Spanje staat aan het WK te beginnen om de titel te verdedigen. Natuurlijk maken ze kans op de titel, maar er zijn ook tal van vraagstukken waardoor we een beetje twijfelen over de eigenlijke kansen van het Spaanse elftal.

Allereerst is er niet meer voldoende variatie te vinden in een team overladen met te veel middenvelders. Jesus Navas staat daar niet op een plan b op touw te zetten met zijn extra snelheid en harde werk zonder de bal en terwijl Juanfran een soortgelijke rol speelt in het elftal kan hij dat niet zo goed als de vleugelspeler van Manchester City.

Koke lijkt ook een mogelijke vervanger te zijn om wat meer snelheid en spelen van de bal te garanderen, maar hij heeft niet dat beetje extra dat Navas wel heeft. Laten we ons concentreren op het middenveld waar Spanje jarenlang de wereld heeft gedomineerd en het is geen goed nieuws.

Xavi is een aardig stuk langzamer geworden en is erg voorspelbaar geworden. Hij speelt dieper dan hij voorheen deed waardoor het moeilijker wordt voor hem om defensies open te breken. Xabi Alonso speelt ook dieper, maar in dit geval doet hij het omdat hij niet betrapt wil worden omdat zijn mobiliteit is vermindert.

En terwijl Busquets het geweldig doet voor zijn land, heeft hij niet een van de beste seizoen achter de rug. En zoals de meeste spelers van Barcelona lijkt hij zowel mentaal als fysiek helemaal op. Op doel staat Casillas, die twee ernstige fouten maakte in de Champions League en als hem dat weer overkomt in Brazilie, dan kan dat de Spanjaarden duur komen te staan.

Spanje heeft geen aanvallende linie waar je u tegen zegt. Diego Costa komt niet enorm fit over en wellicht is hij ook wat afgeleid met de verhuizing naar Chelsea en daardoor niet op zijn best tijdens het WK.

Nederland heeft normaliter een van de beste defensieve linies van de wereld, maar dat is op dit moment niet zo. Of ze alsnog de eerste wedstrijd van het WK kunnen winnen op basis van een goede verdediging tegen de Spanjaarden, dat is nog maar de vraag. Maar als je toch goed weet te verdedigen tegen Spanje, dan maak je kans. Dus laten we hopen op een succesvolle tactiek, anders wordt het wel erg moeilijk voor Nederland.