Het WK is ruim een week aan de gang, dus tijd om even naar de WK favorieten te kijken. Iedereen heeft inmiddels de eerste groepswedstrijd erop zitten en weet een beetje hoe de vlag erbij staat. Kunnen de voorbereidingen voor de achtste finale al starten, of is er serieus werk aan de winkel? We kijken naar onze top 5 van WK favorieten.

België, 5e op de lijst van WK favorieten

Sommige bookmakers hadden de Belgen op 6 staan en Argentinië op 5. Het Messi-effect zullen we dat maar noemen maar dat zal wel over zijn na de dramatische wedstrijd van de Argentijnen tegen IJsland. Van de Belgen vragen velen zich vooral af of deze groep wel tegen de druk bestand is – in eerdere toernooien niet – en of hun coach Martinez niet te licht is voor deze groep. Dat laatste is een goede vraag, maar het team zelf lijkt inmiddels volwassen genoeg om met de druk om te gaan. Hoewel het niet feilloos was tegen Panama, was de 3-0 eindstand overtuigend. En laten we wel zijn, eigenlijk ben je topfavoriet met spelers als Lukaku, Hazard en De Bruyne. De Belgen hebben alleen de geschiedenis tegen, want ze wonnen nooit iets.

Nummer 4 van de WK favorieten: Frankrijk

Frankrijk is een zeer talentvol team met prachtige spelers als Mbappé, Dembélé, Pogba en Griezmann, zoals we ons in Nederland nog een beetje kunnen herinneren. Het is nog wel een relatief jong team. Dat kon dan ook wel eens het grootste risico vormen voor de Fransen. De eerste wedstrijd leverde geen schade op tegen Australië. Al voelde Australië-coach Bert van Marwijk zich bekocht door de videoscheidsrechter.

WK favoriet nummer 3, Spanje

In een geweldige wedstrijd leek Spanje tegen Portugal de overwinning naar zich toe te trekken. Maar omdat Ronaldo een topavond had, stond er na 90 minuten een 3-3 op het bord en dat was toch een extra tik na het onvrijwillige vertrek van bondscoach Julen Lopetegui. Hoewel het team de Portugezen bij vlagen duidelijk overvleugelde, was Christiano Ronaldo met zijn 3 goals steeds in staat weer aan te haken. Hij kreeg wel hulp van keeper de Gea. Diens blunder bij de tweede Portugese goal deed denken aan de acties van Liverpool keeper Loris Karius in de Champions League. Maar dan zonder hersenschudding.

De runner-up onder de WK favorieten, Duitsland

hoe gaat het met WK favorieten als Duitsland en BelgiëVoor sommigen is Duitsland zelfs de absolute favoriet, maar bij ons staat de titelverdediger tweede. Na de eerste wedstrijd hebben ze zelfs de meeste zorgen van alle WK favorieten. Want er was eigenlijk weinig af te dingen op het verlies tegen Mexico. De Duitsers leken geen antwoord te hebben op de snelle counters. De mix van ervaren spelers die de titel veroverden in Brazilië en nieuwe toppers als Joshua Kimmich en Timo Werner slaagde er niet in balans te vinden tussen aanvallende impulsen en verdedigen. Bij de goal van Mexico zette (inmiddels ex?) PSV-er Hirving Lozano tegenstander Özil –  bepaald geen verdediger natuurlijk – eenvoudig op het verkeerde been. Er ligt een hoop herstelwerk voor Joachim Löw.

Favoriet van alle WK favorieten, Brazilië

Dit Brazilië staat met recht bovenaan de ranking als je kijkt naar de verzamelde kwaliteit. Met een fitte Neymar – hij kreeg wel veel schoppen tegen Zwitserland – is het team tot veel in staat. Tegelijkertijd is het bij Brazilië altijd afwachten of ze het potentieel ook om kunnen zetten in resultaat. En niet ergens in hun eigen frivoliteit ten onder gaan, zoals het beste Braziliaanse elftal dat nooit kampioen werd in 1982. Feit is dat men niet in staat was om van Zwitserland te winnen. Daar was wel wat hulp van de scheidsrechter voor nodig. Of beter, ontbrekende hulp van de videoscheidsrechter want Steven Zuber gaf de Braziliaan Miranda een duidelijke duw bij de Zwitserse gelijkmaker. Hoe dan ook, de echte overtuiging moet nog komen bij de vijfvoudig wereldkampioen.

Meer sport deze week

Er wordt natuurlijk niet alleen maar gevoetbald. Ook voor de andere sportliefhebbers is er nog zat te genieten:

  • Max Verstappen start in de GP Formule 1 van Frankrijk. Hij heeft in Canada zijn blazoen weer wat opgepoetst door heel te blijven en een podiumplek veilig te stellen. Interessant is hoe dit verdere seizoen zich ontwikkelt nu Red Bull definitief heeft gekozen voor Honda als motorenleverancier vanaf 2019. Blijft Renault het team professioneel topkwaliteit leveren, of wordt Red Bull vanaf nu met de Franse slag bediend?
  • Er is een WK Superbike wedstrijd op Miller Motorsport Park in Utah in de Verenigde Staten.
  • In Breda kunnen we een week lang van tophockey genieten als daar de Champions Trophy Heren 2018 wordt gespeeld met België, Nederland, India, Argentinië, Pakistan en Australië.