De voorjaarsklassiekers zijn al een tijdje bezig natuurlijk, maar zeker de maand april is een topmaand voor de wielerliefhebbers. Want dan staan er vele prachtkoersen op het programma. Dat begint deze week al doordeweeks met Dwars door Vlaanderen. We nemen het voorjaarsklassiekers programma even door.

Welke voorjaarsklassiekers hebben we al achter de rug?

We hebben natuurlijk al een aantal prachtige wedstrijden achter de rug. Het gaat wat te ver om ze allemaal door te nemen maar de seizoenopening Omloop Het Nieuwsblad – bij de oude garde bekend als Omloop Het Volk – op 2 maart was een prooi voor Zdenek Stybar en ook Greg Van Avermaet en Tim Wellens behaalden hun eerste klassiekerpodium dit jaar. Ook Milaan-Sanremo is zo’n wielermonument. La Primavera had voor het laatst een Nederlandse winnaar in 1985 (Hennie Kuiper) en ook dit jaar stond er met winnaar Julian Alaphilippe geen Nederlander op het hoogste treetje. Gent-Wevelgem op de laatste dag van maart werd afgelopen weekend gewonnen dor Alexander Kristoff.

De voorjaarsklassiekers 2019 voor de maand april

Niki Terpstra wint Ronde van Vlaanderen een van de mooiste voorjaarsklassiekers wikimediaTot zover de afgelopen klassiekers, nu een blik vooruit naar de komende maand:

  • 3 april beginnen we met Dwars door Vlaanderen. Die voorjaarsklassieker maakt samen met de eerder verreden E3 en Gent-Wevelgem deel uit van de traditionele Vlaamse Wielerweek die wordt afgesloten met de Ronde van Vlaanderen. Dwars door Vlaanderen valt altijd op een woensdag en finisht traditioneel in Waregem.
  • De Ronde van Vlaanderen op 7 april is voor veel wielerliefhebbers het summum van de voorjaarsklassiekers. Vlaanderens Mooiste of De Hoogmis zoals de koers over de kasseien en heuvels wordt genoemd krijgt dit jaar natuurlijk extra belangstelling uit Nederland. De overwinning van Niki Terpstra smaakt natuurlijk naar meer. Sowieso is dit een koers voor Terpstra die voor 2018 ook al twee keer op het podium eindigde.
  • 14 april staat Parijs-Roubaix in Noord-Frankrijk op het programma met de beroemde kasseienstroken waar de koers haar bijnaam De Hel van het Noorden aan dankt. Ook hier stond Niki Terpstra al eens op het hoogste podium (2014), al blijft de beroemdste Nederlandse winnaar natuurlijk Hennie Kuiper die dramatisch lek reed op de kasseienstroken maar toch de editie van 1983 wist te winnen.

Wielerwedstrijden 2e helft van april

  • De Brabantse Pijl staat op 17 april ingeroosterd. Deze semi-klassieker (La Flèche brabançonne op zijn Frans) werd in 2001 en 2003 door Michael Boogerd gewonnen.
  • Live wielrennen kijken kunnen we op 21 april als de Amstel Gold Race wordt verreden in de Limburgse heuvels waaronder de Cauberg, Keutenberg en de Eyserbosweg. Er is de laatste jaren gesleuteld aan het parcours om een meer open koers te creëren. Hopelijk zien we een keer een Nederlandse winnaar want de laatste Nederlandse winnaar van de Amstel Gold Race was Erik Dekker in 2001.
  • De voorlaatste voorjaarsklassieker is op 24 april de Waalse Pijl. Want als er een Vlaamse Pij is, moet er uiteraard ook een Flèche Wallonne zijn. Joop Zoetemelk was in 1976 de enige Nederlander ooit die de koers won. Overigens was het eindpunt toen nog niet de beruchte Muur van Hoei. Sinds de jaren 80 eindigt de koers op deze steile helling.
  • Met Luik-Bastenaken-Luik op 28 april wordt het voorjaarsklassiekers seizoen afgesloten en gaan we volop de grote rondes in. Dat begint direct in mei als we vanaf 11 mei drie weken gaan genieten van de Giro d’Italia. Maar daar komen we tegen die tijd natuurlijk uitgebreider op terug.

Meer sport in de week van 1 april tot 7 april 2019

Er is uiteraard meer te zien dan wielrennen deze week:

  • We naderen de ontknoping van de eredivisie en dankzij de overwinning van Ajax tegen PSV van afgelopen weekend is de spanning terug. Ajax kan met een overwinning uit tegen Emmen woensdag zelfs aan kop komen, waarna PSV het op papier net wat lastigere PEC Zwolle met bevechten. Maar wel in Eindhoven natuurlijk en daar is het lastig winnen tegen PSV.
  • Een leuk weekend voor motorsportliefhebbers met de Motorcross MXGP race in het Italiaanse Pietramurata. Daarnaast kijken we natuurlijk naar de WK Superbike wedstrijd in Aragon (Spanje).
  • Deze donderdag is ronde 10 van de Premier League Darts. In de week na het verlies van Raymond van Barneveld tegen Michael van Gerwen gaan we fase 2 van het toernooi in. Bier en chips op donderdag dus.