Duitsland werd voor de vierde keer in de geschiedenis wereldkampioen en een week na dato nemen wij het op ons om je te vertellen waarom WK2014 de beste ooit was.

En zoals dat eigenlijk altijd met alle internationale competities is, gaat het niet alleen maar om de eindbestemming, maar ook om de reis er naar toe. Hoe kwamen we terecht in de finale Duitsland – Argentinië? Duitsland won natuurlijk van het gastland en misschien keken we anders naar WK2014 omdat we het gingen vergelijken met WK2010, onze verwachtingen waren aanzienlijk lager. Daarom was het misschien ook niet zo erg dat de Argentijnen wonnen van Oranje in de halve finale.

Natuurlijk zijn onze punten slechts een aantal van vele over het hele toernooi, maar hieronder kun je een aantal redenen vinden waarom wij dit het beste WK ooit vonden.

Goals, heel veel goals

Op je beste verdedigen is natuurlijk goed en wel, maar het draait uiteindelijk om de goals. Alle fans willen veel goals zien en dat is op dit WK zeker gerealiseerd. Gotze zijn goal in de 113e minuut tegen Argentinië was de 171e goal van het WK, een record op zichzelf.

In 1998, op het EK gehouden in Frankrijk, werd er ook 171 keer gescoord. Dat jaar werden er echter ook meer eigen goals gemaakt dan ooit tevoren.

Het jaar van de underdogs

Underdog-verhalen zijn altijd mooi en het hoort ook bij een groot toernooi, maar tot het dan daadwerkelijk voor je eigen ogen gebeurt is het pas écht magisch. Je verwacht het niet en toch staat de underdog de favoriet van de mat te spelen. Denk aan Costa Rica dat toch knap tot de kwartfinales wist te komen. Griekenland overleefde de groepsfase en ook Algerije wist het ver te schoppen. Zij verloren uiteindelijk van Duitsland, maar de Duitsers wonnen die wedstrijd maar nipt. Dit zijn typische verhalen voor een WK en hadden de koers van de geschiedenis kunnen wijzigen. Vele grote landen vroegtijdig uitgeschakeld door underdogs.

Het mocht niet zo zijn en Duitsland werd uiteindelijk ook nog wereldkampioen. Maar Algerije kon met opgeheven hoofd het toernooi verlaten.

Ook Nederland was een underdog. Niemand had verwacht dat zij in de halve finale terecht zouden komen. En de 5-1 tegen Spanje was natuurlijk een verrassing an sich, dat ze zich daarna langs Chili, Mexico en Costa Rica wisten te wippen was wonderbaarlijk en we gingen er allemaal weer in geloven. Echter mocht het niet zo zijn en verloren we in de halve finale van Argentinië.

Klose’s record

Het is officieel. Op 36-jarige leeftijd werd Klose de topscorer van het WK met 16 goals op wereldniveau. Daarmee heeft hij Ronaldo zijn record van 15 goals overschreden. De veteraan van Lazio Roma is niet een van de meest bekroonde spelers in de competities, maar als spits op internationaal niveau maakt hij het toch elke keer weer waar.

Daarnaast kan Klose na zijn zilver en brons op een WK nu ook eindelijk een gouden medaille toevoegen aan de collectie. En je moet toch een klein beetje zuur van karakter zijn als je niet een klein beetje blij bent voor de Duitse aanvaller. Hij is misschien voorbij zijn piek en hij zal nog maar 40 zijn als Rusland 2018 om de hoek komt kijken. En als hij het goed vindt dan zouden wij het mooi vinden als Low hem nog eens opstelt in een poging zijn record te verlengen.