Tom Dumoulin winnaar tour etappe – We knepen onszelf even stevig in de armen gisterenmiddag. We keken naar de 9e etappe en zagen een bizarre ontknoping. Gelukkig is er vandaag een rustdag en kunnen we even bijkomen. En Tom ook.

Etappe 9: Vandaag geen tijd voor de camper

Bij de 8e etappe eergisteren was een van de ‘side-stories’ het uitstapje van Tom Dumoulin. Hij was meegegaan in de eerste ontsnapping van de dag. Daarna werd hij teruggehaald om uiteindelijk met 18 minuten achterstand op binnen te komen. Eén van de oorzaken van die grote achterstand was het feit dat Tom onderweg met hoge nood de camper van toeschouwers was binnengestormd om daar een grote boodschap te doen.

Waarna hij meer ontspannen maar wel alleen de rest van de etappe uitreed. Ook de dagen ervoor waren zijn sportieve prestaties niet om over naar huis te schrijven. Wat er bij de 9e etappe gebeurde, hadden dan ook weinigen – of misschien wel niemand – meer verwacht.

Dumoulin mee in kopgroep, rijd tijdrit.

dumoulin winnaar tour etappe

foto: nos.nl

Het begon ermee dat Dumoulin mee was in een kopgroep met aanvankelijk 21 renners. Aangekomen bij de voet van de laatste beklimming waren er nog tien renners over, waaronder Dumoulin.

Die demarreerde daar en reed vervolgens in ‘tijdrit mode’ keihard door tot aan de top van de Arcalis in Andorra. Een meesterlijke finale die door de weergoden nog eens extra zwaar werd.

Toch wist hij goede klimmers als Rui Costa en Rafal Majka mog op 38 seconden te zetten en de rest van de groep op meer dan een minuut. Bovendien had hij een voorsprong van ruim 6 en een halve minuut op de groep met de klassementsleiders. Grote klasse van onze landgenoot die voor het eerst sinds 2014 Nederland weer even op de Tour agenda wist te zetten.

De Tour klassementen na 9 dagen fietsen

Vandaag is er een welverdiende rustdag voor de renners na een drietal loodzware en zeer entertainende Pyreneeën etappes. Hoe staan we er voor na ruim een week Tour?

Het algemeen klassement begint zich na de drie bergetappes te vormen. Chris Froome gaat aan kop met Adam Yates, Daniel Martin en Nairo Quintana binnen een halve minuut. Bauke Mollema, kopman van Trek deed vandaag uitstekende zaken. Hij verloor wat tellen op Froome, maar zag andere klassementsrenners achter zich verdwijnen.

Hij staat nu op een uitstekende 7e plaats in het klassement op 44 seconden van Froome. Favorieten als Kreuziger en Aru staan inmiddels op meer dan een minuut. Contador is afgestapt. Hij was al twee keer gevallen en werd daarna ook nog ziek. Het ging niet meer.

Hoe staat het toch met Kelderman?!

Ook voor Wilco Kelderman ging het minder gisteren. Hij verloor tijd en staat inmiddels 19e op 5.28. Het bergklassement wordt aangevoerd door Thibaut Pinot, en daar staat Dumoulin na de etappe van gisteren inmiddels 3e.

Wilco Kelderman staat 4e in het jongerenklassement voor de witte trui. In het puntenklassement spelen Nederlanders geen rol van betekenis. Eerste Nederlander daarin is Dylan Groenewegen op een 20e plek. Mark Cavendish draagt de groene trui en heeft eigenlijk alleen Sagan en Kittel nog enigszins in de buurt.

Morgen gaan we weer verder met de Tour

Vandaag gaan we rusten. Morgen beginnen we nog even met een stevige klim maar daarna wordt het vlak. Maar daarover morgen meer.