Na de derde ritoverwinning van Sagan – tot nu toe zijn hij en Cavendish samen verantwoordelijk voor bijna de helft van alle etappeoverwinningen – is er vandaag een broodnodige rustdag. Morgen wachten namelijk de Alpen.

Terugblik 16e etappe: Weer Sagan!

foto: dailynation

foto: dailynation

Voor de derde keer deze Tour wist Peter Sagan een etappe te winnen. Het was een mooie finale na een levendige etappe. Hoewel het parcours overwegend vlak was, ontstonden al direct na start de eerste schermutselingen.

Twee man van de Etixx-Quick Step ploeg, Julian Alaphilippe en Tony Martin, wisten weg te komen en te blijven. Een achtervolgende groep van vier renners werd op 100 kilometer van de finish alweer door het peloton ingerekend. Alaphilippe en Martin hielden het aanmerkelijk langer vol. Martin werd als laatste teruggehaald op iets meer dan 20 kilometer van de streep.

De kasseien op…

Nadat er nog een pittige klim met kasseien genomen moest worden op een paar kilometer van de eindstreep, lukte het niemand meer individueel te ontsnappen. Zo’n 30 renners sprintten vervolgens om de etappeoverwinning. Kristoff dacht dat hij won maar rekende buiten Sagan die nog een laatste krachtinspanning deed.

Voor de derde keer deze Tour moest de finishfoto bestudeerd worden. Nadat Sagan er bij zijn eerste etappe overwinning van overtuigd was dat er nog een groepje voor hem reed, wist hij nu zeker dat hij tweede was geworden achter Kristoff. Het maakte zijn uiteindelijke blijdschap alleen maar groter. En wie gunt het de sympathieke Slowaak niet?

Vandaag een rustdag. Hoe zien de klassementen er uit?

Na twee lange en interessante tourweken mag iedereen morgen even genieten van een welverdiende rustdag. Een mooi moment om even de klassementen door te nemen.

De top van het algemeen klassement wijzigde vandaag niet. Dat betekent dat achter Chris Froome nog steeds de uitstekend rijdende Bauke Mollema tweede staat. Niemand beschouwt dat ook als een gelukje of toevalligheid die nog moet worden rechtgetrokken. Mollema rijdt gewoon bijzonder sterk deze Tour en lijkt voor niemand onder te doen.

Top 10 Tour de France

1. FROOME Christopher 1 TEAM SKY 72h 40′ 38”
2. MOLLEMA Bauke 61 TREK – SEGAFREDO 72h 42′ 25” + 01′ 47”
3. YATES Adam 209 ORICA-BIKEEXCHANGE 72h 43′ 23” + 02′ 45”
4. QUINTANA Nairo 11 MOVISTAR TEAM 72h 43′ 37” + 02′ 59”
5. VALVERDE Alejandro 12 MOVISTAR TEAM 72h 43′ 55” + 03′ 17”
6. BARDET Romain 41 AG2R LA MONDIALE 72h 44′ 42” + 04′ 04”
7. PORTE Richie 91 BMC RACING TEAM 72h 45′ 05” + 04′ 27”
8. VAN GARDEREN Tejay 99 BMC RACING TEAM 72h 45′ 25” + 04′ 47”
9. MARTIN Daniel 184 ETIXX-QUICK STEP 72h 45′ 41” + 05′ 03”
10. ARU Fabio 21 ASTANA PRO TEAM 72h 45′ 54” + 05′ 16”

De bolletjestrui

Na zijn goede werk in de 15e etappe staat de Pool Rafal Majka bovenaan in het bergklassement. Hij heeft een voorsprong van 37 punten op Thomas De Gendt. Echter, als we weten dat als eerste doorkomen op een berg van de buitencategorie al 25 punten oplevert, en een klim van de eerste categorie 10 punten, moet Majka nog een hoop doen om ook zondag nog met de bolletjestrui rond te rijden.

De groene trui

Voor de groene trui heeft Peter Sagan inmiddels een voorsprong van 62 punten op Cavendish. Dat lijkt comfortabel gezien de komende bergetappes waar de heren weinig voorin zullen zijn te vinden.

De witte trui

Wilco Kelderman maakt alleen nog kans op de witte trui als de vier mannen voor hem zouden uitvallen. De afstand is te groot om nog op eigen kracht in te halen. Hij staat ruim drie kwartier achter op Adam Yates die het jongerenklassement leidt.

Wedden op de Tour gaat gewoon door

Op naar het ligbed, het zwembad of de massagetafel vandaag. Morgen gaan we er weer tegenaan. Dan kun je weer wedden op de Tour en de verschillende uitkomsten. Maar je kunt nu ook een bezoekje brengen aan de online wedkantoren. Deze gaan tenslotte 24 uur per dag door.