abdelhak nouri instagramNadat begin deze week het er toch op leek dat Abdelhak Nouri zijn hartstilstand redelijk of zelfs goed had doorstaan, kwam Ajax donderdag met een bericht dat alle hoop wegnam. Zijn hersenfuncties zijn zwaar beschadigd door zuurstoftekort. Vanaf nu gaat het er niet meer om of we Appie ooit nog op de velden kunnen zien. Het gaat er alleen nog om dat hij met iets van kwaliteit van leven uit deze nachtmerrie komt. Voor zijn familie en vrienden een vreselijk bericht. Voor voetbalminnend Nederland een leeg en wezenloos gevoel. Of, zoals Ajax-directeur Edwin van der Sar het zo treffend verwoordde:

“Abdelhak is zo’n groot talent, maar helaas zullen we nooit weten hoe ver zijn ster gereikt zou hebben als dit niet was gebeurd.”

Appie, stay strong.

Het EK Voetbal voor vrouwen in Nederland

De Nederlandse Leeuwinnen trappen dit weekend af voor het EK vrouwenvoetbal. Dat toernooi begint met vier poules van vier landen. Nederland treft in poule A de volgende tegenstanders: België, Denemarken en Noorwegen. Behalve dat we dus een onvervalste Nederland – België hebben, weten we ook dat we kansen hebben. We hebben een goede lichting met toppers als Vivianne Miedema, Lieke Martens en Mandy van den Berg. Op de FIFA ranglijst hebben we alleen Noorwegen boven ons staan. Nederland – Noorwegen, komende zondag in de Galgenwaard in Utrecht lijkt daarmee direct een sleutelduel in de poule van Oranje.

In de kwartfinales – die op 29 en 30 juli worden gespeeld – spelen de beste twee uit Poule A tegen de nummers een en twee van poule B. Dat betekent een behoorlijke kans op Nederland – Duitsland. Onze oosterburen zijn veruit favoriet in hun poule en ook voor de eindoverwinning. Kandidaat voor de tweede plaats in poule B lijkt vooral Zweden. De Zweedse dames staan veel hoger in de FIFA ranking dan de Italianen en Russen. En hebben een langjarige EK historie. Ze waren in 1984 de eerste vrouwen die Europees Kampioen werden. In Poule C en D lijken Frankrijk en Engeland de meeste kans te maken.

Transfernieuws deze week

De competitiestart nadert langzamerhand weer (een maandje nog) en de Europese voorrondes lopen al, dus het transfercircus komt gaandeweg in de overdrive:

  • Ex-ajacied Urby Emanuelson (31) heeft een jaarcontract bij FC Utrecht getekend, met een optie voor nog een extra jaar.
  • PSV lijkt de strijd om Derrick Luckassen te hebben gewonnen van Feyenoord. AZ was in principe al akkoord met Feyenoord, maar Luckassen zelf had zijn zinnen op een contract bij PSV gezet. Wellicht ziet hij daar voor komend jaar toch meer titelkansen?
  • PSV lijkt overigens Marco van Ginkel nog een jaar te moeten huren van Chelsea. Een aankoop lijkt er nog steeds niet in te zitten. Chelsea zelf deed inmiddels wel zijn eerste grote aankoop. Antonio Rüdiger komt voor 35 miljoen euro over van AS Roma dat voor zijn positie Héctor Moreno van PSV contracteerde.
  • De ruil Lukaku tegen Wayne Rooney tussen Manchester United en Everton is rond. De club van Koeman krijgt naast de oude held ook nog 85 miljoen pond bijgeschreven.
  • Jairo Riedewald heeft zijn conclusies getrokken na een minder seizoen onder Peter Bosz. Hij vertrekt bij Ajax al is nog niet duidelijk waar naartoe.
  • Bij Bayern München begroeten ze James Rodriguez. Ze huren de 25-jarige middenvelder van Real Madrid waar hij afgelopen jaar wat minder aan spelen toekwam. Voor een huurling had hij een bijzondere eis. Hij wenst bij iedere club met rugnummer 10 te spelen. Bij Bayern dachten ze er het hunne van. Nummer 10 is bij de Zuid-Duitsers traditioneel weggelegd voor club-iconen. Arjan Robben heeft momenteel dat nummer en houdt het ook. Rodriguez krijgt dus nummer 11.
  • Ik meldde eerder dat Dani Alves na het inleveren van zijn contract bij Juventus zou afreizen richting Manchester City. Daar is zijn eerdere trainer Josep Guardiola de baas. Verrassend genoeg tekende Alves deze week echter bij Paris Saint-Germain.