Wedden Engeland Rusland – Zaterdag 11 juni wordt er voor het eerst op het EK 2016 afgetrapt in Groep B. Dat begint om 18.00 met Wales tegen Slowakije, maar de meeste belangstelling zal toch uitgaan naar het duel tussen de Engelsen en de Russen op zaterdagavond in Marseille.

EURO 2016 voor Rusland en Engeland

Sinds de Sovjet-Unie uiteen viel en Rusland weer meedoet aan internationale voetbaltoernooien troffen beide landen elkaar pas twee keer. Beide keren was in 2007 tijdens de kwalificatie voor het EK van 2008 en ze deelden destijds de punten; beiden wonnen een keer. De keer daarvoor dat er een niet-vriendschappelijke interland werd gespeeld was tijdens het EK van 1988 toen zowel Engeland als toen nog de Sovjet-Unie in dezelfde poule speelden als Oranje. Oranje dat uiteindelijk Europees kampioen werd. Toen wel.

Wedden Engeland of Rusland

In de duels met Rusland in 2007 was Wayne Rooney er al bij. Hij was toen de grote man bij Manchester United dat in die jaren zeer succesvol was. Het werd in die periode landskampioen en won zowel de Champions League als de wereldbeker.

Inmiddels heeft Rooney zijn dertigste verjaardag al achter de rug en is zijn rol een andere. Hoewel bondscoach Roy Hodgson de speler ook nog als aanvaller inzet, heeft hij afgelopen seizoen bij Manchester United veel op het middenveld gespeeld en zijn er voor de aanvallende posities inmiddels spelers als Harry Kane, topscorer van de Premier League en Jamie Vardy van Leicester City.

Het carrière verloop van Vardy doet een beetje denken aan de nieuwe spits van Oranje, Vincent Janssen. Beide zijn via de onderste regionen van het profvoetbal omhooggekomen om vervolgens het nationale elftal te halen.

Rusland op het EK

Wat Rusland heeft te bieden? Tot nu toe kwamen ze in een eindronde van het EK slechts één keer verder dan de poulefase, maar de kansen lijken nu toch beter. De Russen plaatsten zich met vier zeges in de laatste wedstrijden direct voor het eindtoernooi, ten koste van Zweden dat de play-offs moest spelen. En bondscoach Leonid Slutski heeft een veelscorende spits in zijn selectie. Artem Dzyuba is 27, een mooie piekleeftijd voor een spits en hij scoorde tijdens de kwalificatie acht keer. Genoeg reden om te wedden op de Russen… winst, gelijkspel of verlies?! Wie zal het zeggen!