Het was een bizarre dag gisteren in de Tour. We zullen Chris Froome vaak terugzien als we de hoogtepunten van deze Tour nog eens bekijken. In de 8e etappe stal hij de show door in een bijna onmogelijke fietshouding als snelste de Col de Peyresourde af te stormen. In de 11e etappe ging hij er doodleuk met Peter Sagan vandoor en pikte op die manier onverwachte wat extra tijd van zijn concurrenten. En gisteren, ja gisteren…

Terugblik Etappe 12: Chaos op de Mont Ventoux

De etappe kende tot aan de Mont Ventoux een redelijk voorspelbaar verloop. Veel onrust, valpartijen en pogingen om weg te komen. En Froome en zijn ploeg probeerden de andere kanshebbers voor het klassement te controleren. Uiteindelijk arriveerde een kopgroep als eerste bij de voet van de Mont Ventoux en daarin bleken het drietal De Gendt, Pauwels en Navarro uiteindelijk de beste klimmers. Pijnlijk voor De Gendt is dat daarna niemand het nog over zijn mooie overwinning had, maar alleen over wat er minuten later achter hem gebeurde.

De finish lag vandaag niet op de top van de Mont Ventoux, maar wat lager in verband met de harde wind zoals wij gisteren schreven. Daardoor was het beneden op de berg veel drukker, te druk.

Drietal ontsnapt, Quintana kan niet mee maar publiek is spelbreker

Achter de kopgroep had het drietal Porte, Mollema en Froome zich losgefietst van concurrenten als Quintana en Yates. Dat ging geweldig totdat Porte vol op een motor botste die onverwacht moest stoppen voor een toeschouwer. Froome viel over Porte heen en kreeg zelf Bauke Mollema over zich heen.

chris froom lopen tour de franceMollema kon weer redelijk snel op de fiets komen en de etappe uitfietsen. Porte lukte dat met wat hindernissen ook, maar wat Froome overkwam was een drama. Zijn fiets was kapot gereden door een achteropkomende motor en omdat er geen volgauto’s door het gedrang konden komen, zagen de verbijsterde toeschouwers Chris Froome vervolgens de Mont Ventoux oprennen!

Eenmaal ingehaald door volgauto’s kon hij alsnog een nieuwe fiets in ontvangst nemen. Die bleek echter de verkeerde pedaalclips te hebben en we zagen Froome wanhopig bezig om zonder grip op de pedalen toch omhoog te komen. Met nogmaals een nieuwe fiets arriveerde hij tenslotte met behoorlijke achterstand op Porte en vooral Mollema aan de streep. Een van de meest bizarre etappes uit de Tour.

Na de etappe werd besloten dat zowel Froome als Porte alsnog dezelfde eindtijd als Mollema kregen. Hierdoor start Froome vandaag toch in het geel. Minder duidelijk is waarom ook Quintana wat seconden in mindering kreeg, waardoor hij en niet Mollema vandaag als derde in het klassement van start gaat. Hoe dan ook reed Mollema een uitstekende etappe, evenals landgenoten Stef Clement (4e) en Bert-Jan Lindeman (6e).

13e Etappe: De tweede overwinning voor Tom Dumoulin?

Vandaag zitten we allemaal duimend voor de TV. Dumoulin’s eerdere overwinning op de Arcalis in Andorra was een daverende verrassing, maar vandaag staat ons tijdritkanon hoog bij de bookmakers. We gaan knallen over 37,5 kilometer van Bourg-Saint-Andéol naar Vallon-Pont-d’Arc. De rit is niet helemaal vlak, direct na de start krijgen de mannen een stevig klimmetje van 7 kilometer lang en bijna 5% voor hun kiezen. Vervolgens is het vlak met tussendoor een stevige afdaling. Het eindschot is vervolgens weer met bijna 5% omhoog, ditmaal over een lengte van 3,3 kilometer.

Dumoulin staat bij veel online bookmakers op één, maar uiteraard moet hij wel wat concurrenten verslaan. De usual suspects zoals Froome en Porte natuurlijk, maar ook andere tijdrit-experts als Tony Martin, Rohan Dennis en Fabian Cancellara. Een spannende middag.