Op de fiets blijven zitten. Dat lijkt voor Chris Froome de komende dagen genoeg om zich in Parijs weer tot Tourwinnaar te laten kronen. Hij heerste in de tijdrit en het verschil met de rest is inmiddels zo groot dat hij volledig op de defensieve kwaliteiten van zijn Sky ploeg kan vertrouwen.

De 18e etappe: Froome bevestigt zijn hegemonie

chris froom lopen tour de franceIn de 17e etappe woensdag liet Froome de overwinning nog aan anderen. Hij zorgde er slechts voor dat de voorsprong op zijn directe achtervolgers voor het klassement groeide. Gisteren bij de klimtijdrit was zelfs dat niet genoeg voor hem.

Hij won eenvoudigweg de tijdrit en reed de concurrentie op meer dan een halve minuut. Alleen Tom Dumoulin bleef binnen de 30 seconden maar was uiteraard teleurgesteld dat hij niet een derde etappeoverwinning wist te behalen.

Voor de klassementsrijders was de boodschap duidelijk. Een Froome in deze vorm zal normaliter het geel niet meer afstaan. Bauke Mollema klokte uiteindelijk een 17e tijd op 1.25 van Froome. Hij verloor 2 seconden op naaste belager Yates en 15 seconden op Quintana, maar staat nog wel steeds tweede.

Vandaag de 19e etappe: De strijd om de tweede plaats

De echte spanning zit vandaag dan ook in de strijd om de plaatsen twee en drie in Parijs. Mollema heeft nog maar 24 seconden voorsprong op Adam Yates en 45 seconden op Quintana. Ook de rest van de top 10 staat op minder dan 4 minuten afstand van elkaar. Dat is een mooi uitgangspunt voor de etappe van vandaag van Albertville naar Le Bettex. Die is met 146 kilometer niet lang, maar het peloton mag ’s ochtends direct gaan klimmen bij de start en daarna houdt het klimmen en dalen niet meer op. Van alle beklimmingen zijn er twee van de eerste categorie en zit er op 2/3e van de afstand een buitencategorie beklimming in het parcours. Vuurwerk dus.

We verwachten de klassementsrenners echter niet helemaal voorin. De strijd om de dagprijs zal weer renners aantrekken als Thomas De Gendt, Steve Cummings en Stef Clement. Rafal Majka zal het misschien wat rustiger aankijken. Zijn voorsprong voor het bergklassement op De Gendt is inmiddels zo groot dat die alleen nog de bolletjestrui kan overnemen als hij tussen nu en Parijs als eerste over iedere bergtop gaat.

Ook Peter Sagan, één van de absolute smaakmakers van deze Tour, zal het waarschijnlijk rustig aan doen verder. Was hij er de afgelopen tijd zelfs in moeilijke etappes nog bij om punten voor z’n groene trui te verzamelen, inmiddels kan hij die niet meer ontlopen. Cavendish is uit de koers en het verschil met Kittel is groter dan het aantal punten dat nog wordt uitgedeeld voor de sprints. Het enige dat Sagan nog moet doen is op tijd binnenkomen bij iedere etappe en Parijs halen. Dat zal geen probleem zijn voor hem.