Na een week met play-off voetbal en een Europa League finale waarvan we natuurlijk meer hadden verwacht – en die door de aanslag z’n glans al had verloren – gaan we een spannend weekend tegemoet met de ontknoping van de Play-offs. Na zondag weten we welke ploegen de Eredivisie het komend seizoen compleet maken. En we weten wie er aan een hopelijk succesvolle campagne in Europe mag beginnen.

Nog even terug naar Ajax – Manchester United (0-2)

We kunnen natuurlijk niet vooruit gaan kijken zonder even de kater van afgelopen woensdag te verwerken. Een dubbel gevoel resteert. Trots natuurlijk dat Ajax zover gekomen is, maar als je er dan bent wil je wel winnen, of in ieder geval een kans hebben. En feit is dat Ajax geen moment de kans heeft gehad. Mooi is het natuurlijk niet, maar Mourinho liet Manchester United precies zo spelen als nodig was. De tactiek was volledig gericht op het bestrijden van Ajax’ sterke punten. Een blok neerzetten rondom de zestien en de lange bal naar Marouane Fellaini als aanspeelpunt voorin. Het ziet er niet uit, maar dat maakt het niet minder knap. Tot de 16 meterlijn kon Ajax combineren en vervolgens lukte er niets meer.

Voor Ajax is er echter genoeg perspectief. Het jaar voorafgaand aan de laatste Europese bekerwinst (Champions League 1995) kwam de club tot de achtste plek in de toenmalige Europacup II. We moeten dus optimistisch zijn voor volgend jaar en hopen dat Peter Bosz de ploeg redelijk bij elkaar kan houden en uitbouwen.

De Play-offs voor Europees voetbal

Spanning in de galgenwaard voor de Play-offs

Het zal intens zijn op de FC Utrecht Bunnik side!

Afgelopen dinsdag keek ik kort vooruit naar de Play-offs. Bij AZ – FC Utrecht vertelde ik over de wervelende vorm van FC Utrecht en het net-niet gevoel bij AZ dit seizoen. Ik was niet optimistisch over de kansen van AZ. Hoe fout kun je zitten. AZ begon tegen FC Utrecht met dezelfde opstelling die de 4-1 tegen FC Groningen hadden bevochten en dat betaalde zich uit. Met name Calvin Stengs was geweldig. Met zijn 18 jaar is dit een absolute topper voor de toekomst en AZ heeft hem deze week ook al vastgelegd tot 2022. Dan is hij al lang en breed weg uit Alkmaar, maar zal er goed gecasht zijn.

Zijn er nog kansen voor FC Utrecht? Het kan natuurlijk ongelooflijk spoken in de Galgenwaard en AZ is dit seizoen berucht vanwege de grote wispelturigheid van de ploeg. Maar lastig wordt het wel. De laatste keer dat de Utrechters met meer dan drie doelpunten verschil van AZ wonnen was in 2015 (6-2). Zondagmiddag om 12.30 wordt er afgetrapt. Wedden op FC Utrecht – AZ was zelden zo spannend!

Play-offs voor een plek in de eredivisie

Voor de resterende twee plaatsen in de Eredivisie staan zondag de laatste wedstrijden op het programma:

  • NEC – NAC Breda zal een hete middag worden in Nijmegen. NEC kwam met een enorme kater uit Breda terug. De Nijmegenaren verzuimden er eenvoudigweg te scoren. Dat betekent natuurlijk dat er op zich mogelijkheden moeten zijn in de thuiswedstrijd. Maar bij dit soort duels gaat de spanning een geheel eigen rol spelen. De druk ligt echt bij NEC en de vraag is of ze dat aankunnen. Zoveel zelfvertrouwen is er dit jaar niet opgebouwd natuurlijk.
  • Roda JC – MVV moet de beslissing leveren over de tweede Limburgse deelnemer aan de Eredivisie. Eerder deze week bleef het in Maastricht 0-0. Die Limburgse derby werd helaas niet alleen binnen de lijnen uitgevochten. Er verschenen ook supporters op het veld en de wedstrijd werd een half uur onderbroken om de gemoederen weer tot rust te brengen.

Na de play-offs op vakantie?

Nee, het voetbal gaat zeker niet in de wachtstand. Bij de clubs is voor de technische staf de transferdrukte al volop aan de gang. En bovendien hebben we natuurlijk volgende week nog een geweldige Champions League finale op de planning staan. En of dat niet genoeg is, gaan we daarna ook nog interland voetbal spelen in het kader van de kwalificatie voor het WK Rusland in 2018. We keep you posted!