Wordt ‘onze’ Virgil van Dijk in 2019 Wereldvoetballer van het Jaar? Wereldvoetbalbond FIFA maakte de shortlist van drie spelers bekend. Van Dijk concurreert met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Van Dijk favoriet voor Wereldvoetballer van het Jaar bij bookmakers

Virgil van Dijk Wereldvoetballer van het Jaar 2019? (bron wikipedia)Vorige week werd van Dijk al gekozen tot Europees Voetballer van het Jaar en door zijn fantastische seizoen is hij bij de bookmakers ook voor de verkiezing voor Wereldvoetballer van het Jaar favoriet. De Virgil van Dijk odds zijn indrukwekkend. Bij inzet van een euro ontvang je als hij de FIFA Ballon d’Or (de Gouden Bal) wint slechts 1,25 terug. Bij Messi is dat al 3,50 terwijl de bookies bij winst van Ronaldo zelfs 21 euro uitbetalen. De Nederlander heeft dan ook een geweldig seizoen achter de rug met een dragende rol bij zowel de Champions League winst van Liverpool, de tweede plek in de Premier League en de wederopstanding van Oranje. De shortlist is nu bekend, 23 september horen we definitief of Virgil van Dijk Wereldvoetballer van het Jaar 2019 is. Het zou een prachtige opvolger zijn van Marco van Basten die de prijs in 1992 won.

EK 2020 Kwalificatieduels Nederlands elftal

Van 5 tot 10 september genieten we van speeldag 5 en 6 in de kwalificatie voor het EK voetbal 2020. Voor Nederland begint het lange weekend op 6 september met Duitsland – Nederland in het Volksparkstadion van Hamburg. Op dit moment staat Nederland derde in de poule met 3 punten. Nummer twee Duitsland heeft 9 punten en koploper Noord-Ierland 12. Vertekend is dat wel want de Noord-Ieren hebben er al vier wedstrijden opzitten, de Duitsers drie terwijl Nederland tegen Duitsland pas zijn derde kwalificatiewedstrijd gaat spelen.

Toch moet er tegen Duitsland wel minimaal een punt worden gehaald. Niet alleen om bij te blijven bij de top twee, maar ook om het moreel van een aantal spelers wat op te krikken. Want van Dijk komt misschien op een wolk richting Zeist gevlogen, dat zal aanmerkelijk minder het geval zijn voor Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. De Jong staat bij Barcelona op een deel van het veld waar hij normaliter alleen tijdens de warming up wel eens loopt en komt nog niet echt tot zijn spel. Dramatischer is de situatie voor Matthijs de Ligt. Na de competitie op de bank begonnen te zijn startte hij de tweede wedstrijd tegen Napoli wel in de basis vanwege een zware blessure van Chiellini. Het werd een drama met drie Napolitaanse tegentreffers die hem alle drie in meer of mindere mate waren aan te rekenen. Hij debuteerde wel vaker slecht, maar dit moet een tik gegeven hebben. Hopelijk kunnen hij en de Jong het koppie leeg spelen komend weekend. Na Duitsland wacht op 9 september Estland – Nederland.

Meer sport in de sportweek van 2 september tot 8 september

  • De Vuelta gaat de tweede week in met onder andere de individuele tijdrit in Pau. Later volgen in het programma nog een paar zware bergritten.
  • De US Open begint aan de slotweek. Bij de mannen heeft titelverdediger Novak Djokovic geblesseerd moeten opgeven in de vierde ronde partij tegen Stanislas Wawrinka. Nummers twee en drie Rafael Nadal en Roger Federer zijn nog wel in de race. Robin Haase kwam niet verder dan de eerste ronde (maar doet het in de dubbels goed). Bij de vrouwen kwam Kiki Bertens niet in de flow waar ze vooraf op hoopte. In de derde ronde ging het mis tegen de als nummer 26 geplaatste Julia Görges.
  • Het EK Volleybal voor vrouwen bereikt de eindfase. De Nederlandse vrouwen hebben in het toernooi nog geen set verloren en overmeesterden in de achtste finale ook de taaie Grieken. In de kwartfinale woensdag wacht gastland Turkije. Mocht ook dat duel worden gewonnen dan staat het weekend in het teken van de volleybalfinales. De halve finales op zaterdag en op zondag de finale.
  • Na het tragisch raceweekend in Spa (de Formule 2 coureur coureur Anthoine Hubert verongelukte bij een zware crash) reist de Formule 1 door naar het power circuit van Monza in Italië.