Het komende weekend reist motor minnend Nederland massaal af naar de TT Assen 2019. Het is hét motorevenement van het jaar in ons land en ook internationaal staat de race in de omgeving van de Drentse hoofdstad er goed op.

Topcircuit in Drenthe

Recent gunde de Formule 1 organisatie de onvermijdelijke terugkeer van de Formule 1 in Nederland aan het circuit van Zandvoort. Niet zo gek gezien de historie en ondanks de bedenkingen van veel coureurs dat inhalen in Zandvoort lastig gaat worden. In een raceklasse die toch al niet bekend staat om de vele inhaalacties. Ook zondag was de F1 in Frankrijk een optocht. Races op het TT circuit hadden er wellicht flitsender uit kunnen zien.

Toch moeten ze daar in Drenthe snel overheen stappen. Want Drenthe moet misschien wel gewoon koesteren dat ze in het geweld van de internationale motorsport een absoluut topevenement hebben. De TT Assen is een begrip in binnen- en buitenland. Het evenement staat al sinds 1925 op de internationale agenda. Oorspronkelijk kwamen bij de TT Assen alle bekende raceklassen aan de start, van de vederlichte 50cc (een snelle brommer) tot en met de koningsklasse, de 500cc. En de zijspannen. Tegenwoordig worden tijdens de TT de Moto 3, Moto 2 en de huidige topklasse MotoGP races gereden.

TT Assen een echt motorsport circuit

vooruitblik tt assen 2019 flickr foto gallery tt circuit

De internationale racetoppers houden van Assen. Toen het circuit in 2018 aangaf de Formule 1 te willen ontvangen, toonden topcoureurs als Valentino Rossi en Jorge Lorenzo zich kritisch. Waarbij vooral Rossi wees op het historische karakter van ‘Assen’:

“Er zijn veel banen die alleen voor Grand Prix in de Formule 1 gebruikt worden, zoals afgelopen zondag in Frankrijk. Assen is altijd alleen het podium geweest voor motoren en dat moet wat mij betreft zo blijven” (Valentino Rossi over de plannen voor de Formule 1 in 2018).

Niet alleen de races maar ook de festiviteiten er omheen zijn vermaard. Er zijn onder andere het TT festival, de kermis, de TT nacht en volop concerten en Dj’s. En de motoroptocht richting huis na de TT trekt overal bekijks langs de snelwegen.

Nederlanders in de MotoGP

Hoe zit het eigenlijk met de Nederlandse deelname aan de koningsklasse van de internationale motorsport? We hebben in de motorsport meer Nederlandse winnaars gehad dan in de autosport. Wil Hartog – de Witte Reus – stond in de jaren 70 drie keer op het podium van de TT Assen en won de race één keer. Hij kwam tot 5 overwinningen in totaal maar het doel om wereldkampioen te worden lukte niet. Ook de helaas verongelukte ‘Jumping’ Jack Middelburg wist de TT Assen een keer te winnen, in 1980. Boet van Dulmen, de derde van de Nederlandse ‘Grote Drie’, beschikte over minder goed materiaal maar wist in 1981 alsnog een tweede plaats te behalen.

Kanshebbers voor de overwinning in de TT Assen 2019

Dit jaar zal er geen Nederlander winnen want we doen het momenteel zonder landgenoten in de MotoGP. Favoriet is uiteraard Marc Márquez. Er staat geen maat op de Spanjaard, de Lewis Hamilton van de MotoGP. In de afgelopen zes seizoenen in de MotoGP werd hij vijf keer wereldkampioen en één keer derde. In Assen won hij twee keer, waaronder de editie van vorig jaar. De echte veelvraat in Assen is natuurlijk Valentino Rossi die de race al 8 keer op zijn naam schreef, de eerste keer in 2002.

Meer te doen in de komende sportweek?

Uiteraard, we zetten even wat sportevenementen op een rij:

  • De Nederlandse voetbalvrouwen treden dinsdag aan tegen Japan. Benieuwd of ze het kunnen waarmaken tegen de tiki-taka vrouwen.
  • Het NK wielrennen op de weg wordt gefietst, zaterdag voor de vrouwen en de dag erna de mannen.
  • Na de saaie race in Frankrijk zal Max Verstappen uitkijken naar de Red Bull thuisrace in Oostenrijk.
  • De Europese Spelen gaan hun slotweek in.