Uruguay heeft een aantal van de meest getalenteerde spelers ter wereld. Denk aan Forlan, Suarez en Cavani. Toch lijkt het erop dat tijdens het WK niet een van die spelers als ‘geheime wapen’ aangewezen kan worden. Het kan maar zo een man zijn die op de bank zit bij een van de beste Europese teams dit seizoen.

We hebben het over Cristian Rodriguez. Een Uruguayaan in hart en nieren. Hij is een rauw talent, maar zijn cijfers hebben nog geen indruk gemaakt. Zijn stats vallen in het niet bij monsters als Ronaldo en Messi, maar misschien komen ze zelfs niet in de buurt van een aantal ploeggenoten van zowel Atletico Madrid als het nationale elftal van Uruguay. Soms moet je verder kijken dan de stats om te zien wat voor verschil een speler kan gaan maken.

Cristian RodriguezDe getalenteerde Uruguayaan was onderdeel van het nationale elftal op het WK van 2010 in Zuid-Afrika toen hij 25 jaar was. Hij had een van zijn beste individuele seizoenen met Porto achter de rug en was op weg naar een mooi WK.

Helaas voor hem verloor Uruguay in de kwalificaties van de Argentijnen en was daardoor verbannen naar de playoffs om zo een plekje op het WK te bemachtigen. Na de wedstrijd verloor Rodriguez zijn geduld en raakte daardoor de Argentijnse verdediger Gabriel Heinze vrij agressief. Hij moest daardoor vier wedstrijden voor straf uitzitten.

Zijn bijnaam, “El Cebolla” (de ui), zoals hij bekend staat dankzij zijn vader zijn nalatenschap kon daardoor niet mee doen tegen Costa Rica. Die wedstrijd wisten de Uruguayanen wel te winnen. Dat betekende dat als hij zou worden geselecteerd voor het elftal dat mee zou gaan naar het WK hij de eerste twee wedstrijden niet mee mocht doen. De bondscoach, Tabarez, koos ervoor om Rodriguez niet mee te nemen naar Zuid-Afrika dat het tot de halve finales schopte.

Tijdens zijn laatste paar seizoenen in Europa was hij niet de absolute ster van het elftal. Sterker nog, hij is een wisselspeler geworden bij Atletico Madrid en is nu niets meer dan dat. Op het gebied van de clubs is hij min of meer omstreden, maar op internationaal niveau? Nadat hij vier jaar geleden niet mee kon naar het WK heeft hij zich toch bewezen als waarde voor de ploeg en is hij klaar voor het WK in Brazilie waardoor Uruguay nog altijd een team om rekening mee te houden is.