Na de eerste bergrit gisteren komt er vandaag een loodzware etappe aan. We kijken nog even naar de Tour van gisteren en dan snel vooruit.

Etappe 7: Cummings overtuigend naar zege!

tour de france berg etappeGisteren zat het venijn in de staart met de Col d’Aspin. Al vroeg in de etappe was er een ontsnapping die weer werd teruggehaald. In de tweede ontsnapping van de dag zat naast Steve Cummings en renners als Sebastian Langeveld en Vincenzo Nibali tot veler verrassing ook geletruidrager Van Avermaet. Vlak voordat het kopgroepje aankwam bij de Col d’Aspin vluchtte Cummings weg en reed vervolgens op geweldige wijze solo naar de winst.

De gaten die hij tijdens die klim sloeg en tot de streep wist vast te houden, waren indrukwekkend. Op iets meer dan een minuut arriveerden Daryl Impey en Daniel Navarro. Vincenzo Nibali had op de streep al 2.14 verloren en Greg van Avermaet iets meer dan 3 minuten. Pas na 4½ minuut arriveerde de grote groep achtervolgers met daarin de meest favorieten voor het geel, zoals Chris Froome en Nairo Quintana. Kopman Thibaut Pinot van FDJ was de verliezer van de dag, hij verloor veel kostbare tijd ten opzichte van de andere kopmannen.

Avermaet in topvorm

Het blijft bijzonder dat geletruidrager Van Avermaet zijn voorsprong kon uitbouwen tot 6.36. Hijzelf zegt dat het vandaag waarschijnlijk zijn laatste dag in het geel zal zijn. Maar het is toch een behoorlijk gat wat hij in zo’n korte tijd heeft kunnen slaan. Spannende vraag dus of hij vandaag inderdaad uit het geel wordt gereden, of dat hij voor underdog speelt en zich gewoon kan handhaven.

Wat doen de Nederlanders in de Tour

Sebastian Langeveld deed dapper mee aan de vluchtpoging gisteren maar moest zijn inspanning uiteindelijk bekopen met een lage klassering in de etappe. Wout Poels, Stef Clement, Bauke Mollema en Wilco Kelderman hielden zich knap staande in de achtervolgende groep met favorieten. Mollema en Kelderman blijven dus meedoen om het klassement. Tom Dumoulin was niet in staat te volgen, hij lijkt niet volledig fit.

Vandaag maar weer duimen voor de Nederlandse renner, alhoewel geld inzetten op een etappewinst voor een Nederlandse renner waarschijnlijk geen goed idee is. Alhoewel… als ze winnen dan keren de bookies ook lekker uit!

winst voor Bauke Mollema – 76.00
winst voor Wilco Kelderman – 81.00

Direct inzetten op alle Tour weddenschappen kan HIER.

Vandaag, 8e etappe: Pau – Bagnères-de-Luchon

Vandaag gaan we de hele dag klimmen. De mindere klimmers zullen niet lekker wakker zijn geworden als ze denken aan de hel waar ze vandaag doorheen moeten. Want anders dan gisteren is het niet eerst even op gang komen over redelijk vlak terrein. Integendeel, na krap 67 kilometer staat de Col du Tourmalet op het menu. Deze buitencategorie berg betekent voor de renners 19 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%.

En als ze dat hebben doorstaan, hebben ze nog honderd kilometer voor de boeg met daarin twee beklimmingen van de 1e categorie en één van de 2e. De etappe eindigt na een afdaling in Bagnères-de-Luchon. Waarschijnlijk zien we hier de eerste grote verschillen ontstaan tussen de favorieten voor het geel in Parijs. De vraag is of ze Van Avermaet vandaag al uit het geel rijden. En zo ja, wie gaat dat doen? Froome, Quintana? Of, met een oranje bril op, Mollema of Kelderman? We gaan het zien.