijd de voetnoot dat de club volgend jaar is uitgesloten van Europees voetbal. Die voetnoot zal pijn doen in Enschede nu het team zelfs in z’n meest optimistische dromen niet eens mag hopen op een plek die daar recht op zou geven. De Tukkers zetten al vroeg in het seizoen trainer René Hake op non-actief en vervingen hem door Gertjan Verbeek. Dat leverde niet direct verbetering op, al greep het team een paar keer net naast de punten. De laatste wedstrijden werden er punten bij elkaar gesprokkeld, maar desondanks staat de club roemloos 16e. Wellicht versterken ze zich met Mounir El Hamdaoui die deze dagen mee traint.

Dé degradatiekandidaten: Sparta en Roda?

  • Sparta Rotterdam nam maatregelen na de ontluisterende 0-7 thuis tegen stadsgenoot Feyenoord. Alex Pastoor leerde dat nukkige eigenwijsheid alleen werkt als je wint en moest vertrekken. De komst van Dick Advocaat heeft enthousiaste reacties opgeleverd en hopelijk zien we dat terug op het veld. De Rotterdammers beginnen overigens al eerder na de winterstop omdat ze nog een wedstrijd tegen Vitesse moeten inhalen.
  • Bij de vraag ‘Welke clubs degraderen dit seizoen?’ wordt in ieder geval Roda JC Kerkrade steevast genoemd, ook door het eigen publiek. De club staat stijf onderaan met 11 punten en een wedstrijd meer gespeeld dan directe concurrent Sparta. Hoger dan 15e (na de eerste speelronde) hebben ze in Kerkrade niet gestaan en er lijkt weinig perspectief voor verbetering. Vooral scoren gaat het team van Robert Molenaar moeilijk af. Al hebben ze er nog altijd 4 meer gescoord dan Sparta.

De blik omhoog: plaats 10 t/m 13 van de eredivisie

De clubs boven Willem II hebben inmiddels wat afstand genomen in de stand en zullen niet bang zijn voor degradatie:

  • Trainer Ernest Faber van FC Groningen zal de handen toch een beetje dichtknijpen nu de club halverwege het seizoen vier punten voorsprong heeft genomen op Willem II en op een redelijk veilige 13e plaats overwintert. Een positie die de Groningers eigenlijk te laag vinden, maar de Noorderlingen hebben ook 15e gestaan en het leek erop dat Faber al eerder weg moest. Aankoop Lars Veldwijk lijkt bovendien langzamerhand wat beter in zijn vel te zitten en Oussama Idrissi is echt een lichtpuntje in duistere tijden.
  • Als Excelsior altijd uit mocht spelen zou de club hoger staan dan de plaats die ze nu bezetten. Op een of andere manier lukt het vaak niet in het eigen Kralingen, waar slechts 8 punten werden behaald uit 10 wedstrijden. Omdat het uit vaak beter gaat staat de ploeg toch nog comfortabel 12e. Bovendien is de ploeg verder stabiel en lijkt het Mitchell van der Gaag gelukt om Zakaria El Azzouzi te laten renderen.
  • Heracles Almelo staat onder leiding van de altijd nuchtere John Stegeman op een keurige 11e Overigens heeft de club ook 6 speelrondes in het linker rijtje gestaan dus helemaal tevreden zullen ze nog niet zijn in Almelo want er zit meer in het vat. Een van de smaakmakers is Brandley Kuwas die overigens niet mee is op trainingskamp omdat hij vader wordt.
  • Ook VVV-Venlo mag tevreden terugkijken. Na de promotie zullen veel mensen toch verwacht hebben dat de mannen uit Venlo om lagere posities zou moeten strijden, maar de club toonde zich samen met PEC Zwolle de revelatie van de eerste seizoenshelft. De eerste 8 competitierondes stond het team van coach Maurice Steijn zelfs doodleuk in de linker rij. Dat niveau wisten ze helaas niet vol te houden, maar het ziet er in de Koel prima uit voor de rest van het seizoen.