Het lijkt erop dat Manchester United’s speler welke het langste in dienst was de club zal gaan verlaten. Volgens rapporten van de Press Association Sport in de Independent zal Darren Fletcher transfervrij de club gaan verlaten. Hij gaat mogelijk naar West Ham of West Brom welke erg zijn geïnteresseerd in zijn ervaring. Voor de mensen buitenaf lijkt het een begrijpelijke zet. Fletcher speelde nauwelijks in het eerste voor Louis van Gaal dit seizoen met maar vijf keer een basis plek en zeven verschijningen op het veld als wissel.

Fletcher is bijna 31 en wil natuurlijk zoveel mogelijk spelen om het meeste uit zijn loopbaan te halen. Met name omdat hij ook veel wedstrijden heeft gemist als gevolg van blessures de laatste paar jaar. Natuurlijk wil hij graag verloren tijd inhalen nu hij weer in vorm is. Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat wie Fletcher ook krijgt, dat de club een enorme bak ervaring met zich meebrengt. Met name voor West Brom, welke vechten tegen verbanning en voor West Ham welke hem een handige optie op het middenveld kunnen bieden.

Toch lijkt het een aparte beslissing van Van Gaal om een speler als Fletcher met al zijn ervaring en kaliber te laten gaan in dit stadium van het seizoen. Aan de start van het seizoen benoemde Van Gaal de Schotse speler een leider en dat zijn rol belangrijk is, nadat hij Rooney tot aanvoerder doopte.

Van Gaal zei toen in The Guardian:

“Darren Fletcher wordt de vice-aanvoerder. Darren is een natuurlijke leider en zal het team leiden als Rooney niet speelt. Darren is een zeer ervaren speler en is erg populair in de kleedkamer, ik weet dat hij het goed zal doen naast Wayne.”

Naast dit alles zal Fletcher’s vertrek ook een dunne bezetting op het middenveld voor United tot gevolg hebben. Hun opties zijn nu nog Carrick, waar veel over wordt gediscussieerd echter is hij een constante factor in grote wedstrijden. Dan hebben we nog Fellaini die als een reus iedereen op zijn pad kan overwinnen of ineens een schuifelende fout kan maken. Geen zekerheidje dus en daarmee een blok aan het been.

Van Gaal heeft ook Ander Herrera nog, maar Van Gaal lijkt hem niet te vertrouwen gezien de Spanjaard nog maar twee keer heeft gespeeld sinds zijn terugkomst van zijn blessure in november. Een van die gespeelde wedstrijden was tegen Yeovil in de FA Cup. En hij heeft natuurlijk Blind en Rooney nog, welke achter en voor opgesteld kunnen worden. Daarom leek het, tenzij United de transfermarkt op gaat, om nog even aan Fletcher vast te houden.

Fletcher heeft zich meerdere malen bewezen nog altijd op hoog niveau te kunnen presteren. Zo deed hij dat tegen Bayern Munchen in de Champions League afgelopen seizoen. Met wat belangrijke wedstrijden opkomst had Fletcher nog altijd nuttig kunnen zijn.

Fletcher’s vertrek bij Manchester United zal geen desastreuse gevolgen hebben voor hun seizoen of de kansen op kwalificatie voor de Champions League, maar Louis van Gaal’s beslissing om hem te laten gaan voelt een beetje als een gok.