Een gelukkig nieuwjaar namens onze sportredactie. We gaan weer een mooi nieuw sportjaar in met leuke weddenschappen. Na het WK Darts, het skispringen in Garmisch-Partenkirchen op 1 januari en de Premier League waarin de weddenschappen gewoon doorgingen, gaan we kijken wat de eerste week van 2017 voor ons sportliefhebbers in petto heeft.

Dakar is maandag vertrokken!

Dakar is zonder twijfel de zwaarste rallybeproeving ter wereld. Ooit begonnen als een rally die vanuit Europa (Parijs) naar Dakar ging dwars door de Sahara, wordt de rally nu al jaren in Zuid-Amerika gehouden. Dat heeft het niet makkelijker gemaakt voor de deelnemers want nog steeds is het een ongelooflijk zware tocht die per motor, quad, auto of met een vrachtwagen kan worden afgelegd.

We zijn benieuwd wat de Nederlanders deze Dakar editie voor elkaar gaan krijgen. Als altijd is het aantal Nederlandse deelnemers onevenredig hoog, kennelijk trekt deze loodzware competitie ons aan. Zeker in de vrachtwagen klasse hebben we traditioneel nogal wat in te brengen. Zo zal dit jaar Gerard de Rooy proberen voor de derde keer het klassement te winnen.

Bij de auto’s hebben we twee opvallende deelnemers in de broers Tim en Tom Coronel. Veel mensen kennen hen waarschijnlijk vooral van de geasfalteerde circuits en we zijn dus benieuwd of we ze tegenkomen in de favorietenlijstjes voor weddenschappen op Dakar 2017.

Over twee weken weten we het. 14 januari moeten de deelnemers in Buenos Aires arriveren. Kijken hoeveel van de 316 voertuigen en 416 deelnemers de finish halen.

Het EK allround en sprint in Heerenveen

In het vernieuwde Thialf wordt komend weekend het EK schaatsen gehouden. Bijzonder is dit jaar dat het EK sprint en allround zijn gecombineerd in één weekend, met het volgende programma:

  • Bij de sprinters zullen zowel de mannen als de vrouwen twee keer een 500 meter afwerken en twee keer een duizend meter, verdeeld over drie dagen.
  • Bij de allrounders wordt bij mannen en vrouwen één keer een 500 meter afgelegd. Daarnaast is er natuurlijk de 1500 meter. De vrouwen maken het programma vol met een 3 kilometer en 5 kilometer. De mannen hebben een programma met de 5 kilometer en 10 kilometer.

Allround titelhouder bij de vrouwen is Martina Sáblíková en bij de mannen Sven Kramer. Bij de sprinters is de afwezigheid van Suzanne Schulting opvallend. Hoewel zij zich had gekwalificeerd voor het sprinttoernooi, besloot ze zich toch te concentreren op haar andere liefde, het shorttrack. De shorttrackers hebben in hetzelfde weekend namelijk hun Nationaal Kampioenschap.

Goed nieuws voor de Nederlandse mannen bij de sprint is dat de Rus Pavel Kulizhnikov ontbreekt vanwege een blessure. De afwezigheid van de door zijn dopingverleden minder populaire Rus vergroot hun kansen. Wedden op Kjeld Nuis en Kai Verbij kon dus weleens een kansrijke optie zijn.

Internationaal voetbal

In Engeland staat woensdag nog Tottenham Hotspur – Chelsea op het programma voor de Premier League. Het weekend hierna is bij de Engelsen ingeruimd voor de FA cup. Dat zijn leuke weddenschappen natuurlijk, maar ook de Spaanse en Italiaanse competities gaan weer van start. Ook wedden op de Primera División of Serie A is vanaf komend weekend dus weer mogelijk.

De Zesdaagse van Rotterdam

Minder bekend dan het wegwielrennen, maar zeker niet minder interessant. Komende week kun je naar Rotterdam voor de Zesdaagse van Rotterdam. Bij zo’n zesdaagse – van 5 tot 10 januari 2017 – rijden koppels verschillende wedstrijden tegen elkaar. Bekend is onder ander het koningsnummer, de koppelkoers. Maar tijdens de Zesdaagse van Rotterdam kunt u ook wedden op de uitslagen van de Supersprint, de Keirin en de wedstrijden achter de derny’s. Deelnemende koppels zijn bijvoorbeeld koppel 2 dat wordt gevormd door Dylan Groenewegen (NED) en Gijs van Hoecke (BEL), en koppel 3 waarin Niki Terpstra (NED) en Jens Mouris (NED) samen rijden.