België kunnen we geen verloren zoon op het WK meer noemen. De bookmakers zijn het ook met ons eens en plaatsen de Belgen op rang vijf achter Brazilië, Argentinië, Duitsland en Spanje.

Ze staan daarmee hoger dan een aantal winnaars van de afgelopen jaren. Denk aan Engeland, Frankrijk, Italië, Portugal, Nederland en Uruguay. Het is niet langer meer geheim dat de Belgen beschikken over een uiterst getalenteerd team, maar in realiteit verwacht niemand dat ze kans maken op het WK in Brazilië.

Het verst dat de Belgen ooit op een WK kwamen waren de halve finales in 1986. België heeft zich niet weten te kwalificeren voor de laatste twee WK’s en ook niet voor de laatste drie EK’s in 2004, 2008 en 2012. Als ze dit jaar het WK winnen dan zou iedereen in shock achterblijven.

CourtoisBelgië heeft een team met enorm veel individueel talent dat door Wilmots tot een waardig team is gesmeden. Acht uit de tien wedstrijden hebben ze gewonnen tijdens de kwalificaties en het vertrouwen neemt toe. Op doel hebben de Belgen de keuze tussen Liverpool’s Mignolet en Atletico Madrid’s Courtois. Die laatste doelman werd onlangs kampioen van Spanje. In de verdediging vinden we Kompany, Vermaelen en Vertonghen die samen slechts vier goals tegen kregen in de gespeelde kwalificatiewedstrijden. Slechts één meer dan huidig wereldkampioen Spanje.

Op het middenveld vinden we Witsel, Defour en Fellaini die de basis leggen voor Hazard en De Bruyne die op hun beurt Lukaku voor het doel klaarzetten. Dan is er nog de wildcard Januzaj, een van de beste en jongste spelers ter wereld. Hij speelde een fenomenaal seizoen bij Manchester United en zal zich nu de Rode Duivels scharen. Naast bovenstaande spelers komen mogelijk ook Mirallas, Dembele en Chadli van de bank voor de Belgen.

Mochten ze de groepsfase tegen Duitsland en Portugal overleven dan zal het WK nog een heerlijke verrassing kunnen zijn voor België en daarmee voor de wereld. Winnen de Belgen 30 jaar na hun laatste deelname aan een WK dan toch eens een wereldkampioenschap?