De competitie staat op beginnen dus het is tijd voor een voorspelling eredivisie voetbal 2018-2019. Dat is vooral voorpret natuurlijk, want voor een echte voorspelling is er nog heel erg veel onzeker. Bovendien loopt de transfermarkt nog tot eind van de maand en kan er dus nog veel veranderen in de selecties. Desalniettemin, onze vooruitblik op de eredivisie voetbal 2018-2019. Hoe staan de clubs er voor? We nemen de eredivisie 2017-2018 ranglijst als uitgangspunt.

Dezelfde top 3 van de eredivisie in 2018-2019?

 • Bij PSV krijgt Mark van Bommel de lastige taak het succes van Phillip Cocu te evenaren. Overtreffen wordt lastig met 3 landskampioenschappen, een beker en 2 Johan Cruijff Schalen in 5 jaar. Ik verwacht een wat aanvallender PSV, waarbij het belangrijk is of Hirving Lozano zal blijven na zijn uitstekende WK. Santiago Arias, Joshua Brenet en Marco van Ginkel zijn al vertrokken maar PSV heeft ook weer een aantal grote talenten binnenboord. Zeker weer een top-kandidaat voor de titel dus.
 • Ajax lijkt nog meer dan vorig jaar titelkandidaat. Dat betekent wel dat bij Erik ten Hag de druk er vol op staat. Veel belangrijke speler bleven tot nu toe bij de club, tegen de verwachtingen in (met name Hakim Ziyech), terwijl er met Daley Blind, Dusan Tadic en Zakaria Labyad zeer sterk is ingekocht. Vorig jaar had Erik ten Hag nog het excuus dat hij de ploeg halverwege overnam (en daarmee redelijk presteerde), dit jaar zijn er geen excuses meer. Het kritische publiek in de Arena zal alles onder de eerste plaats simpelweg te weinig vinden.
 • Je moet lef hebben om AZ net als vorig jaar op de 3e plaatst te zetten in je voorspelling eredivisie voetbal 2018-2019. Hoewel de club weer een ongekend jong talent heeft in Guus Til en redelijk inkocht met onder andere Marko Vejinovic en Bjørn Johnsen, is de vraag of dat voldoende is. Met de verkoop van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh heeft AZ veel scorend vermogen ingeleverd en dat bleek al direct bij de vroegtijdige Europese uitschakeling.

Voorspelling eredivisie voetbal 2018-2019: de subtop?

Hoe staan de subtoppers van het vorig voetbalseizoen er dit jaar voor in onze voorspelling eredivisie voetbal 2018-2019? Ik loop ze even langs:

 • Bij onze voorspelling eredivisie voetbal 2018-2019, zware tijden voor Giovanni van BronckhorstFeyenoord fan ben je niet voor je lol en dat lijkt nu al voor aanvang van het seizoen het geval. De club van trainer Giovanni van Bronckhorst werd in de voorronde Europa League pijnlijk afgedroogd door het Slowaakse Trencin onder leiding van Nederlander Ricardo Moniz. Vooral het gestuntel in de verdediging deed pijn aan de ogen. Terwijl er toch veel spelers bleven en met Jordy Clasie en Yassin Ayoub ook behoorlijk is ingekocht. Gelukkig is de Johan Cruijff Schaal al binnen, die pakt niemand ze meer af.
 • FC Utrecht verloor een paar grote namen met Zakaria Labyad en Yassin Ayoub. Met aankopen als Simon Gustafson, Joris van Overeem, Nicolas Gavory en Zweeds international Emil Bergström waren de resultaten in de voorbereiding echter nog niet erg overtuigend.
 • Vitesse heeft een nieuwe, voor het grote publiek onbekende, coach. De ervaren Rus Leonid Slutsky is gehaald om de 6e plaats van vorig jaar te verbeteren. Er zijn echter stevige aderlatingen in Arnhem met talent Mason Mount en clubicoon Guram Kashia. De aankopen moeten zich nog bewijzen, zeker verdediger Rasmus Thelander. De prestaties in de Europa League voorrondes waren tot nu toe goed, maar FC Basel lijkt toch het eindstation na hun nipte 0-1 overwinning in de Gelredome.

Ado Den Haag van start zonder spits?

