Een dag nadat de Verenigde Staten de Nigerianen versloegen met 2-1 vertrokken de spelers en de staf naar Brazilië. In de groepsfase spelen de Noord-Amerikaanse mannen tegen Ghana, Portugal en Duitsland. Voor de V.S. een aardig lastige groepsfase en of ze er zonder kleerscheuren af komen is nog maar de vraag. Wij hebben in elk geval tien feiten over het elftal van de Verenigde Staten op een rijtje gezet.

Dubbele nationaliteiten

Een van Klinsmann zijn grootste successen als bondscoach is het selecteren van een aantal belangrijke spelers met een dubbele nationaliteit. Een aantal van de spelers die Klinsmann heeft geselecteerd zijn Fabian Johnson, Aron Johannsson, John Anthony Brooks en Julian Green. Ook ervaren dubbele nationaliteiten als Timmy Chandler, Mix Diskerud en Omar Gonzalez behoren tot het arsenaal van de Duitse oefenmeester.

Klinsmann is flexibel

Jurgen KlinsmannKlinsmann heeft allerlei soorten personeel, tactiek en formaties gebruikt. In het begin gebruikte hij het 4-3-3 systeem en vervolgens speelde hij 4-1-3-2 in de halve finale van de kwalificaties. Hij speelde 4-2-3-1 in de finale en nu, in de laatste vier wedstrijden van de V.S. speelde hij 4-4-2 en 4-3-2-1. En hij speelde op deze manier met vrijwel de gehele huidige selectie. Het wordt lastig voor Ghana, Portugal en Duitsland om langs de Verenigde Staten te komen.

Klinsmann is de baas

Toen de uiteindelijke selectie bekend werd gemaakt waren er een aantal puntjes van aandacht. Zo ontbrak tot een ieders verbazing Landon Donovan. Het was een gewaagde zet en een zet waarvan Klinsmann ongetwijfeld wist dat het een hoop ophef zou veroorzaken. Zeker als de V.S. niet goed presteert zonder Donovan. Het is in elk geval duidelijk wie er de baas is bij de Amerikanen en dat is de Duitse oefenmeester.

V.S. is ongeslagen

De laatste drie wedstrijden in aanloop naar het WK tegen Azerbeidzjan, Turkije en Nigeria hebben de Verenigde Staten allemaal gewonnen. Hoewel ze aardig vermoeid overkwamen wisten ze vrij eenvoudig te winnen van bovengenoemde landen. In perspectief, Turkije en Nigeria staan op plaats 35 en 44 op de FIFA-ranglijst. Tegenstander Ghana staat op plaats 37, waardoor er wat meer hoop is gevestigd op een leuk WK voor de Verenigde Staten.

Geen blessureleed

Er is in elk land wel een speler of twee te vinden met een blessure die anderzijds een belangrijke rol had kunnen vervullen in het nationale elftal. Bij de Verenigde Staten is er geen blessureleed en bezit Klinsmann over een volledig fitte selectie. In tegenstelling tot Duitsland dat niet over al haar sterren kan beschikken. Andere blessures zijn er van Falcao, Ribery, Walcott, Strootman en Van der Vaart, om maar een paar namen te noemen.

Sleutelspelers met veel ervaring

Terwijl de Verenigde Staten met tien spelers naar Brazilië gaan die in de MLS spelen hebben de sleutelspelers enorm veel ervaring. Van de basis elf zijn er negen met een succesvolle staat van dienst in het Europese voetbal. Bradley heeft in Duitsland, Nederland en meest recentelijk Italië (AS Roma) gespeeld. Dempsey speelde jarenlang bij Fulhan en de Amerikaanse doelman Tim Howard stond lange tijd onder de lat bij Everton. Beasley heeft in Europa gespeeld en zal zijn vierde WK mee gaan maken.

Jones heeft ervaring in de Champions League en heeft jaren in de Bundesliga gespeeld, dezelfde competitie waar ook Fabian Johnson een reguliere klant was de afgelopen paar seizoenen. Geoff Cameron en Jozy Altidore spelen beide in de Premier League en Bedoya heeft net een succesvol seizoen in de Ligue 1 achter de rug.

Hoewel de Amerikanen niet over een aantal Europese supersterren beschikken heeft de V.S. wel een hoop ervaring en talent dat mogelijk flink wordt onderschat.

Gemiddeld hoge leeftijd

Vijf van de spelers binnen de selectie zijn onder de 25 jaar oud. Denk aan Brooks, Diskerud, Green, Johannsson en Yedlin. Echter zijn de ervaren levensjaren in de meerderheid en veel van hen spelen hun laatste WK. Een krachtige motivator voor de ijverige professional. Het lijkt de laatste keer te worden voor Beasley, Beckerman, Davis, Dempsey, Howard, Jones, Rimando en Wondolowski en zullen allemaal hongerig voor succes zijn.

Creatieve wisselspelers

Als de V.S. in de problemen komt en in een laat stadium van de wedstrijd een goal nodig heeft dan zit er nog een arsenaal aan creatieve spelers op de bank. Er zijn nog wat spelers die kansen kunnen forceren wanneer dat nodig is. Terwijl de meeste mensen niet verwachten dat Zusi een creatieve impuls kan brengen is hij een van de beste spelmakers van het Amerikaanse elftal. Dat geldt ook voor Diskerud en Johannsson, die beide prima in staat zijn in de laatste minuten een goal te maken.

Klinsmann mengt Europees met Amerikaans gedachtegoed

Er zijn twee kanten aan de stijl van Klinsmann. Een Europese en Amerikaanse manier van werken. Voor de Amerikaanse stijl kwam hij in de problemen toen hij in Duitsland trainingen gaf en aan de andere kant wil hij graag wat meer de Europese stijl doorvoeren in het Amerikaanse voetbal. Deze combinatie zet fans en spelers vaak op scherp en zijn ze ongemakkelijk met zijn keuzes van tijd tot tijd, maar tot dusver heeft Klinsmann iedere twijfelaar het tegendeel bewezen.

Ook bij rampzalig resultaat door met Klinsmann

Klinsmann heeft een contract tot aan 2018 en ook als het een volledige ramp wordt in Brazilië zal de Duitse oefenmeester de bondscoach van de V.S. blijven. Tijdens zijn periode als bondscoach houdt hij zich niet in en durft hij controversiele beslissingen te nemen en ze lijken te werken.