Als het gaat om Arsenal’s problemen in de achterhoede heeft Wenger niemand anders de schuld te geven dan zichzelf. Het seizoen beginnen zonder ervaren dekking voor Koscielny, wiens achilles al bekend was bij de medische staf, was natuurlijk vragen om problemen. De blessure van Debuchy was een ongelukkig, maar verergerd probleem van Wenger’s eigen keuzes. Binnen weken van het nieuwe seizoen stond Arsenal al voor een hele moeilijke opgave. Maar Wenger zit natuurlijk niet geheel zonder opties. Door de verdedigende drama bij Arsenal is het misschien tijd om het wat anders in te gaan delen.

Momenteel staat Monreal samen met Mertesacker in het centrum, met Chamers op rechtsback. Monreal heeft al aangegeven zich niet op zijn plek te voelen in het centrum, maar Wenger denkt dat zijn ervaring een voordeel is voor het team.

Het voordeel is niet direct duidelijk en vroeg bewijs geeft al aan dat dit niet een van Wenger zijn meest succesvolle positie-switches is. De Arsenal baas heeft Henry al tot spits omgedoopt en Touré tot een centrale verdediger, maar dit lijkt niet te gaan gebeuren met Monreal. De Spanjaard stond aan de basis van doelpunten tegen, tegen zowel Anderlecht als Swansea. In de eerste wedstrijd gaf hij zo maar een penalty weg en in Liberty Stadium kwam hij te kort om de winnende kopbal van Gomis te voorkomen.

Chambers heeft ook wat problemen, maar hij is een nieuwsgierige speler. Hoewel hij voornamelijk op rechtsback heeft gespeeld lijkt hij veel liever in het centrum te spelen. Tegen Swansea was zijn afwezige snelheid aan het licht geraakt door de vaardigheden en snelheid van Montero. Andere snelle twee-voeters zullen hier ongetwijfeld notitie van hebben gemaakt. De logische stap zou zijn om Chambers naast Mertesacker neer te zetten, waar hij erg goed speelde de eerste paar wedstrijden van het seizoen. Dat betekent dat Bellerin zijn debuut als rechtsback zou maken, iets waar Wenger redelijk afkerig op is om twee jongens van 19 in de achterhoede te zetten.

Onervarenheid is de prijs die Arsenal moet betalen voor hun slechte transfers. Jonge verdedigers op het veld zetten is niet ideaal, maar het kan het begin van een grootse speler zijn. Bij Manchester United zou Van Gaal alle lof moeten krijgen voor het opstellen van Blackett en McNair. Fouten maken hoort erbij, maar Van Gaal kan ten minste een gebalanceerde vier opstellen. Jonge talenten opstellen heeft als voordeel dat je ze mogelijk voor de lange termijn kunt gebruiken.

Er is geen lange termijn beloning te oogsten door Monreal als centrale verdediger te houden. United is de volgende tegenstander van Arsenal en RVP zal met liefde langs de zwakke achterhoede van Arsenal wandelen. Chambers mag daar dan niet veel ervaring hebben, maar hij zou een veel betere fysieke tegenstander van RVP zijn. Bellerin kan daarnaast zijn snelheid gebruiken om Di Maria op afstand te houden. Wenger kan het net zo goed even proberen, want als het om verdedigen gaat bij Arsenal kan het niet veel slechter.