 • ADO Den Haag deed het vorig seizoen onverwacht goed en beloonde zichzelf met een play-off plek. Of het dit jaar ook zo goed gaat? Nadat topscorer Bjørn Johnsen aan AZ werd verkocht, hebben de Hagenaars nog een Chinese spits over (Yuning Zhang) die momenteel ook nog interlandverplichtingen heeft. Maar feit is dat Alfons Groenendijk met dit team lijkt te kunnen toveren, dus we wachten gewoon af.
 • Sc Heerenveen had vorig jaar een wisselvallig seizoen en wist op de valreep nog 8e te worden. De nieuwe trainer Jan Olde Riekerink zag belangrijke namen vertrekken met Martin Ødegaard, Reza Goochannejhad en Denzel Dumfries. Het is afwachten hoe hij dat verlies gaat opvangen met de nieuwe aanwinsten.
 • PEC Zwolle begon fantastisch vorig seizoen, maar zakte na de winterstop ver in. Kan het team dit jaar constanter spelen onder coach John van ’t Schip? Het zou zo maar kunnen, want er staat weer een prima selectie in Zwolle met aankopen en huurlingen als Gustavo Hamer en Kenneth Paal. Ryan Thomas en Youness Namli bleven bovendien en dat versterkt het vertrouwen.

De rechterrij. Ook in de voorspelling eredivisie voetbal 2018-2019?

 • Heracles Almelo voetbalde vorig jaar een heel leuk seizoen bij elkaar. Dit jaar zijn ze ook weer optimistisch. De selectie is behoorlijk verbreed en men verwacht veel van Almere City speler Silvester van der Water.
 • Na een weifelend begin, verliep de Excelsior voorbereiding onder de nieuwe coach Adrie Poldervaart aardig. Men mikt weer eenvoudig op lijfsbehoud, zoals dat de laatste jaren steeds lukt. Er is behoorlijk gesleuteld aan de selectie met negen nieuwe spelers, waaronder drie keepers.
 • FC Groningen eindigde vorig jaar teleurstellend als 12e. Met een nieuwe trainer – Danny Buijs – en spelers als de gebleven Ritsu Doan en Ajax huurling Mateo Cassiera hopen ze in Groningen op een beter seizoen. De voorbereiding geeft hoop met onder andere een gelijkspel tegen Werder Bremen.
 • Willem II heeft een matig jaar achter de rug. Met veel huurspelers bovendien en dat zien we terug in het grote aantal wisselingen. Positief is dat Fran Sol bleef, terwijl Thomas Meissner en Dries Saddiki echte aanwinsten lijken te zijn voor de nieuwe coach Adrie Koster. Dat schept verwachtingen.

NAC vervangt trainer en volledig elftal

 • NAC Breda verloor 14 spelers en kocht of huurde er 12 voor in de plaats. Meer dan een compleet elftal dus, en dat zag je terug in elkaar zoekende spelers tijdens de voorbereiding. Echt iets voorspellen is erg lastig. Met Mitchell van der Gaag heeft het team wel een coach die meer rust en stabiliteit uitstraalt dan het vertrokken heethoofd Stijn Vreven. Of dienst temperament de reden is dat hij bij zijn nieuwe club KFCO Beerschot Wilrijk 9(!) assistenten heeft gekregen, is overigens niet bekend.
 • Van VVV-Venlo werd vorig jaar verwacht dat het vooral degradatievoetbal zou spelen. Hoewel de club uiteindelijk 15e eindigde, is daar geen moment echt sprake van geweest. De club uit Venlo verraste ons met leuk voetbal en goede resultaten. Benieuwd hoe dat dit jaar gaat. De voorbereiding onder Maurice Steijn verliep in ieder geval heel aardig en men wist keeper Lars Unnerstall ook nog een seizoen te behouden.

De promovendi: FC Emmen, De Graafschap en Fortuna Sittard

Van de drie nieuwelingen kunnen we van Fortuna Sittard in onze voorspelling eredivisie voetbal 2018-2019 misschien wel het meest verwachten. De Zuid-Limburgers versterkte zich aanzienlijk met onder andere Mark Diemers (van concurrent de Graafschap inderdaad). De oefencampagne stemde de Fortunezen optimistisch. Afwachten dus vanaf komend weekend.

Zowel de Graafschap als FC Emmen staan bij veel mensen hoog genoteerd voor een directe terugkeer naar wat tegenwoordig de Keuken Kampioen Divisie heet. De voorbereiding van de Graafschap liet weinig positiefs zien. Bij FC Emmen is het enthousiasme aanstekelijk en iedereen gunt het deze stad ook wel een keer. Maar het was niet voor niets een volslagen verrassing dat ze promoveerden. En nu nog snel even de laatste kabels trekken in Stadion De Oude Meerdijk.