De nederlaag van Tottenham tegen Leicester City in de FA Cup met 2-1 was een teleurstelling en een schok. Spurs zijn dit seizoen sterren in het winnen van de wedstrijd in de laatste paar minuten, maar het was een laat slippertje dat Leicester de overwinning gaf. De les die Pochettino’s had moeten leren van hun ietwat toevallige overwinning in de competitie. Leicester is helemaal niet zo zwak als hun positie in de competitie doet geloven.

Terwijl de Spurs zich wanhopig proberen te herenigen met hun intieme relatie met de trofee, welke ze acht keer hebben gewonnen, is de pijnlijke exit tegen een heerlijk spelende Leicester eigenlijk zo slecht nog niet. Tottenham’s seizoen blijft enorm levendig met een Wembley finale om de hoek, de Europa League die zometeen verder gaat en de rest van het seizoen van de Premier League. Als Spurs wonnen van Leicester dan moesten ze waarschijnlijk tegen Aston Villa spelen. Winnen van de Villains zou dan de eerste wedstrijd zijn van de nog drie te spelen wedstrijden om de finale in Wembley te halen. Met een overvolle agenda kunnen de Spurs prima zonder vier extra wedstrijden op de lijst.

Natuurlijk mikt iedere voetbal club op het winnen van alle mogelijke prijzen. En weer een vroege exit van de FA Cup is geen goed nieuws voor Tottenham, maar het is toch wel een voordeel. Tottenham heeft zichzelf door het drukst mogelijke januari gewerkt met 9 wedstrijden in 31 dagen. Zelfs Liverpool speelde een wedstrijd minder terwijl Arsenal er maar vijf speelde.

Spurs krijgt eindelijk een pauze. Sinds november hebben ze veel spelers moeten missen vanwege interlands hebben ze geen negen dagen meer tussen wedstrijden gehad. Nu, in het koude februari, heeft zo’n pauze een opmerkelijk goede revalidatie periode.

Harry Kane en Christian Eriksen, Spurs match-winning koppel, hebben 34 en 32 wedstrijden gespeeld binnen alle competities dit seizoen. Meer als je ook nog de interlands meerekent. Zij zullen enorm veel baat hebben bij de rust. Pochettino’s speelstijl is agressief en vereist veel kracht en energie van de spelers. Dus deze periode is erg belangrijk voor de spelers.

Of ze nu winnen of verliezen in Wembley, Sigurdsson en Swansea reizen af naar White Hart Lane drie dagen later met iedere intentie om de Spurs haar ambities op de Champions League de wereld uit te helpen. Dit immens veelbelovend seizoen lijkt uit te lopen op een resultaat bepaald door de kleinste marges. Een extra pauze tussen wedstrijden zal de Spurs genoeg tijd kunnen geven voldoende op krachten te komen. Als de Spurs presteren in de League Cup of in de top vier eindigen binnen de competitie dan is deze pauze inderdaad broodnodig geweest.