We hebben een mooie bergetappe achter de rug met een leuke winnaar. Vandaag is er nog een redelijk vlakke etappe naar Bern voordat de renners hun welverdiende rustdag krijgen.

Terugblik 15e etappe: Fraaie zege van Pantano

De Colombiaan Jarlinson Pantano won op fraaie wijze de 15e etappe. Die ging over 160 kilometer van Bourg-en-Bresse richting Culoz. Onderweg passeerden de renners zes beklimmingen, met op 100 kilometer de Grand Colombier. Al bij de eerste beklimming ontstond een kopgroep.

Daar zaten 30 renners in, met ook de Nederlanders Tom Dumoulin, Tom-Jelte Slagter, Dylan van Baarle en Stef Clement. Hoewel van Baarle en Dumoulin bij de klim naar de Colombier nog even aan kop reden, vielen ze daarna terug. Uiteindelijk kwam Rafal Majka (Tinkoff) bij de laatste beklimming solo als eerste boven. Pantano lag tweede op dat moment maar wist Majka in de afdaling weer erg knap terug te halen. Het tweetal fietste vervolgens gezamenlijk naar de vlakke finish. Daar werd Majka afgetroefd door de Colombiaan. Wel veroverde de Pool deze etappe veel punten voor het bergklassement en start hij morgen in de bolletjestrui.

Achter de winnaars en andere vluchters, zorgde Chris Froome met hulp van Wout Poels dat hij de controle hield over de groep klassementsrenners. In de top van het klassement waren er dan ook weinig veranderingen. Bauke Mollema blijft keurig tweede. In de top 10 verloor alleen Tejay van Garderen wat tijd. Hij zakte van de 6e naar de 8e plaats.

16e Etappe: Nog even naar Bern en dan naar de massagetafel en het zwembad

Vandaag rijden de renners een tussenetappe, waarbij ze Zwitserland aandoen. Ze vertrekken in Moirans-en-Montagne, passeren na een kilometer of 100 de grens met Zwitserland en eindigen na 209 kilometer in Bern. Na deze etappe is er een rustdag en vervolgens gaan we de Alpen in. De etappe kent geen serieuze beklimmingen en de klassementsrenners zullen zich dus geen zorgen maken.

Tegelijkertijd is het parcours misschien wat te zwaar voor de pure sprinters, zeker na de inspanningen van de afgelopen twee weken. Er ligt immers 25 kilometer voor de finish nog een klim van de 4e categorie te wachten en in de slotkilometers zitten ook nog een paar venijnige klimmetjes. Dus misschien moeten we niet teveel rekenen op Cavendish of Kittel. Kanshebbers zouden bijvoorbeeld Sagan, Kristoff of Van Avermaet kunnen zijn.