Toen we gisterenochtend wakker werden, stond bij niemand het hoofd naar fietsen. Het verschrikkelijke drama in Nice was uiteraard belangrijker. Wel besloot de Tourorganisatie de tijdrit door te laten gaan. Het gaf de Nederlanders een oranje randje aan een verder donkere dag.

Terugblik Etappe 13: Een ingetogen tijdrit

dumoulin winnaar tour de france tijdrit

foto: nos.nl

Tom Dumoulin had al een etappeoverwinning in deze Tour te pakken, maar de rit van gisteren was eigenlijk de rit waarvoor hij naar de Tour was gekomen.

Als een van de weinige wielrenners die het jaar daadwerkelijk op de Olympische Spelen heeft afgestemd, was deze tijdrit voor hem de generale repetitie.

En wat voor één. Tom Dumoulin versloeg de concurrentie met overmacht. Hoe hard het ging? Wel, Dumoulin deed 50 minuten en 15 seconden over 37,5 kilometer. Een gemiddelde van bijna 45 kilometer per uur. En dat op een traject waar een derde deel met bijna 5% omhoog ging!

Chris Froome 2de plaats

Tweede werd Chris Froome. Op ruim één minuut van Dumoulin, maar – en daar gaat het voor Froome natuurlijk om – vóór al zijn concurrenten in het klassement. Van die concurrenten presteerde Bauke Mollema het beste. Hij werd 6e op 1.54 van Dumoulin.

Voor het klassement betekent dit dat Froome zijn voorsprong heeft verstevigd, dat Bauke Mollema inmiddels tweede staat op 1.47 en dat Mollema bijna een minuut voorsprong heeft op nummer drie, Yates. Een geweldig resultaat voor onze landgenoot na twee weken Tour.

Vooruitblik 14e etappe: Voorlaatste kans voor de sprinters

Etappe 14 gaat zaterdag van Montélimar naar Villars-les-Dombes over 208,5 kilometer. Er zijn wat 4e categorie beklimmingen opgenomen, maar die liggen allemaal ruim 100 kilometer van de finish. Er is dus genoeg tijd voor de sprintersploegen om te zorgen dat het peloton bij elkaar komt of bij elkaar blijft, zodat er een massasprint kan komen.

Zeker de eindfase is perfect vlak voor ‘veelvraat’ Cavendish, maar ook voor Kittel of Greipel. Die laatste zal helemaal gebrand zijn op de sprint, want nog steeds staat hij op nul overwinningen. Dat geldt natuurlijk ook voor onze landgenoot Dylan Groenewegen. Zijn beste prestatie in de sprint tot nu toe is een vierde plek, stiekem zal hij dan ook op meer hopen. En wij natuurlijk ook.